Bir tencereye biberiye, defne yaprağı, portakal, limon, mandalina kabukları ve su ekleyerek kısık ateşte kaynatın. Bir süre sonra tencereden çıkan buhar ve kokular tüm odalara yayılarak balık kokusunu ortadan kaldırır.
Öncelikle balıkları kızartırken başka bir tenceye su ve sirke koyup kaynatırsanız, balık kokusunun ortama yayılmasını engellersiniz. Aynı şekilde balıkları kızarttıktan sonra biraz suyun için sirke yada limon suyu, defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil koyarak da kaynatabilirsiniz.
Mutfaklarda sık sık kullanılan sirke ve limon, kızartma kokusunu giderme konusunda da oldukça başarılıdır. Tencerenin içerisine bir bardak su, yarım limon suyu ve yarım çay bardağı sirke koyarak kaynatın. Bu yöntemi hem kızartma esnasında, hem de kızartma işleminden hemen sonra uygulayabilirsiniz.
Etkili yöntemlerden biri de sirke ve limonlu su kaynatmak. Yemekten sonra sinmiş olan kokuyu yok etmekiçin bir cezveye 1 bardak su, bir miktar elma sirkesi ve bir adet limonu sıkarak kısık ateşte kaynatın. Bu yöntem ile eve sinmiş kokular tamamen yok olacaktır.
“Yok fırında balık mı olurmuş canım?” diyorsanız, balığı kızartırken tavanın içine atacağınız birkaç dal defne yaprağı hem balığa güzel bir aroma verecek hem de yayılan kokunun bir miktar da olsa azalmasını sağlayacak.
İlgili 44 soru bulundu
Diğer yandan balık kızarttıktan sonra da bir tencerede su, sirke ya da limon suyu ve hoş koku vermek için kendi zevkinize göre tarçın, karanfil, adaçayı, vanilya gibi sevdiğiniz şeyler ekleyerek kokuyu bastırabilirsiniz.
Bir tencereye veya tavaya su koyup kaynatabilirsiniz. Ardından içine portakal, muz ya da elma kabuğu koyabilirsiniz. Eğer varsa evinizde lavanta gibi hoş kokan bitkiler de olabilir. Hazırladığınız bu karışımı evin içinde gezdirirseniz evinizdeki kötü kokunun gittiğini ve ferah bir koku olduğunu göreceksiniz.
Bir cezve içine 1 adet limonu dilimleyin ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Sonrasında bu suyu kaynatın. Su kaynadığı esnada limonun ferah kokusu etrafa yayılmaya başlayacaktır. İsterseniz bu suyu kullanarak, tezgah ya da fayansları da silerek odanın tamamından yanık kokusunu arındırabilirsiniz.
Karbonat, tüm kötü kokuları ortadan kaldırabilecek kadar güçlü bir yapıya sahiptir. Karbonat, antiseptik özelliği sayesinde ortamda bulunan kötü kokuları kolaylıkla bitirebilir.
Peki, mutfağımıza ve evimize sinen kızartma kokusu nasıl giderilir? İşte, işinizi kolaylaştıracak yöntemler... Kızartma yaptıktan sonra bir yemek kaşığı kahveyi bir cezvede kavurun. Bu esnada yayılan koku mutfaktaki ve diğer odalardaki kokuları yok edebilir.
Koku bağlayıcı proteinler ile koku molekülleri etkileşime geçtikten sonra koku reseptör hücresinde bir elektriksel aktivasyon oluşur. Bu elektiriksel sinyal önce koku soğancığına oradan da beyindeki koku merkezlerine iletilir. Beyinde mevcut sinyal işlenir ve alınan kokunun tanımlaması gerçekleşir.
1- Vanilya Kavurmak:
Vanilya kullanarak bu kötü kokulardan kurtulmak mümkün. Nasıl mı? Bir paket vanilyayı bir tava içerisine koyup kısık ateşte kavurun,vanilya kavruldukça mis gibi vanilya kokusunu etrafa yayılacaktır.
Ayrıca; balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp 2 saat kadar beklettikten sonra ızgara yapın. Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Kaynamış su, limon ve kabuk tarçından yararlanarak kızartma kokularını yok edin. Yaklaşık 2 bardak suyu tencerede kaynatıp altını kapadıktan sonra, içine 1 limon ve 1-2 adet kabuk (çubuk) tarçın koyun ve bu karışımı tencerenin ağzı açık şekilde bekletin. Kızartma kokularının yok olduğunu göreceksiniz.
Kalınlığı 3 cm'nin altında olan balıklar ya da büyük balıkların takozu veya filetosu tercih edilmelidir. Genel olarak kızartma sıcaklığı 165-195°C aralığında olmalıdır. Isının bu belirtilen sıcaklıkların altında olması kızartılan balıkların fazlaca yağ çekmesine ve çıtır olmamasına neden olur.
Denizli Yöresine has kese yoğurdu türüdür.
Dibi yanık yoğurt da denilir. İnek ve keçi sütünden yapılabileceği gibi daha çok koyun sütünden yapılır. Normal yoğurttan farkı; süt kaynatılırken dibi tutturulur ve bu şekilde yanık kokusunu alan süt toprak kaplarda mayalandırılır.
Yanık yiyeceklerin, kömürleşmiş gıdalar olduğunu dolayısıyla yanmış karbonun toksik etkisi sebebiyle mide bağırsak sisteminde kanser tetikleyici bir faktör konumuna girdiğini söyleyen Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Yanık yiyecekler kanserin gelişmesine zemin hazırlar.
makina ve değişik araçlarda kullanılmış ve ömrünü tamamlamış, artık viskozitesini yitirmiş yağlardır. yağ sobasında yakıt olarak kullanılır bu yağlar.
En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz. Karbonat ve limon suyu karışımı da tuvaletteki istenmeyen kokuların giderilmesinde oldukça etkili.
Ayrıca klozet ve lavabolara yarım bardak karbonat veya limon suyu dökmek, sonra bol suyla durulamak kötü kokuların emilmesini sağlayacaktır. Aynı işlemi beyaz sirkeyle de yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra lavaboya kahve telvesi ve sonrasında kaynar su dökebilirsiniz.
Kokunun kalıcı olmasını istiyorsanız bir yemek kaşığı etil alkol mutlaka kullanın. Öte yandan paylaşacağımız bu koku karışımı yapılan araştırmalarda sinir ve solunum sistemine fayda sağlar. İçeriğinde nane, sandal ağacı, yasemin ve lavanta yağı olan bu karışıma bir de anason ekleyin.
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Balık pişirirken her zaman derili tarafı altta gelecek şekilde hafif yağlanıp pişirilmesi tava veya ızgaraya yapışmasını ve dağılmasını engelleyecektir.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri