Banka tarafından ipoteğin kaldırıldığına dair fek yazısı hazırlanır. Bankaya dilekçe verildikten sonra iki gün içerisinde ev üzerindeki ipotek kalkar. Alınan ipotek fek yazısı noter onayından sonra 1 yıl içinde Tapu Sicil Müdürlüğünde işletilmelidir.
İpoteğin süreye tabi olarak kurulmamış olması halinde ipotek alacaklısının yazılı terkin talebi ile tapu müdürlüğünce ipotek şerhi kaldırılabilir. İpotek eğer süreli olarak kurulmuşsa sürenin bitiminden itibaren 30 gün içerisinde malikin talebiyle terkin edilebilir.
Fek yazısı, borcun tamamen tahsil edildiğini ve ipoteğin kaldırılmasında bir sakınca olmadığını belirten yazıdır. Tapu Sicil Müdürlüğü bu yazıyı aldıktan sonra genellikle 2 hafta içerisinde ipoteği kaldırmaktadır.
Borcun tamamen ödendiği ve İpoteğin kaldırılması konusunda herhangi bir sorun teşkil etmediğini gösteren yazı ipotek fek yazılır. Tapu Sicil Müdürlüğü kapsamında ele alınan inceleme ile beraber, taşınmaz üzerindeki ipotek kaldırılır. Bu işlem yaklaşık olarak 2 hafta kadar sürer.
-https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine ulaşarak e-Devlet sistemine T.C kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapınız. -Açılan sayfada kişinin adına kayıtlı olan taşınmazların listesi görüntülenecektir. -İpotek kaldırma başvurusu yapılmış olan taşınmazlar için "Detaylar" butonuna tıklayın.
İlgili 42 soru bulundu
Tapuda İpotek Kaldırma Süresi
Herhangi bir sorun görülmemesi halinde konut üzerindeki ipotek şerhi silinir. Gayrimenkul üzerindeki ipotek, gerekli incelemeler tamamlandığında birkaç hafta içerisinde kaldırılır.
Borcun ödenmesi sonrası kendisine ipotek hakkı tanınan alacaklı tapuda ipoteğin terkinini talep ederek ipoteği kaldırabilecektir. Borcun ödenmesine rağmen ipotek alacaklısının terkin talebinde bulunmaması halinde ise taşınmazın sahibi açacağı dava ile ipoteğin kaldırılmasını sağlayabilecektir.
Tüketici Mahkemesi Kararı(11)'nda, ipotek fek ücretinin banka tarafından karşılanması gerektiğine dair hüküm verilmiştir.
Teminat Altına Alınan Alacağın Sona Ermesi
Alacağın sona ermesi, TBK m.131/1 uyarınca ipotek hakkının da ortadan kalkması sonucunu doğurur. Örneğin, ifa, ifa imkansızlığı, ibra, yenileme, takas veya alacaklı ve borçlu sıfatının birleşmesi durumunda ipotek hakkı kendiliğinden ortadan kalkar.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 1,000,000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 1,000,000 TL x %4 = 40,000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 20,000 TL alıcı için 20,000 TL ücret çıkar. Temel hesap bu şekildedir.
Bu işlem, ipoteğe sebep olan borcun kapatılması ile yapılmaktadır. Alacak, borcu ödemekte olan hak sahibine böylelikle geçmiş olur. İpotek terkin işlemlerini başlatmak için bu borcun tamamen kapandığına yönelik bir makbuz ve bir evrak gerekmektedir.
İpoteğin kaldırılması (fekki) davası için kanunda hak düşürücü süreler ön görülmemiştir. Gayrimenkul sahibi veya ipotek borçlusu kişi mahkemeden borcun sonlandığını yazılı delilleriyle ispat ederek her zaman ipoteğin kaldırılmasını isteyebilir.
İpotek fek işlemlerinde Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından belirlenen bir ücret söz konusudur. Bu ücret 2020 yılı itibariyle 37,5TL olarak belirlenmiştir.
Borcunuzu tamamen kapattıysanız, alacağınız borcu yoktur yazısı ile öncelikli olarak maaşınızın yattığı bankayı ya da kredi kartı gibi bankacılık ürünlerini kullandığınız diğer bankaları tercih ederek tekrar kredi talebinizi iletebilirsiniz.
Banka tarafından ipoteğin kaldırıldığına dair fek yazısı hazırlanır. Bankaya dilekçe verildikten sonra iki gün içerisinde ev üzerindeki ipotek kalkar. Alınan ipotek fek yazısı noter onayından sonra 1 yıl içinde Tapu Sicil Müdürlüğünde işletilmelidir.
Bu işlem oldukça kolaydır. Gayrimenkulün sahibi, internet yolu ile ya da ilgili belediyelere ve tapu müdürlüklerine gitmeli, ilgili belgeyi talep etmelidir. İnternetten sorgulama yapmak adına e-devlet uygulamasına giriş yapılmalıdır. Tapu üstündeki ipotek ve borç bilgisi 3. Şahıslar tarafından öğrenilemez.
Borcun ifa edilmesi halinde, ipotek hakkı sona erer ancak tapu kütüğünden terkin yolu ile kaldırılıncaya kadar varlığını şekli olarak devam ettirir21. Alacağa bağlı bir hak olan ipoteğin herhangi bir sebep ile geçersiz olması, bağlı olduğu alacağın varlığını etkilememektedir.
Konut kredisiyle alınan konutun tüm borçlarının ödenmesinin ardından banka tarafından hazırlanan resmi belgeye “fek yazısı” deniyor. Fek yazısında banka kredisi ödemesi tamamlanan kişiye ait konutun ipoteğinin kaldırıldığına dair bilgiler yer alıyor.
Borcun bittiğine emin olduktan sonra bankaya yapılan başvuru üzerine ipotek fek yazısı, banka tarafından online olarak tapuya ulaştırılır. Önceki dönemlerde bu işlem bankadan teslim alınıp tapuya elden teslim ederek ilerlerken son dönemlerde getirilen düzenleme neticesinde, banka bu işlemi online olarak tamamlıyor.
Verdiği konut kredisini tahsil etmiş olan banka için artık ipotek teminatına konu olacak bir alacağı da kalmamıştır. Bu sebeple ipoteği tutmaya hakkı olmadığı gibi, ipoteği kaldırması zaten onun için hukuki bir yükümlülüktür. Ücret veya masraf isteme hakkı yoktur.
İpotek Fekki Nasıl Yapılır? İpotek fekki, bankalar tarafından hazırlanır. Banka tarafından prosedürlere uygun olacak şekilde fek yazısı yazılır. Tapu Tescili Tüzüğünün 88. Maddesi, fek yazılarının vatandaşlar tarafından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne götürmesine izin vermez.
Banka İpotekli Ev Satılır mı? Yatırım amaçlı gayrimenkul alıp - satan ya da kredi vadesini ödemekte zorluk yaşayan kişiler, kredi borcu bitmeden önce evin satışını gerçekleştirebilirler. Yani bankanın gayrimenkul üzerine koyduğu ipotek kaldırılmadan da ev alım satımı yapılabilir.
İpotek, süre yönünden süreli ipotek ve süresiz ipotek olarak ikiye ayrılır. Süre yönünden yapılan bu ayrım, süresi dolan ipoteklerin tapu sicilinden terkini hususunda önem teşkil etmektedir.
de .................................. adına kayıtlı taşınmaz üzerinde afet konut kredi borcundan dolayı konulan ipoteğin, borcun tamamı tarafımdan ödenmiş olup, kaldırılması için ilgili kuruma yazı yazılması hususunda; Gereğini arz ederim ...../...../20...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri