Rutubetin varlığını anlamanın en basit yöntemi duvara dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuz duvardan ıslaklık geliyorsa rutubet olduğunu anlayabilirsiniz. Duvarlardaki sarıya çalan lekeler de nemin varlığına işaret eder. Rutubetten etkilenen tavan ve duvar boyalarında kabarmalar, dökülmeler gözlenebilir.
Duvarda oluşan rutubeti anlamanın en kolay yolu el ile dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuzda ıslaklık geliyorsa duvarda rutubetin olup olmadığını anlayabilirsiniz. Duvarda sarıya çalan lekeler nemin varlığını gösterir.
Bu nedenlerin başında yetersiz havalandırma gelir. Ev içindeki nem seviyesi yeterince dengelenmezse, havadaki nem yüzeylere yoğunlaşarak rutubet oluşumuna yol açar. Banyo ve mutfak gibi nemli alanlarda bu durum daha da belirgin hale gelir. Su sızıntıları da rutubetin bir diğer önemli sebebidir.
İç mekanlarda nemlenme sorunu genelde üç ana nedenden meydana gelir; yoğunlaşma, sızıntı ve kapilarite. Bu üç ana nedenle baş etmek için farklı çözümlere ihtiyaç duysanız da en önemli silahınız ısı ve su yalıtımı olacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Tuz çok iyi bir nem çekicidir. Mutfakta kullandığımız tuzun bir süre sonra nemlenmesinin sebebi budur. Tuzun nem çekme özelliğine rağmen, tuz lambası içerisindeki lamba sayesinde odada bulunan fazla nemi dengeler. Odanızdaki nem miktarı olması gerekenden fazla ise gönül rahatlığıyla tuz lambası kullanabilirsiniz.
Evde olması gereken nem oranı uzmanlar tarafından ortalama yüzde 65 olarak öneriliyor. Nem oranının yüzde 35-40'lara düşmesi durumunda oda içindeki hava sertleşiyor. Düşük nemli ortamların virüs ve bakteriler için, yüksek nemin ise akarlar ve mantarların üremesi için ideal ortam sağladığı ifade ediliyor.
Nem oranı yüksek evlerde rutubet ve küf görülebilir. Duvarlarda ve pencerelerde neme bağlı buhar oluşabilir. Özellikle sahile yakın evlerde ve güneş ışığının ulaşmadığı yerlerde nem oranı yüksektir. Ev tipi nem alma cihazı kullanılarak ortamın nem oranı dengelenebilir.
Eşyaların yanı sıra rutubet insan sağlığı için de zararlıdır. Rutubetin zararları arasında küf alerjisi yer alır. Rutubetli duvarların küflenmeye başlamasıyla birlikte küf alerjisi baş gösterir. Küf alerjisi ile birlikte burun akıntısı, göz yaşarması ve hapşırma belirtileri yaşanır.
Nemli ve sıcak ortamlar rutubete neden olur. Bu yüzden evlerimizde banyo, tuvalet gibi ıslak alanların havalandırılması çok önemlidir ayrıca evdeki su sızıntıları da rutubetin başka bir sebebidir. Çatı veya duvarlarda oluşan çatlaklar da su sızıntısı yaparak rutubete yol açabilir.
Evinizin belirli köşelerine torbalar halinde karbonat yerleştirerek nem oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Bununla birlikte tuz lambaları da yüksek neme karşı iyi bir alternatif. Mutfak alanı içinse davlumbaz kullanımı yüksek nem oluşumunu önlemek için ideal.
Tıpkı karbonat gibi kedi kumu da nemi içine hapsetme özelliğine sahip. Bu nedenle evinizde sık sık rutubet oluşan yerlere bir kase ya da hava geçirgenliği olan bez bir torba içinde kedi kumu da bırakabilirsiniz.
- Karbonat ve kedi kumunun nemi çekme özelliği bulunur. Bu nedenle evlerin belirli bölümlerine küçük torbalar halinde yerleştirilmelidir. - Kaya tuzu lambası yakmak nemi önlemeye yardımcı olur. - Badana yapılacağı zaman küf ve mantarlara karşı koruyucu boyalar tercih edilmelidir.
Higrometre bir odanın nem seviyesini ölçer ve görüntüler. İdeal olarak iç mekan nemi % 40-60 RH (% bağıl nem) aralığında olmalıdır. Bundan daha düşükse (daha kuru), grip gibi havadaki virüsler beş kat daha uzun süre bulaşıcı kalır.
Odada nemin düşük olması; ağız ve burun içindeki salgılarda kurumaya, burun tıkanıklığına, genizde yanma hissine, solunum rahatsızlıklarına, öksürük ve nefes alma zorluğuna yol açar. Odada bir ısı kaynağının bulunması kurumanın artmasına neden olabilir. Yüksek nem olan evlerde rutubet kokusu ve küf görülebilir.
Evlerinizde oluşan nemin giderilmesi ve düzenli olarak ortamdaki nemi hapsetmesi sizlerin sağlığını korumakla kalmaz rutubetin eşyalarınıza verebileceği zarardan da korur . Nem alma cihazları bulunduğu ortamın büyüklüğüne göre görevini tam olarak yapmaya çalışır .
Bunların dışında nemli ortamlarda daha aktif hale gelen ev akarı ve küf türü alerjenler de daha önceleri hiçbir alerjik sorunu bulunmayan kişide burun ve geniz akıntısı, hapşırık, öksürük gibi burun şikayetlerine ya da astım benzeri solunum yolu hastalıklarını ortaya çıkarabiliyor.
Nem, akciğerler açısından oldukça zararlıdır ve evimizdeki nem ve yoğunluk ne kadar yüksek olursa, nem de o kadar yüksek olur. Nemli çarşafları asla iç mekanlara asmayın çünkü nemli çarşaflar nemi arttırır ve zeminleri küf oluşumuna karşı daha duyarlı hale getirir.
Odanın etrafına su dolu kaseler veya tavalar yerleştirin. Ev bitkilerini tanıtın (sulama ve buğulama onları sağlıklı tutar ve havaya nem katar). Giysilerinizi içeride kurutun. Dekoratif bir şeyler alın ve küçük bir iç mekan çeşmesi kurun.
Akıllı telefon takip sistemleri sayesinde akıllı telefon ile çalıştırılabilen ölçüm cihazları sadece akıllı termometreler değildir. Ayrıca nem tespit edilebilir ve değerlendirilebilir.
Evdeki havanın kurumasını önleme
sorusunun bir diğer yanıtı da evdeki havayı nemlendirmektir. Evde bulunan havanın aşırı kurumasını önlemek adına radyatörün üzerine bir kase su koyabilir ya da ılık suyla ıslatılmış havluyu sandalyeye asabilirsiniz. Soğuk nemlendirici kullanmak da yararlı bir çözüm olabilir.
Dünya'da nemliliğin en yüksek olduğu noktalar Ekvator ve çevresidir. İnsan yaşamının mevcut olduğu ve nemli alanın sınırları içerisinde yer alan bölgeler için nem alma cihazı olmazsa olmazdır. Yağışın az olduğu ve hava sıcaklığının fazla olduğu yerlerde yüksek nemden bahsedilemez.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
Evin havasının yeterince nemli olup olmadığını anlamanın en garantili yöntemi için, içerisinde buz olan bir bardak suyu masaya bırakın ve beş dakika sonra dönüp kontrol edin. Eğer bardağın dış yüzeyi nemlenmemişse evde yeterince nem yok demektir.
İnsan sağlığı için optimum bağıl nem %40-60 aralığındadır. Bir termo-higrometre (resimde) nemin yanı sıra sıcaklığı da ölçecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri