Yastık kılıfı, çarşaf ve nevresimden oluşur. Kullanımı, yastık kılıfı ile yastık kaplanır. yatağa çarşaf serilir ve son olarakta yorgan nevresim ile kaplanır, yani nevresimin içine yorgan konur. Nevresim Takımları bir çok çeşit, bir çok kalite olabilir.
Çok amaçlı saklama kutuları ve vakumlu hurçların yanı sıra bazalı yataklar da bu amaçla size yardımcı olacak eşyalardan. Yatak bazalarındaki geniş alandan yararlanabilir, yorganlarınızı baza içinde bir sonraki kışa kadar güvenle saklayabilirsiniz. Yün Yorgan Nasıl Saklanır?
Bunun için öncelikle yine vakumu poşetlerden edinmelisiniz. Vakumlu poşetlere yerleştirdiğiniz yorganları bazanın altına düzgünce koyabilirsiniz. Yer sıkıntınız yoksa kumaş yorgan hurçlarının içine yorganları katlayıp koyabilir; doğrudan bazanın altına yerleştirebilirsiniz.
Karbonat İşlemi
Yataklarınızın ve yorganlarınızın üzerine bolca karbonat dökerek bir süre bekledikten sonra elektrikli süpürge ile temizleyin. Bir süre bekledikten sonra karbonat buralardaki rutubete sebep olan nemi emecektir. Böylece rutubet kokusunun hafiflediğini ya da tamamen yok olduğunu görürsünüz.
İlgili 41 soru bulundu
Giyecek, çamaşır ve yatak gibi eşyaları saklamaya yarayan yorgan hurcu, çoğu zaman çadır bezi, meşin gibi maddelerden yapılır. Büyük veya küçük fark etmeden her boyuta uygun bulunan yastık yorgan hurcu ölçüleri arasından beklentinize uygun olanı bulabilirsiniz.
Çamaşır makinesi yorgan kaç derecede yıkanır sorusunun yanıtını arıyorsanız, 30 derece iyi bir seçenek olur. Pamuk veya yün yorgan çeşitleri düşük sıcaklıkta yıkanmalıdır. Bu sayede iç kısmında bulunan malzemeler topaklanmadan temizlenebilir. Pamuklu programında ve düşük sıcaklıkta yorganı yıkayabilirsiniz.
Eğer yünler uzun süre yıkanmazsa, kötü kokulara ve rahatsızlığa neden olacaktır. Yün yıkama işlemlerinin belirli zamanlarda kişilerce özenli olarak yapılması gerekiyor. Gündelik hayatta kullanılan yorgan ve yastıkların içerisinde yünler bulunuyor.
Dolayısıyla hijyenine dikkat edilmesi içinde oluşabilecek güve gibi parazitlerin yanında yünde oluşabilecek kokunun da önüne geçer. Eski tip yün yorganların senede bir defa yıkanarak havalandırıldığında dayanım süresinin 50-60 yıl olduğundan bahsedilir.
Yün yorganlar için en iyi sonuç kuru temizlemede alınır ancak evde yıkamak istenirse ürün 40˚C sıcaklıkta, narin programda yıkanabilir. Ya da makinanızın yünlü ayarında da yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır. Ürünler ütülenmemelidir.
Yorganları tertemiz tutmak için ideal süre 8 ila 12 ay arası demek mümkün. Nevresimler ise hafta ya da ayda 1 defa muhakkak yıkanması önerilir. Her yorganın kumaş ve iç yapı malzemesi farklı olduğu için, yıkama talimatları da değişkenlik gösterebilir.
En sağlıklı yorgan modelleri; nemi alan, yumuşak bir yapıya sahip olan, ideal vücut sıcaklığı sunan ve kolay temizlenen seçenekler arasında yer alır. Yorganların belli aralıklarla temizlenmesi, hijyenik kullanım için önem taşır. Bunun dışında dolgu malzemesi de hijyenik bir kullanım için önemlidir.
Yünler yıkandıktan sonra düz bir yere serilmesiyle birlikte havalandırma işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Böylelikle eşit miktarda kuruma işlemi gerçekleştirilir. Daha sonrasında yünler çırpılarak havalandırma işlemi gerçekleştirilir. Böylelikle yünlerin birbirine yapışması engellenir.
Havlu saklama işlemi için havluları doğru şekilde katlamak, nemden ve küften uzak, havadar bir yerde saklamak önemlidir.
Yorganın üzerine bir elek yardımı ile karbonat döküp 1 saat boyunca bekletin ve daha sonra elektrik süpürgesiyle süpürün. Yorganınızda oluşan kokuların yok olduğunu göreceksiniz.Karbonat, doğal bir koku giderici olduğundan, yataktaki kötü kokuları da giderecektir.
Yorganınızı su, içecek, idrar ve ter olmak üzere her türlü sızıntıya karşı korur. İçerisinde nem oluşmasını önler. Nefes alabilen Poliüretan film sayesinde rahat bir uyku ortamı sunar. Tahtakurusu, mayt ve parazitlerin yatağınızın içine yerleşmelerini engellemede yardımcı olur.
Dr. Browning, kış aylarında sıklığın azalmasının tolere edilebileceğini ancak çarşafları haftada bir değiştirme sıklığının ideal olduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha az terlesek bile ölü deri hücrelerimizi vücudumuzdan atmaya devam ediyoruz, bu yüzden iki haftada bir sıklık bile yeterli olmayabiliyor.
Yün yorgan yıkanır mı diye düşünüyorsanız, bu sorunun cevabı evet; fakat dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Yün yorganların temizliğinde en etkili yöntem elde yıkama yöntemi olsa da büyük kapasiteli çamaşır makinelerinde de yün yorgan yıkanabiliyor.
Yorganların doğal dokusunu bozmamak için ağartıcı, leke çıkarıcı, çamaşır suyu gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir. Doğal içerikli elde yıkama deterjanları, beyaz sabun gibi temizleyiciler ile yorganınızı yıkayabilirsiniz. Bunun yanında evde yapabileceğiniz doğal deterjanlar ile de yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
Sıvı çamaşır deterjanı ve yumuşatıcıyı birlikte kullanarak mis kokulu ve tertemiz yünler elde edebilirsiniz. Yıkamanın ardından iyice kurutmayı ve taramayı da unutmamalısınız. Kuruduktan sonra dolaşan yünleri parmaklarınızla açarak havalandırmalısınız.
Yün yorganların temizliği sırasında toz deterjan kullanmak, deterjan kalıntılarının oluşma potansiyeli nedeniyle alerjik durumlara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle kuru temizleme dışında bir yöntem uygulanacaksa, toz deterjan yerine sıvı çamaşır deterjanı kullanılması önerilir.
Yün yorganlar soğuk havalarda tercih edilen yorgan türleridir. Yün yorgan yıkama için yıkama öncesi etiketteki talimatlara uygun olarak elde yıkamanız önerilir. Yün yorganı makinede yıkamak isterseniz, soğuk su ve yün deterjanı kullanarak, düşük sıcaklıkta yıkamalısınız.
Yün yorgan temizleme yöntemlerinden en sık kullanılanı elde yıkamadır. Bunun yanında dilerseniz yorganınızın kullanım talimatına göre çamaşır makinanızda da yıkayabilirsiniz. Genel olarak 30 derece sıcaklıkta yıkanan bu yorganları temiz tuttukça, her yıl rahatlıkla kullanabilirsiniz.
İnce bir yün yorgan 4-6 günde tamamen kuruyacaktır. Ancak kalın bir yorganın kuruması çok daha zor olabilir. Eğer dolgusu fazla ise, yünleri yorganın içinden çıkararak ve geniş bir alana yayarak kurutabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri