Salataların vazgeçilmezi olan limon sadece bahçelerde değil evde de pratik bir şekilde yetiştirilebiliyor. Tam da kendi sebze ve meyvenizi yetiştirebileceğiniz bu mevsimde bir limon ağacı ya da fidesi alabilirsiniz.
Limon ağacı belirli bir büyüklüğe gelene kadar, saksıda yetiştirmenizi öneririz. Köklerin güçlenmesi için saksıyı 15 litre büyüklüğünde seçebilirsiniz. Şayet ev ortamında ya da balkonda limon yetiştirmek isterseniz; dekoratif orta boy saksılar işinizi kolaylaştıracaktır.
Güneş ve Işık Gereksinimi. Turunçgiller ailesindeki tüm bitkiler tam güneşi sever, yaklaşık 7 ila 8 saat güneş ışığı gereklidir. Bunun için balkon, teras, veranda gibi hem güneş hem de bolca hava alan yerlerde bulundurabilirsiniz.
Limon ağacı, güneşli bir ortamda yetiştirilmesi gereken bir bitkidir. Bu nedenle, balkonunuzun güney yönünde olmasına dikkat edin. Ayrıca, limon ağacı için en uygun toprak tipi kireçli topraktır. Sadece yeterince sulama yaparsanız, limon ağacı balkonda rahatlıkla yetişebilir.
Evlerde ve saksılarda yetiştirilen limonlar ise fidana bağlı olarak yaklaşık 1 sene içinde meyve vermeye başlar.
İlgili 24 soru bulundu
Eğer ki üretilen limon fidanı, çelikle yöntemi yani aşı olan bir limon fidanının sürgünlerinden köklendirme yöntemi ile elde edildiyse meyve vermesi normaldir fakat tohumdan üretildi ise karşımızda 2 durum çıkabilir.Tohumdan oluşan meyve eğer farklı bir narenciye çeşidi ile döllenmediyse limon meyvesini verecektir.
Çözüm: Ağacı zeminin soğuğundan korumak için tekerlekleri ve altında yeterli bir havalandırması olan seyyar bir ayaklık veya bir saksıya koyarak ağacın altını soğuk zeminden ayırın ya da zeminle saksı arasına kalın polistiren tabaka koyun.
Limon ağaçlarının suyu çok fazla sevmediği daha önce belirtilmişti. Bu nedenle sulama işlemleri kış aylarında çok nadir yapılmalıdır. Bahar aylarından itibaren ise 15-20 günde bir sulama yapılabilir. Eğer limon ağacını saksıda yetiştirmek istiyorsanız su verme sıklığınız 10 günde bir kez olmalıdır.
Yediveren Limon Fidanı geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yıl sonra meyve verimi sağlayacak fidanlardır.
Limon ağaçları suyu çok fazla sevmezler genellikle sulama zamanları kış ayları içerisinde çok nadir yapılmaktadır. Bahar ve yaz aylarında ise bu süreç biraz daha farklı yapılmaktadır. Daha çok on beş yada yirmi gün aralarında orta kararda bir sulama şekli ile sulama yapılmalıdır.
Yazın Balkonda 10 günde, 1 iç mekan içerisinde 15 günde 1 sulamanız yeterldir. Kışın iç mekan içerisinde 30-40 günde 1, dış mekan da saksı içerisinde ise 40-50 günde 1 bahçede ise iklim çok kurak giderse sulama yapınız.
Limon ağacı sıcak havayı seven bir bitkidir. Limon fidanı genel olarak tüplü şekilde üretilen meyve fidanlarından biridir.
Limon Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Limon ağacını yetiştirmek istiyorsak hava sıcaklığının 0 ın altına düşmemesi gerekiyor. -6, -7 derecenin altına düşmesi durumunda limon donar ve ölür. Dayanamadığı en yüksek sıcaklık ise 45 derecenin üstüdür.
Limon Ağacı Yaprak Döker mi? Esasında limon ağacı yapraklarını sadece hastalık halinde ya da ağır kış şartlarında soğuk sebebiyle dökebilir. Bunun gibi yaprak sararması ya da kıvrılması hastalık belirtisi olabilir.
Saksıda Yetiştirilen Limon Ağacı Ne Zaman Budanır? Limon ağacı budaması saksıda yetiştirirken mutlaka zamanında yapılması gerekir. Bu durum Genel olarak sıcak yaz aylarında gerçekleşir. Temmuz ve Ağustos ile beraber Eylül ayları saksıda yetiştirilen limon ağacı için budama dönemi olarak öne çıkar.
Limon Ağaçlarınız Meyve vermiyorsa, sorunun kaynakları başlıca şunlar olabilir ; Çiçekler, tomurcuklar meyveye yatmadağı için olabilir. Meyve tutumu yeterli olmayabilir. Doğal şartlardan kaynaklı sorunlardan olabilir. Hastalılardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklı olarak Limon ağaçlarınız meyve vermiyor olabilir.
Limon Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Akdeniz bölgesi limon yetiştiriciliği için oldukça uygun bir bölge olup limon ağaçlarının ömrü yaklaşık 50 yıldan fazla yaşar. İyi bir bakım ve hastalık önleme uygulamalarıyla 100 yıldan fazla yaşayabilirler.
Limon Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Dikimden 1-2 yıl içinde meyve vermeye başlayan limon ağacının en verimli dönemi 10 yaşıdır. 10 yaşına gelmiş sağlıklı bir limon ağacından minimum 70 kilo meyve alınır.
Limon Yetiştirme Tekniği
İlkbahar ve sonbahar döneminde haftada en az bir kez sulama gerekirken, sıcak yaz döneminde haftada 2-3 sulamaya ihtiyaç duyar. Sulamanın sıklığı ve miktarı ağaçların yaşına, hâkim sıcaklıklara ve toprak türüne bağlıdır.
Her tarafı dümdüz kabukları yumuşak ve çok sulu olan limonlar dişidir. Dişi limonun çekirdeği azdır. Erkek limonun kabukları kalın olup, serttir ve suyu da azdır.
Orta ve yavaş büyüyen limon ağacının hızlı ve sağlıklı büyümesini sağlamak için organik gübre uygulaması şarttır. Gübreyi şubat ayından haziran ayına kadar iki ayda bir, sonbaharda iki kez eylül ve kasım aylarında uygulanır. Limonun yaşına göre uygun miktarda gübre toprağa katılır.
Limonu uzun süre saklamak için bütün bir halde derin dondurucuya koyabilirsiniz. Limon dilimlenmişse, streç film ile sararak derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Limon yalnızca buzdolabında değil, güneş ışığı almayan balkon, oda, kutu gibi serin yerlerde muhafaza edilebilir.
Limon, genellikle aralık ayında sarı renkli, sulu ve ekşi tadına gelerek olgunlaşır. Olgunlaşan bu meyveleri kış boyunca taze bir şekilde market, manav ve pazar tezgahlarında kolaylıkla bulmak mümkündür.
Ülkemizde de limon üretimi için en uygun iklim, Akdeniz iklimidir. Limon ağacı yetiştirirken hava sıcaklığının 0'ın altına düşmemesi gerekir. Çünkü limon ağacı, -6 derece ve daha soğuk havalarda donarak ölür. Limon ağacını yetiştirirken hava sıcaklığının 45 dereceyi de geçmemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri