Hectopat. İki deliğin üstünde ve altında bulunan iki demir, topraklamanın olduğunu gösteriyor. Zaten yeni prizlerin hepsi topraklı, önemli olan tesisatta topraklama olup olmaması. Duvardan yeşilli sarılı bir kablo geliyorsa topraklama hattı var demektir.
Evimizde var olan prizlerden herhangi birini açıp baktığımızda prizde 2 adet kablo varsa burada topraklama yoktur. Eğer 3 adet kablo varsa topraklama mevcuttur. Bu işlemi yapmak için ise öncelikle sigortaları kapatmalıyız.
Topraklama direnci meger test cihazı yardımıyla ölçülür. Topraklama ölçümünde en yüksek doğruluk oranına sahip ölçme sistemi megerdir. E, P ve C elektrotları topağa 5 ile 10 metre arası olabildiğince derin biçimde çakılır.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Her iletkenin toprağa karşı yalıtımı toprak direnci test cihazı (toprak megeri) ile, iletkenlerin birbirine karşı yalıtımı ise “izolasyon test cihazı”(izolasyon megeri) ile ölçülür. Kısacası tüm yalıtım direnci ölçen cihazlar (megerler) özel olarak üretilmiş birer portatif ohm metrelerdir.
İlgili 18 soru bulundu
Bu çalışma yılda bir tekrarlanması tavsiye edilir ve Topraklama tesisatı periyodik olarak en az yılda bir defa, yer değiştirebilen makine ve cihazlar için altı ayda bir defaya mahsus yetkili elektrik mühendisleri tarafından muayene ve ölçümü yapılmalıdır.
İlgili standartlarda aksi belirtilmediği sürece, tesisatların topraklama ölçümü, elektrik iç tesisat ölçümü ve paratoner ölçümleri yılda bir yapılır ve bu ölçümler elektrik mühendisleri, elektrik tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır.
Kombi Tesisatı Hakkında Her Şey
Herhangi bir sorunla karşılaşmamak amacıyla ve güvenlik açısından da bu elektrik hattının mutlaka topraklı yapılması çok önemlidir. Topraklama yapılarak olası problemlerin önüne geçilir ve daha güvenilir bir kombi kullanımı sağlanır.
► Topraklama direncini düşürmek amacıyla, çukurun içine bentonite ve gem tozundan oluşan bir karışım 0,5 metre seviyesine kadar doldurulur. ► Bu işlemlerin ardından kalan derinlik toprak ile kapatılır. ► Çubuğa bağlanan kablo ise binanın topraklama hattına bağlanır.
Devletin 1475 sayılı iş kanunu gereğince topraklama zorunluluğu 2016 yılı itibariyle zorunlu hale getirilmiştir. Topraklamanın eksik veya yapılmadığı binalar için cezai işlem uygulanacağı iş güvenliği tüzüğünce belirlenmiştir.
Basit olarak topraklama tesisatı yapmak için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk veya levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır. Topraklama sistemleri tasarlanırken, amaca uygun topraklama direnci hesaplanarak buna göre seçilmiş topraklama çubuğu toprağın içine gömülür.
Topraklama kablosu hangi renk olmalıdır sorusunun cevabı sarı- yeşil çizgilidir. Topraklama kablolarının rengi dünyanın her yerinde aynı yani standarttır.
Peki, topraklama kablosu nereye bağlanır? Toprağa yerleştirilen topraklama levhalarının üst bölümdeki uç kısımlarına delik açılır ve binadan gelen topraklama kablosu buralara bağlanır ve vidalar ile sıkıştırılarak iletkenlik artırılmaya çalışılır.
Bu tür, nötr ve faz iletkeninden oluşmaktadır. Elektrik kaçaklarına karşı güvenlik sorunu yaratabilmesi nedeniyle daha az tercih edilmektedir. Topraklı ve topraksız priz arasındaki fark olarak topraksız prizlerde güç dalgalanmalarını önlemek için ek bir korumanın olmaması gösterilebilmektedir.
Topraklı priz nedir: Prizler de faz ve nötr dışında toprak ucu da bulunan prize topraklı priz denir. Toprak ucunun şebeke ile bir bağlantısı bulunmaz. Toprağa gömülü olan bir elektrota iletken (bakır levha veya galvenizli levha) ile bağlanmıştır.
Topraklama Direnci İdeal Değeri İçin Yapılması Gerekenler
Koruma topraklamasında 5 Ohm ve işletme topraklamasında 2 Ohm değerlerinde olması gereken sınır değerler bulunmaktadır. Nötr topraklama direnci, saha uygulamalarına göre belirlenmekte ve projelendirilerek uygulanmaktadır.
Binaların yapımı aşamasında temel topraklama ile veya sonradan topraklama elektrodları ile bir topraklama tesisi elde edilir.
Temel topraklama nasıl yapılır: Bina temeli içine yerleştirilen topraklama çubukları veya levhaları beton içerisine gömülür. Toprakla geniş yüzeyli olarak temas etmesi sağlanır. Bu şekilde yapılan topraklamaya temel topraklama adı verilir. Temel topraklama potansiyel dengelemenin etkisini arttırır.
Akım korumalı prizler toprak hattını kullanmaz, direk geçirirler, topraklanma olmasa da sıkıntı olmaz, çünkü içindeki şebekeye paralel varistör elemanı faz ve nötr arasında çok yüksek voltaj değerlerinde içten bloklama (Bu yüksek voltajı kendi üzerine alıp tüketmek şeklinde) mutlak korumayı yaparlar.
İnsan hayatını ve cihazların kullanım ömrünü riske atmamak için elektrik kaçağı riskine karşı temel topraklama yapılmalıdır. Böylece cihaz üzerinde oluşabilecek fazla elektrik akımı, direnci çok az olan toprak hattı üzerinden toprağa iletilecek ve cihaza dokunan insanın hayati tehlikesi ortadan kalkmış olacaktır.
Topraklaması olmayan eski binalarda cihazın Toprak ucu cansız uç olarak tabir edilen Nötr ucuna irtibatlandırılır veya priz içerisinde bağlantı yapılır.
Sıfırlama tabir edilen toprak hattının nötre balanması hali vardır. Eğer sonradan prize gelen nötr-faz yer değiştirilirse sıfırlamalı priz toprağında faz yani elektrik bulunur.
Topraklama Ölçümü yasal olarak zorunludur. Hayati tehlikesi olduğundan iş güvenliği kanunu açısından hayati bir önem taşır.
Topraklama sayesinde olası bir hata akımı direkt olarak toprağa akar. Ancak herhangi bir topraklama yapılmadığı takdirde hata akımı doğrudan arızalanan cihaza dokunan kişilere geçer. Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
Akredite Topraklama Ölçümü Süresi
Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan 24500 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, Elektrik Tesislerinde Yönetmeliğine göre ölçüm yapılmalıdır. Akredite süresi, Periyodik Kontrol, Periyodik Muayene Periyodu, yılda 1 kez yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri