Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
İnek Sütü Kaç Gün Dayanır? Çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak saklama şartları uygun değilse bu süre 1 güne kadar düşebiliyor. Çiğ sütünüzü hemen kullanmayacaksanız ağzı sıkıca kapatılmış bir cam şişe veya plastik şişede buzdolabında saklamanızı öneriyoruz.
Çiğ sütü de taze haliyle ve kısa sürede tüketmeniz sağlığınız için faydalı olacaktır. Sütçüden alınan çiğ sütü kaynattıktan sonra 3 gün içinde tüketmeye çalışın. Eğer buzdolabında muhafaza ederseniz bu süt size 3 gün yetecektir. Oda sıcaklığında ise bakteri üremeye başlar ve süt bozulmaya çok uygun hale gelir.
Tüm şartlara uygun bir şekilde saklanırsa çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak tüm saklanma şartları uygun değilse 1 gün içerisinde bozulabiliyor. Çiğ sütünüzü hemen kullanmayacaksanız ağzı sıkıca kapalı bir cam ya da plastik şişenin içerisinde buzdolabında saklamanızı öneririz.
İlgili 37 soru bulundu
Kontrollü olarak hidrojen peroksit katılan ve böylece bakteri miktarı azaltılan veya bakteri gelişimi durdurulan çiğ sütün saklanması, fabrikaya nakli, standart pastörizasyon normlarında işlenmesi kolaylaşarak elde edilen pastörize sütün dayanma süresi artacaktır.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Sütün ağzı açıldıktan sonra kalan ömrü 3-4 gündür. Bu yüzden sütü açtıktan sonra en fazla 4 gün içinde tüketmek gerekir. Çiğ süt ise, ne soğuk ne de sıcak bir ortamda bırakılmamalıdır.
Çiğ süt az sayıda bakteri içerse bile sağımdan sonra çevreden çeşitli yollardan bulaşan mikroorganizmaların etkisiyle oldukça kısa sürede bozulur. Bu nedenle çiğ süt insan gıdası olarak doğrudan tüketime uygun değildir.
Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da artar. Bakterilerin üretmiş oldukları bu asit ise sütte bulunan kazein adlı bir proteini etkilerler. Asit ile kazein arasında meydana gelen etkileşim sonucunda kazein proteinleri topaklaşarak çökelti oluştururlar. Bu olaya sütün kesilmesi denir.
Sütü sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca 5-10 dakika daha kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Böylece sütün içerisindeki vitamin ve mineraller kaybolmadan, besin değeri azalmadan sağlıklı bir süt elde edilmiş olursunuz.
Bunun nedeni, kalsiyum eksikliği yaşayan emziren bir ineğin vücudundaki kalsiyumdan daha fazlasını süt üretmek için kullanmaya başlamasıdır. Bunu önlemek için, veterinerler genellikle jel formunda bir kalsiyum tuzu reçete ederler.
Sütün bozulup bozulmadığını aşağıdaki belirtilere dikkat ederek anlayabilirsiniz. Bekleyen sütte birdenbire kendiliğinden köpük oluşuyorsa, Marketten alınan UHT sütlerin ambalajlarında bombe bulunuyorsa süt hava almış demektir. Bu sütü tüketmek biraz tehlikeli olabilir.
Kesik sütten peynir yapabilirsiniz
Kesilen sütü değerlendirmenin halk arasındaki bilinen en klasik yöntemi lor peyniri ya da evde diğer farklı peynirleri yapmak. Süt kaynama noktasına geldiğinde kesilmeler yaşamaya başladıysanız içerisine bir miktar limon suyu ya da sirke ilave edin.
Güvenilir yerden aldığınız açık sütü 10 dakika kaynatıp içtiğinizde zararı yok. Kutu sütün ise hiçbir yararı yok. Besleyici diye çocuklara kutu süt içirmek onları ihtiyaç duydukları vitamin-minerallerden mahrum bırakmak anlamına gelir.
Kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolu, onu peynir yapımında kullanmaktır. Süt kesilmeye başladığınızda içerisine az miktarda sirke veya limon suyu ekleyin ve tamamen kesilmesini sağlayın. Eğer lor peyniri yapmak istiyorsanız, sütün üzerinde toplanan kesikleri toplayın ve temiz bir tülbent yardımıyla süzün.
Kaynayan sütü, sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurun. Kavanozların kapağını sıkıca kapatın ve oda sıcaklığında soğuması için bekletin. Süt tamamen soğuduğunda, kavanozları buzdolabına kaldırın. Bu şekilde çiğ sütü 7 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
Eğer düzenli ve dengeli şekilde ele alınır ise her gün süt içmek sağlık açısından oldukça faydalıdır. Özellikle fosfor ve magnezyum içeriği sayesinde birçok farklı hastalığa karşı önlem alma şansı verir. Bunlar içerisinde özellikle şeker hastalığı riskini önemli oranda azaltır.
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
Pastörize sütlerin raf ömrü, ambalajı açılmadan, buzdolabında saklandığı takdirde, 5 ile 7 gün arasındadır. Kimi kaynaklarda bu süre 3- 21 gün olarak da belirtilmektedir. Ambalajı açıldığında dayanma süresi kısalır, 1-2 gün arasında değişir. UHT sütler ambalajı açılmadan oda ısısında 3 ay saklanabilir.
Çiğ sütü kaynatıp içebileceğiniz gibi evinizde yoğurt, peynir, tereyağı, kaymak ya da krema gibi süt ürünleri yapmak için kullanabilirsiniz. Çiğ sütü aynı zamanda lezzetli kekler ve kurabiyeleri hazırlamak için de kullanabilirsiniz.
Günlük sütleri, ambalajı açıldıktan sonra yaz aylarında buzdolabında bir gün, kış aylarında ise 2-3 gün saklayabilirsiniz. Açılan sütü, oda sıcaklığında saklamamanız önemlidir.
Peki yiyecek ve içecekleri nasıl koruyabilir, küflenmelerini ve bozulmalarını geciktirebilirsiniz? Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri