GBT sistemine kişilerin, kimlik bilgileri ile haklarındaki yakalama emirleri, yurt dışına çıkış yasağı kararları ve derdest kovuşturma bilgileri ile kesinleşmiş mahkûmiyet hükümleri işlenmektedir.
Kişilerin doğum tarihi, doğum yeri ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN) gibi kimlik bilgileri, İlgili kişi hakkında açılmış dava ve verilmiş olan hükümler, İlgili kişi hakkında verilen adli uygulama tedbirleri ve kararları, İlgili kişi erkek ise askerliğini yapıp yapmadığı bilgisi.
Bu uygulama Türkiye'de genellikle kolluk kuvvetleri tarafından yapılmakta olup, İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir uygulamadır. GBT taraması sonucunda adli makamlarca kişilerin hakkında verilmiş tüm hukuki kararlar görülmektedir. Bu kararlara askerlik ile ilgili işlenilen suçlar da dahil edilmektedir.
GBT sorgulamasında kişi ile ilgili, geçmişte görülen bir davası ve verilen hüküm, adli bir sonuç ya da erkeklerde askerlik döneminde yaşadığı adli bir suç ve verilmiş bir hüküm söz konusu ise bu bilgilere ulaşılabilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Kişinin, genel bilgi taraması yani halk dilinde bilinen GBT kaydının silinmesi için ilgili suçla alakalı Cumhuriyet Savcılığının takipsizlik kararı vermiş olması veya kişi hakkındaki tedbirlerin ortadan kalkması gerekmektedir. Kovuşturma aşamasında ise beraat, düşme vb. durumlarda GBT kaydı silinmektedir.
GBT sorgulama nasıl yapılır? GBT sorgulama işleminizi yapmak istiyorsanız ilk olarak E-Devlet resmi internet sayfasına giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra sağ üst köşede bulunan arama motoruna "sabıka kaydı" yazıp ara seçeneğine tıklayınız. "Adli Sicil Kaydı Sorgulama" seçeneği olarak karşınıza çıkacaktır.
Doğan, kimlik kontrolleri için şunları söylüyor: “Polisin bir kişiyi durdurabilmesi ya da bir kişiye herhangi bir uygulama yapabilmesi için kişinin şüpheli olması gerekiyor. Ya da suç işleyebileceğine ilişkin makul bir şüphe olması gerekiyor. Polis bu makul şüpheliyi gördükten sonra GBT'ye alabilir, kimlik sorabilir.
Güvenlik araştırması yönetmelik gereği 60 iş günü içerisinde tamamlanması gerekmektedir. Fakat Emniyet Genel Müdürlüğü, Mit ve ilgili Kurumların yoğunluğu, kurumlar arası irtibatsızlık sebebiyle maalesef bu sürenin uzamasına neden olmaktadır.
Bu taramada vatandaşlar ile ilgili adli sicil bilgileri öğrenilir. GBT nedir diye araştırıldığında sistemde adli karar bulunmadan değiştirilmesi mümkün olmayan verilerin yer aldığı görülür. Genel bilgi toplama sistemi devlet çalışanı olan ya da olmayan kişiye ait kimlik bilgilerini içerir.
Yönetmelik değişikliğinin ardından yoklama kaçakları ve bakayalar, GBT sisteminden aranacak. Polis ve jandarma denetimlerinde tespit edilenler en yakın askerlik şubesine teslim edilecek.
Adli sicil kayıtlarında mağdurlara ilişkin eski veya devam eden dava dosya kayıtları görülmez. Aynı şekilde emniyet güçleri tarafından yapılan ve GBT sorgulamaları olarak bilinen Genel Bilgi Tarama Sistemi'nde de istismara maruz kalan çocuğun dava dosyasının içeriği görülemez veya incelenemez.
Bu noktada yardımcı olan mobil uygulamalardan birisi de GBT – Numara Sorgulama. GBT numara sorgulama ile istediğiniz numarayı sorgulatarak o numaranın kime ait olduğunu ve o kişi hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Diğer uygulamalardan daha farklı ve daha fazla bilgil vermektedir.
Kişinin hakkında bir yargı kararının olup olmadığı ya da geçmişte suç işleyip işlemediği bu veriler doğrultusunda anlaşılabilmektedir. Toplum güvenliğinin ve huzurunun temin edilmesinde bu tür uygulamalardan yararlanılmaktadır. Uygulama genellikle polisler tarafından kullanılmaktadır.
Adli sicil kaydı ile GBT kayıtları aynı gibi görünse de. birbirlerinden farklı şekilde tutulur. Adli sicil kaydında. silinen ve infaz edilmiş bir ceza nedeniyle G.B.T.
GBT Sorgulama işlemlerini adliyeye giderek veya e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. GBT Sorgulama hizmeti artık e-Devlet üzerinden yapılıyor.
Türk Adalet ve İçişleri Bakanlıkları, noterliklere GBT sistemini dayatarak yargı tarafından yakalama kararı olanların yakalanmalarını sağladıkları ortaya çıktı.
Özetle; Güvenlik soruşturması memur olacak kişinin polis, jandarma ve mit'teki istihbari bilgilerini, yabancı kişiler ve devletlerle olan ilişkilerini, terör örgütleri veya suç örgütleri ile ilişkisinin olup olmadığının soruşturulmasıdır.
Yakalama kararı, GBT'de görülür. UYAP sistemine işlendiği için kişinin hakkında yakalama kararı olduğunu tüm adli ve kolluk birimleri tarafından görülebilir.
ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suça ilişkin suçüstü yapılması durumları dışında avukatın üstü aranamaz. ama gbt yapılabilir, bunun önünde yasal bir engel yoktur. kişiler masumdur, hangi birey olursa olsun hukuksuz yani kanuna uygun idari bir karar olmadan gbt yapilamaz.
PVSK m.4/A'nın üçüncü fıkrası ile Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nin m.27 dördüncü fıkrasının ilk cümlesi uyarınca polisin; Kanunda sayılan sebeplerden birisinin varlığını, durdurduğu kişiye veya araçta bulunanlara bildirmeden kimlik sorabilmesi mümkün değildir.
Şüpheli kişiler ve şüpheli davranışlar ya da etrafa huzursuzluk veren kişiler gbt yapılmaktadır. GBT (Genel Bilgi Toplama) sorgulaması yaparken kişinin TC. Kimlik Numarası ile işlem yapılır.
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
GBT(Genel Bilgi Toplama) bilgilerine E-Devlet ve emniyet müdürlükleri tarafından ulaşabilirsiniz. GBT NEDİR? GBT(Genel Bilgi Toplama) vatandaşların işlemiş oldukları suçların bulunduğu sistemi ifade eder.
155 Polis İmdat: İlgili hattı arayarak; mağduriyetinizi, şikayetlerinizi, bir suç işleneceğine dair duyduğunuz şüpheyi iletebilir, trafik kazalarını ve trafik kural ihlali ihbarlarınızı bildirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri