Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.
Seçmen kağıdı kimlik belirlenmesinde belge olarak kullanılmıyor. Bu sebeple oy kullanırken seçmen kağıdının vatandaşın yanında olma zorunluluğu bulunmuyor. Oy kullanılacak okulun adı, adresi ve sandık numarası internet üzerinden sorgulanabiliyor.
Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.
16 Nisan'da gerçekleştirilecek referandumda herkesin oy kullanabilmesi için Sağlık Bakanlığı, evde sağlık hizmeti alan hastaları nakil araçlarıyla oy kullanmaya götürecek.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluk. Yüksek Seçim Kurulu tarafından 31 Mart tarihinde oy kullanmayanlara yönelik para cezası verileceğine ilişkin resmi bir açıklama bulunmuyor.
İlgili 35 soru bulundu
Toplam seçmen sayısı 64 milyon 190 bin 651 olurken kullanılan oy sayısı ise 55 milyon 833 bin 175 oldu. 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluk.
Türkiye'nin 81 ilinde yönetimler, yerel seçimler ile belli oluyor. 31 Mart Pazar günü yapılacak seçimlerde büyükşehir belediye başkanı, il belediye başkanı, ilçe belediye başkanları, muhtarlar ve il meclis üyeleri belirlenecek. Seçim günü seçmenler, geçerli kimlik belgesi olmadan oy kullanamayacak.
18 yaşını doldurmuş ve seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı oy kullanabilir.
Yaşam alanını kiracı kullandığı için gerek yönetim gerekse kendi yaşam alanıyla ilgili söz söyleme hakkı mevcuttur. Fakat kiracılar genel kurul toplantılarında oy kullanamamaktadır. Kiracının oy kullanması ancak ev sahibinin kat vekaleti ile mümkün olmaktadır.
Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir. Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir. Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi için 1 Ekim itibarıyla seçmen listelerini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alacak.Mahalli İdareler Genel Seçimi için adres değişikliği yapmak isteyenlerin 1 Ekim'e kadar başvurmaları gerekiyor.
Boş oy geçersiz oy olarak kabul edilir. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen oy kullanma kurallarına göre, oy pusulasına herhangi bir mühür basılmaması halinde oy geçersiz sayılır.
31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Seçimleri için seçim süreci 1 Ocak'ta başlamıştır. Bu kapsamda, muhtarlık bölgesi askı listeleri, 4 Ocak 2024 Perşembe günü (Bugün) saat 08.00'de askıya çıkmış olup, askı süresi 17 Ocak 2024 Çarşamba günü saat 17.00'de sona erecektir.
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki herhangi bir belgeyle oy kullanabilecek.
kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgesiyle oy kullanabilecek.
Bu şekilde kimliğini ispata yarayan belge ibraz edemeyen seçmene oy kullandırılmaz. Türkiye Cumhuriyeti dışındaki ülkeler tarafından düzenlenen kimlik kartı, pasaport, sürücü belgesi gibi kimlik belgeleri geçerli değildir.
(1) Oy hakkını haiz pay sahipleri EGKS vasıtasıyla veya fiziki olarak düzenlenen vekaletname formunda yer alan imzayı onaylattırarak veya noter huzurunda düzenlenmiş imza beyanını imzalı vekaletname formuna eklemek suretiyle vekil tayin ederler.
Diğer yönetim planlarında ise, balkon altları bağımsız bölümlere ait olarak belirlenir ve ilgili bağımsız bölüm sahibinin mülkiyetindedir. Balkon altları, apartman veya site yönetim kurulu tarafından belirlenmiş amaçlar doğrultusunda kullanılabilir.
Üye Aidat Borcu Olanlar Oy Kullanamayacaktır.
SEÇMEN KAĞITLARI NE ZAMAN DAĞITILACAK? Belirlenen takvime göre, seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına 29 Şubat 2024 tarihinde başlanacak.
Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi seyyar sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilir. Bir seçmen, aynı seçim türü için birden fazla oy kullanamaz. MADDE 17- Seyyar sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiçbir kimse müdahale, telkin veya tavsiyede bulunamaz.
Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir. Yani 2005 doğumlular bu seçimde ilk kez oy kullanmış olacak.
2017 yılı Referandum seçimlerinde YSK tarafından belirlenen 22 TL tutar bir önceki 1 Kasım Pazar 2015 seçimlerinde de 22 TL olarak belirlenmişti. 2023 Genel Seçimlerde ise oy vermeme cezası 300 lira olarak belirlenmişti.
Muhtara oy vermezsek ne olur, oy vermek zorunlu mu? MUHTAR KAĞIDINA MÜHÜR BASILIR MI? Muhtarlık seçimlerinde seçmenin kağıda herhangi bir kimliğini belli edecek mühür, imza ya da karalama belirtmesi oyu geçersiz sayılmasına neden olur.
Meşru mazereti olan seçmenler, seçimden sonra 10 gün içinde ilçe seçim kuruluna mazereti belgelemek için başvurabilir. Mazeret belgesi kabul edilen seçmenler hakkında cezai işlem uygulanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri