Kuru sarımsakta hasat, yaprakların yarısının kuruyup yattığı zamandır. Bu dönem temmuz ayının ilk haftası ile ağustos ayının ilk haftası arasındaki devredir. Hasat makine ile yapılmaktadır. Sökülen ürünler, elle toplanarak demet yapılmakta ve kurutmak için toprak yüzeyine düzenli bir şekilde serilmektedir.
Buna göre güney bölgelerde ve İç Anadolu bölgesinde sarımsak ekim zamanı Ağustos sonu gibi başlamakta ve eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında yapılabilmektedir. Kuzey Bölgelerde ise sarımsak ekimi eylül, ekim ve hava şartına bağlı olarak kasım ayında yapılabilir.
Sarımsaklar ılıman iklimlerde Kasım ayından itibaren kışı sert geçen, don yapan yerlerde Nisan'dan sonra dikilir. Bu yüzden başların olgunluğu dikim zamanına bağlı olarak değişir. örneğin taze yeşil sarımsaklar en erken Şubat sonunda, en geç Haziran başında hasat edilir.
Öncelikle olgunlaşan kuru sarımsaklar diş diş ayıklanır ve kabuklarından temizlenir. Sert kabukları çıkarılan sarımsaklar yaklaşık 6 mm kalınlığında dilimlenir. Dilimler halinde kesilen sarımsak bir elek üzerine yerleştirilir. Sarımsaklar yaklaşık 50 derecelik bir fırında kurutulur.
Sarımsakları killi toprağın içine kabuklarını soymadan ekin. bakacak şekilde, toprağın yaklaşık 5 cm derinine dikin. Saksıya birden fazla dikildiğinde, aralarında yaklaşık 10 - 15 cm' lik boşluklar bırakarak dikmeniz gerekir. Her bir diş, bir baş sarımsağa dönüşecektir.
İlgili 21 soru bulundu
Sarımsak filizlenip, yeşil saplar büyüyene kadar haftada bir sulayabilirsiniz. Yeşil saplar sararmaya başladığında diş tutması için sulamayı kesmelisiniz.
Taze sarımsaklar ekildikten ortalama 1-2 ay sonra hasat edilmeye başlanır.
Sarımsağa gereğinden fazla su vermek bitkiyi direkt olarak çürütmektedir. Bu yüzden sarımsağı haftada bir veya iki kere sulamanız yeterlidir. Veya toprağı kontrol ettiğinizde toprak kuruysa fısfısla nemlendirebilirsiniz. Ayrıca sarımsağı soğuk havalarda sulamamaya da dikkat etmelisiniz.
Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra sarımsaklarınızı dondurucuya koymaya uygun, kapaklı ve hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetlerine aktarın. Bu şekilde dondurucuda ya da buzlukta uzun süre muhafaza edebilir, yemek yaparken kolayca buzluktan çıkarıp dilediğiniz kadarını kullanabilirsiniz.
Sarımsak, sentetik gübrelerden hoşlanan bir sebzedir. Organik gübre- ler bir önceki ürüne verilir ise çok daha iyi sonuç alınır. Sarımsağın, azot, potasyum ve fosfora ihtiyacı vardır.
Sarımsak ekimi sonbaharda havaların gidişine göre kasım sonuna kadar olan dönemde yapılabilir.
Fazla su sarımsakları çürütebileceğinden haftada 1 ya da 2 kez sulamanız yeterli.
Erken dikimlerde şubat sonu, geç dikimlerde ise haziran başı taze, yeşil sarımsak için olgunlaşma görülüyor. Başların olgunlaşması ve hasadı, erken dikimde mayıs sonu haziran başı, geç dikimde temmuz sonu ve ağustos başına kalıyor.
1 dönüm 1000 metrekare alandır. 1 dönüm alana yaklaşık olarak 100- 120 kg tohumluk sarımsak ekimi yeterlidir. Bu dönümden elde edilecek sarımsak miktarı ortalama 1- 1.5 ton arasındadır.
Sarımsakların yetiştirilmesi konusunda dikim zamanına bağlı olarak organik gübre kullanılmamalıdır.
Sarımsakların kabuğunu soyun ve dondurucu poşeti içine ekleyin. Poşet yerine dondurucuya uyumlu saklama kaplarını da kullanarak sarımsakların ömrünü uzatabilirsiniz. Sadece soyma ve paketleme işleminden geçen sarımsaklar, dilediğiniz her an dondurucuda elinizin altında olacak.
Sarımsakları rendeleyerek saklama yöntemi:
Kabuklarını soyduğunuz sarımsakları rende yardımıyla parçalara ayırın. Rendelediğiniz sarımsakları temiz bir cam kavanoza koyun. Üzerine biraz zeytinyağı gezdirmek sarımsağın aromasının çıkması ve daha lezzetli hale gelmesi için uygulanacak bir yöntemdir.
Bunun için yapmanız gereken, kabuklu sarımsaklarınızı, kuru, serin, iyi hava alan karanlık bir yerde saklamaktır. Bu durumda ilk akla gelen saklama yeri buzdolabı olsa da, sarımsak buzdolabına konmaz. Oda sıcaklığında ve fırın, ocak gibi ısı kaynaklarından uzakta tutulmalıdır.
Sarımsak güneşi çok sever. Hızlı bir şekilde filizlenmesi açısından sarımsağı güneş alan bir yerde yetiştirin. Sarımsak fazla suyu sevmez. Bundan dolayı haftada 1 ya da 2 kez sulamanız hızlı bir şekilde büyümesi için çok önemlidir.
Sarımsakların kolay soyulabilmesi için kısa bir süre sıcak suda bekletilmesi yeterli. Sadece 1 dakika sonra, kabuklarından ayrılmaya başladığını göreceksiniz. Ardından, ellerinizi ıslatıp sarımsakları ovalayarak, kabuklarından ayrılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Sarımsak ilkbahar veya sonbaharda ekilebilir. Sonbaharda, çiçeklenme sürgünleri oluşturmak için sarımsak ekilir. Ve bu, kışlık veya kışlık sarımsak olarak tanımladığımız şeydir (tarlalarda kış uykusuna yatar). Bununla birlikte, çiçeklenme sürgünleri olmadan sarımsak, ilkbaharda ekiyoruz.
Kuru sarımsakta hasat, yaprakların yarısının kuruyup yattığı zamandır. Bu dönem temmuz ayının ilk haftası ile ağustos ayının ilk haftası arasındaki devredir. Hasat makine ile yapılmaktadır. Sökülen ürünler, elle toplanarak demet yapılmakta ve kurutmak için toprak yüzeyine düzenli bir şekilde serilmektedir.
Taşköprü sarımsağı Türkiye'de en çok bilinir dünyanın en iyi sarımsaklarından biri, iyi bir sarımsağın kabuğunun çok rahat soyulmaması gerekiyor. Baya bir uğraştırır gerçeğinde, çünkü kabuk zaten yapışıktır. Ve o keskin kokuyu da bulursanız bu iyi bir sarımsaktır" dedi.
Sabahları bir diş sarımsağı bütün yutarak tüketmenin de insan sağlına birçok yararı bulunuyor. Düzenli olarak her gün aç karına bir diş çiğ sarımsak yutmak sarımsaktaki antibiyotik özelliğinin ortaya çıkmasını sağlar. Kabızlık problemi yaşıyorsanız her gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutmak iyi gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri