Çıtır çıtır ve geç bayatlayan bir simit yapmak için dikkat edeceğimiz birkaç nokta var: 1. susamı kavurarak kullanmalıyız. 2. unu 5 bardaktan fazla koyup hamuru sertleştirmemeliyiz. Biraz cıvık kalmalı.
Susamları tahta kaşık yardımıyla 2-3 dakika, susamlar kahverengileşene ve patlayıp zıplayana kadar, karıştırın. Susamları kavurmak için tavaya yağ koymanıza gerek yoktur. Susamın tadının keskin olması için kapsamlı kavurma tekniğini uygulayabilirsiniz. Fırını 175 dereceye ayarlayın.
Birçok yemek kültürüne uyumlu, birçok yemeğe uygun şekilde susamların kavrulmasıyla beraber çiğ susam tanelerinin kavrulması, yanmaması için çeşitli aşamalar önemli olmaktadır. Uzun süre almadan çok basit şekilde susam kavurmak mümkün olmaktadır. Susamlar, bilindiği gibi kabuklu ve ağaçta yetişirler.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Susam neden kavrulur? Susamların kabuktan ayrılması, dinlenilmesi süreçleri sonrasında kavrulma aşaması da önemlidir. Lezzetli tahin yapabilmek için susam tanelerinin önemli şekilde kuru ve kavrulmuş olmasıdır. Susam kavurduğunuzda dinlenme süresi de gereklidir.
Fırın ızgarasında susam taneleri altın sarısı oluncaya kadar pişirin. Sıcak olarak yanında hazırladığınız sosla servis yapın.
İlgili 19 soru bulundu
Kavrulmuş susamın faydaları çiğ susama kıyasla daha azdır ama doğru ısıda ve doğru biçimde kavurma işlemi uygulanırsa kavrulmuş susamdan da verim alınabilir. Kavurma işlemi mutlaka düşük ısıda, tek defada ve sürekli karıştırılarak gerçekleştirilmelidir.
Ocakta kavur. Susam tanelerinin içinde toz ya da küçük taşlar görmüyorsan doğrudan bir tavaya ya da saplı tencereye koyabilirsin. Kısıkla orta arası ateşte 2-3 dakika ya da susamlar kahverengileşene, parlayana ve arada bir patlayıp zıplayana kadar arada bir karıştır. Tavaya yağ koyma.
Öncelikle tavaya susam koyularak biraz kavrulur çok kavurmayın yoksa tahinde yanık tadı olacaktır. İsteyenler kavurmaya da bilirler ama kavrulunca daha güzel tadı olacaktır. Kavrulan susam soğuduktan sonra mutfak robotuna alınarak damak zevkinize göre yağı arttırabilirsiniz, sıvı yağ eklenip robottan çekilir.
Susamdaki yüksek bakır içeriği artriti önler, rahatlatır, kemikleri, eklemleri ve kan damarlarını güçlendirir. Susam yağı, güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının cildinize zarar vermesini önleyerek kırışıklık ve pigmentasyon görünümünü önler.
Tahin elde etmek amacıyla kabuklarından ayrılan susamlar uzun süre belirli bir sıcaklıkta karıştırılarak kavrulurlar. Bu kavrulma işlemi sayesinde tahin akışkan kıvamına kavuşur. Susam ezmesi yapımında ise kabuklarından ayrılma işlemi gibi kavurma işlemi de uygulanmaz.
Yağ oranı ve enerji değeri çok yüksek bir besin olan susam; protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum mineralleri ve B vitamini açısından çok zengindir. Birçok faydası vardır. Vücuda enerji verir.
Her türlü ekmek, pide, sandviç, kek, kuru pasta, kurabiyelerin üzerine konulmak sureti ile kullanılır. Ayrıca tahin helvasının hazırlanmasında kullanılır. Hafif kavrulmuşu her tür tuzlu yiyeceğe serpilir; çeşni ve tat verir.
Beyaz susam; tahin yapımında, simitlerde, ekmeklerde, pastalarda, böreklerde, çöreklerde ve kuru pastalarda kullanılır.
Havuzlarda 4-5 saat bekletilen susamların suyu tahliye edilir ve ortalama 5 saat dinlendirilir. Bu dinlendirme sonucunda susam soyulmak üzere kıvama gelmiş olur. Yumuşayan susam kabuk soyma makinesinde 40 dakika işlem görerek kabukları soyulur.
Çiğ susam tohumları 1 yıl, kavrulmuş susam tohumları ise 2 yıl boyunca bu şekilde saklanabilir.
Susamı bir tavaya alın ve orta ateşte kavurmaya başlayın. Bu işleme, susam renk alıp, çiğ kokusu çıkana kadar yaklaşık 5 dakika devam edin. Oldukça kısa sürede istediğimiz kıvama gelecektir.
Nerelerde Kullanılır? En önemli kullanım alanı simit olan kavrulmuş susam; özellikle poğaça, börek, çörek, kek gibi hamur işlerinin üzerine dekor özelliği ve ekstra yağı ile lezzet unsuru olması için serpiştirilir.
Susam Yemek Gaz Yapar mı? (
Ancak gastronomi uzmanlarına göre çok fazla tüketiminden uzak durmak gerekir. Çünkü böyle durumlarda yetişkinlerde susamın gaz ve şişkinlik yapabileceği ifade ediliyor.
Siyah renkli susamlar görüntü olarak çörek otu tanelerine benzer ancak bu iki tür birbirinden tamamen farklıdır. Lezzet ve aroma olarak da bu iki tür tamamen farklılaşır. Susam taneleri daha yağlı iken, çörek otu taneleri daha geniz yakan bir tada sahiptir.
Doğal susam tohumlarından yapılan tahinler ise markettekiler kadar pürüzsüz olmaz ancak daha zengin bir tada ve daha besleyici bir yapıya sahiptir. Susamları ham ya da kavrulmuş olarak kullanma tercihi markadan markaya değişir. Susamların öncesinde kavrulmuş olması lezzeti arttırır ve acılığı alır.
Eğer susamınız kavrulmamışsa, yağsız tavada altın rengini alana kadar kavurun. Ardından blendera aktarıp, 5 dk kadar geçirin (susam tanesi kalmayacak).
Toptan satışlar 22- 23 kiloluk bidonlarla yapılıyor. 1 kilo 300 gram yerli susamdan 1 kilo tahin elde ediliyor.
Kavrulmuş susam buzdolabında hava geçirmez saklama kabı veya kavanozda saklandığı taktirde tazeliğini aylarca koruyabilmektedir.
15′er dakikalık aralarla etinizi karıştırın ve kapağını vakit kaybetmeden tekrar kapatın. 1 saat kadar sonra tuz, karabiber ve kekiğini de ilave ettikten sonra 15-20 dakika kadar daha pişirin. Böylece 80-90 dakika aralığında ağır ateşte kendi suyunun lezzetiyle pişmiş ve yumuşacık bir kavurma hazırlayabilirsiniz.
Yerli susam fark etmek için dış kabuğun rengine bakabilirsiniz. Eğer dış kabuk koyu renkli ise, bu susam doğrudan yerli susam olduğu ve dünyaca ünlü, birçok ülkenin de Türkiye'den talep ettiği yerli susam tohumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri