Evinizde kelebek görüyorsanız, evinizde sakladığınız bakliyat çeşitlerinde güve oluşmuş demektir. Nohut, mercimek, bulgur gibi bakliyat ürünlerinin saklama koşulları çok önemlidir. Bu gıda ürünlerini ağzı açık şekilde muhafaza ederseniz kısa süre içerisinde bu ürünlerde güve oluşumu gözlemlenir.
Eğer güvelenmiş eşyalarınız varsa, onları elbise güvesi ilacıyla ilaçlamanız gerekir. İlaçlamadan sonra kaldırdığınız eşyalarınızı arada güneşe çıkararak havalandırmalısınız. Gıdalarınıza güve bulaştıysa ve üreme gerçekleştiyse tahıl güvesine karşı ilaçlama yaptırmanız gerekir.
Peki, güve neye gelmez? Güve; lavanta, kekik, karanfil, defne yaprağı gibi kokulu bitkilere gelmez. Ayrıca güve kovucu olarak çay ağacı yağı da kullanabilirsiniz. Halılarınızı süpürmek ve fırçalamak, halı güvelerini ve güve yavrularını besleyen tozlardan arınmanızı sağlar.
Özellikle mercimek bulgur ve nohut gibi bakliyatların ağzının açık kalması güvelerin ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Böylece güveler bu alanlarda saklanır, beslenir ve aynı zamanda ürer. Özellikle sıcak havayı benliğimi seven güveler, bu alanlarda kısa bir süre içerisinde üreme yeteneği göstermektedirler.
Güve çeşitleri bakliyatları sakladığımız alanlarda oluşabilirler. Nohut, mercimek, bulgur gibi bakliyatların ağzının açık kalması, güvelerin oluşmasına, burada saklanmasına ve beslenmesine neden olabilir. Özellikle sıcak havayı ve nemi seven güveler bulunduğu ortamda can sıkıcı bir hale gelebilirler.
İlgili 26 soru bulundu
Hijyenia haşere ilacı içerisinde 0,15 oranında Lambda Cyhalothrin maddesi bulunur. Bununla birlikte aynı oranda Tetramethrin ve PBO maddeleri de ilaç içerisinde yer alır. Hijyenia güve - kelebek ilacı Tetracon ultra sprey 450 ml kullananlar ürünün etkili yapısından oldukça memnundur.
Dişiler erkeklerden daha az hareket etme eğilimindedir ve her iki cinsiyet de yüzeylerin üzerinde uçmayı tırmalamayı tercih eder, bazı yetişkinler ise asla uçmaz.Dişi güveler yumurtlama dönemi sonrası ortalama 15-16 gün daha yaşar, erkekler ise 28-30 gün sonra ölür.Tırtılların aksine, yetişkin güveler beslenmezler. ...
Güveler, temizlikten ve güzel kokulardan asla hoşlanmaz. O halde onların bu özelliklerini fırsata çevirmenin tam zamanı! Sedir ağacı, lavanta, limon, doğal sabun, defne yaprağı gibi birçok hoş kokuyu güve ihtimali olan bölgelerde her daim bulundurarak güveleri uzak tutabilirsiniz.
Güveler Ne Yer? Güve larvaları belirli bir diyete sahiptir. Tipik olarak ipek, yün, kaşmir, angora veya kürk gibi hayvansal liflerden ve keratin içeren malzemelerden yapılan giysileri severler.
Yumurta çok küçük olup genellikle mercimek biçimindedir. Genişliği ortalama 0,5 mm, uzunluğu 0,7 mm'dir. Yumurtalar bırakıldığında soluk sarı ve yeşil sarı karışımı bir renkte olup şeffaftır. Daha sonraları renk açılır ve gün ışığında sedef gibi pırıltılıdır (Şekil 5b).
Fakat lavanta da aynı diğer çiçek türleri gibi böcek türlerinin düşmanıdır. Kıyafetleri hoş koku yayan lavantalar aynı zamanda güveleri de uzaklaştırmaktadır. Geçmişte pek çok insan kıyafet dolapları içerisinde güve olmasın diye lavanta yerleştirirlermiş.
Güveleri uzaklaştırdığından yünlü kumaş ve kürkleri korumakta kullanılır.
Güve, Lepidoptera (pulkanatlılar) takımından çeşitli kelebek türlerine verilen genel ad.
Güveler, rahatsız edilmeyen alanlarda gelişeceği için odaların karanlık köşelerini, halıların ve mobilyaların altlarını da iyice süpürdüğünüzden emin olmalısınız.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Sıvı ilaç ULV(Sisleme) veya pompa ile püskürtme yöntemiyle uygulanmaktadır. Güve problemi olan alan detaylı bir şekilde sıvı ilaçla ilaçlanmaktadır. Güve ilaçlaması uzman ekibimiz tarafından profesyonelce yapılmaktadır. Güve ilaçlamada kokulu ilaçlama yapılabileceği gibi kokusuz ilaçlama da yapılabilir.
Uygulandığı alanda leke bırakmayan güve ilacı aynı zamanda pratik bir kullanıma sahiptir. Tahıl güvesi, elbise güvesi, halı güvesi gibi değişik zararlı türleri ile mücadele amacıyla geliştirilen güve ilacı çeşitleri mevcuttur.
Yapraklarla, özellikle de dut yaprağı ile beslenirler. Tırtıllar güve ve kelebek olabilir.Marul,brokoli gibi yeşillikler ve dut ağacı yaprağı favori yiyecekleridir.Bir kelebeğin ömrü 24 saatten 1 yıla kadar uzayabilir.
Yumurtalar 4-5 gün içinde açılır. Dört larva dönemi geçirir. Larva dönemi 13-15 gün sürer. Larva çevre koşullarına bağlı olarak toprakta ya da bitkide açtığı galerilerde bir kokon içinde pupa olur.
Ancak yorganlarda, yastıklarda ve uzun süre havalandırılmayan ortamlarda, giysilerde ve sandık içlerinde meydana gelen güvelere dair de sinek ilacı güve öldürür mü? Sorusu akıllara gelmektedir. Ancak sinek ilaçlarının güve öldürme gibi bir özelliği yoktur.
Güveler ve tırtılların bazılarında vücut dış yüzeylerinde kendilerini savunmak amacıyla doğrudan tahriş veya çeşitli toksinleri iletme yeteneğine sahip tüyleri veya keskin dikenler bulunmaktadır. Bunlar ile doğrudan temas deride bir tepki uyandırmakta ve kaşıntılı döküntülere neden olmaktadır.
Güve ilaçları, evlerde, restoranlarda, marketlerde, depolarda ve diğer çeşitli yaşam alanlarında kullanılabilir.
Fındık filiz güvesinin ilk erginleri fındık bahçelerinde mart ayı sonlarında görülmeye başlar. Ergin çıkışı 50 gün kadar devam eder. Dişi, yumurtalarını çıkıştan 5-6 gün sonra genellikle yaprakların üst yüzüne tek tek koyar.
Özellikle uygun bir oda sıcaklığı bulan güve üremeye başlar. Güve çeşitleri evin ve iş yerlerinin pek çok noktasına larvalarını bırakabilirler. Güvelerin üremek için larvaları genellikle nemli ortamlardaki kıyafetlerin arasında olur.
Pirinçleri muhafaza ettiğiniz kabın içerisine 1-2 yaprak koymak hem pirinci güvelerden temizliyor hem de oluşmasını engelliyor. Pirinçteki böcekleri tek tek ayıklayın. Temizlenmiş pirince, böcekleri uzak tutmaya yardımcı olacak birkaç diş sarımsak koyup iyice karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri