Laktaz vücut tarafından üretilebilen, genellikle süt ve süt temelli ürünlerde bulunan laktozu (süt şekeri) glukoz ve galaktoza çeviren bir enzimdir. Yeteri kadar laktaz üretemeyen kişilerde, laktozu sindirme zorluğu meydana gelir.
Bağırsaklardan salgılanan laktaz isimli bir enzim tarafından parçalanır. Bağırsaklarda bu enzim yeteri kadar bulunmadığında ya da yetersiz çalıştığında laktoz intoleransı denilen bir hastalık tablosu oluşur. Laktoz intoleransı oldukça sık görülen bir tablodur.
Laktozun özellikleri
Laktoz sadece hayvan hücrelerinde üretilir. Yani bitki ve mantar hücrelerinde laktoz bileşiği gözlenmez.
Normal öğünlerine küçük porsiyonlarda süt ürünleri ekle, Laktozu az dondurma ve süt tüket, Laktozu parçalamak için gerekli olan laktaz enzimini takviye olarak kullanabilirsin.
Laktaz, bağırsaklarımız tarafından laktozu sindirmek için sentezlenen doğal enzime denir. Laktaz enziminin az salgılanması veya yeteri miktarda olmaması sonucu sindirim sisteminde bozukluklar meydana gelir. Bu da laktoz intoleransı olan kişilerde gaz, şişkinlik, mide krampları ve ishale sebebiyet verir.
İlgili 37 soru bulundu
Çoğu kişide laktaz enzimi seviyesinde yaşlanma ile birlikte bir miktar azalma meydana gelir. Bu durumun altında yatan neden ise bebeklik çağının ardından diyette yer alan gıdaların çeşitlenmesindir. Laktaz enziminde meydana gelen düşüş, genellikle kademeli olarak meydana gelir.
Laktaz, süt ve diğer süt ürünlerinde bulunan bir şeker olan laktozun parçalanmasında rol oynayan bir sindirim enzimidir. Laktoz içeren besinler sindirim sistemine ulaştığında, ince bağırsakta üretilen laktaz enzimi tarafından parçalanarak glukoz ve galaktoza çevirilmektedir.
Glikoz ve galaktoz adlı iki karbonhidratın bir araya gelmesiyle oluşan laktoz, yani süt şekeri; süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurtta bulunur. Tabi bu gıdalar haricinde dondurma, krema, tereyağı ve kaymak gibi yiyeceklerde de bol miktarda laktoz vardır.
Laktoz hassasiyeti olan kişiler, Laktaz enzimini içeren ürenleri tablet şeklinde yutarak ya da gıdaların üstüne ekleyerek kullanılabilirler. Genel olarak alınması gereken doz, laktoz içeren normal bir yemek tüketiminden hemen önce, ortalama 8000 IU (internasyonal ünite) kullanılması önerilir.
Laktoz hidrolizatı üretimi taze peyniraltı suyundan yapılmaktadır. Peyniraltı suyundan değişik yollarla yağ (klarifikasyon) ve protein (çöktürme) ayrılır ve pastörizasyondan sonra pH ayarlama- sına gidilir. Laktozun hidrolizi immobilize enzim reaktörü ile gerçekleştirilir.
Bugün, tüm insanların yüzde 90'ından fazlası, çeşitli seviyelerde laktoz toleransına sahiptir; ancak mutlak bir şekilde laktoz toleransına sahip olan, yani laktozu tamamen sindirebilen insanların oranının %35 civarında olduğu düşünülmektedir.
Memeliler ve Sütlerindeki Karbonhidrat Miktarı
Laktoz doğal olarak Süt ve süt ürünlerinde bulunmaktadır. Memelilerin vücudunda sentezlenen Süt içerdiği Laktoz veya Karbonhidrat bakımından farklılıklar göstermektedir.
Laktoz duyarlılığı, süt şekeri laktoz'u sindirmeye yarayan laktaz enziminin, çocukluk çağından sonra hızla vücutta azalması sonucunda oluşur. İnce bağırsaklarda azalan laktaz enzimi, süt ve mısır ürünlerini yiyen insanlarda, sindirim güçlüğüne sebep olur.
Laktoz enerji kaynağıdır. Bebek beslenmesinde, özellikle bebeklerde beyin ve sinir dokularının oluşumu ve gelişimi için önemlidir. Laktoz kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynar. Ayrıca karaciğerde yağlanmayı önleyici etkisi vardır.
Laktoz hayvanlar tarafından üretilen az sayıdaki şekerlerden biridir.Bu nedenle bazı hayvansal ürünlerde laktoz bulunur.
Laktoz içermesi muhtemel diğer gıda ürünleri şunlardır: ekmek ve diğer un mamülleri, işlenmiş kahvaltılık tahıl ürünleri, kahvaltı içecekleri, margarine, etler, salata harcı, şekerlemeler, gözleme, bisküvi, kurabiyeler ve bu çeşit gıdaları tüketmemelisiniz. Gıdaların etiketlerini dikkatlice okumalısınız.
Laktoz içeren gıdalar: Süt, mozarella gibi yumuşak peynir çeşitleri, sütlü soslar, sütlü tatlılar, dondurma, mayalı hamurlar, hazır çorbalar, bisküvi, çikolata, gofret, kraker, margarin, tereyağ, kaymak, krema, bazı diş macunlarıdır.
Süte doğal laktaz enzimi eklenir ve paketleme sırasında laktoz parçalanır. Sütün içinde parçalanan laktoz, daha kolay sindirilen glikoz ve galaktoza dönüşür. Böylece sütün oluşturduğu tüm sindirim problemleri ortadan kalkar.
Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
Laktaz kalıcılığı, laktoz intoleransının tersine, bir yetişkinin sindirim güçlüğü çekmeden süt içebilmesine deniyor.
Bağırsakta şişkinlik, gaz ve ishal gibi sorunlara yol açan laktoz intoleransının hayatı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, "Yoğurt yaparken sütün içerisinde bulunan laktozun yüzde 70'i parçalandığından laktoz intoleransı olanlar süt yerine yoğurt tüketmelidir" dedi.
Bazı bireylerde bu enzim yeterli seviyede değildir veya hiç yoktur. Bu durumda laktoz ince bağırsakta sindirilemez, sindirilmeden kalın bağırsağa geçen laktoz orada bakterilerle fermente olarak kişide şişkinlik, karında ağrı veya kramp, diyare, gaz, mide bulantısı gibi bir dizi sağlık sorununa neden olmaktadır.
Beslenme ve diyet uzmanı Prof. Chong Lee 'ye göre, laktoz intoleransı olan kişiler tükettikleri süt içerisine yarım çay kaşığı kadar kakao ilave ederek, gaz ve mide kramplarını önlemektedir.
Laktozsuz süt ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri laktozsuz süt gaz yapar mı sorusudur? İçeriğinde laktoz yer almadığından dolayı bağırsak ve midede kolaylıkla sindirilebilen laktozsuz süt gaz yapmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri