- Odamızı her zaman temiz tutmalıyız ve eşyalarımızı yerli yerine koymalıyız. - Gürültü yapmamalıyız. Evimizin içerisinde birbirimizi rahat edecek davranışlardan mutlaka kaçınmalıyız. - Aile bireylerine karşı her zaman saygılı ve hoşgörülü olmalıyız.
Anne ve babaların evin geçimini sağlamak, yemek ihtiyacını karşılamak, evi temiz ve düzenli tutmak, tamir ve onarım işlerini yerine getirmek, çocukların eğitiminin takip etmek gibi birçok sorumluluğu vardır. Çocukların da ailede görev ve sorumlulukları vardır. Çocuklar da evdeki temizliğe yardım etmelidir.
İlgili 42 soru bulundu
Ailemize karşı sorumluluklarımız: Aynı zamanda ailemize karşı olan sorumluluklarımız bulunmaktadır. - Ailemiz ile beraber çevremizdeki yakın insanlara karşı saygılı olmalıyız. - Aile büyüklerimizin verdiği görevleri yerine getirmeli ve onlara yardım etmeliyiz. - Onlara karşı her zaman hoşgörülü ve kibar olmalıyız.
- Kişisel eşyalarımızı düzenli şekilde yerlerine koymalıyız. - Odamızı her zaman temiz tutmalıyız ve eşyalarımızı yerli yerine koymalıyız. - Gürültü yapmamalıyız. Evimizin içerisinde birbirimizi rahat edecek davranışlardan mutlaka kaçınmalıyız.
Yani sorumluluk, hayatımızın içerisinde olan bir kelime olarak bilinmektedir. Bazı sorumluluklar kişisel olurken bazıları ise herkesin sorumluluğudur. Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi.
Sorumluluk kısaca, “Bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarına sahip çıkabilmesi" olarak tanımlanmaktadır.
Odasını, masasını düzenli tutmak, yardımsız banyo yapmak gibi eylemler 8-9 yaş çocuğunun sorumluluklarındandır. 10-12 yaş çocukları evde tek başına kalabilir, otobüs, minibüs gibi toplu ulaşım araçlarını kullanabilir. Okulla ilgili tüm görevlerini tek başına yürütebilir.
-Annemize yardım etmek. -Evde güvenliği sağlamak. -Bizi korumak. -Eve maddi katkı sağlamak.
Evlat sorumluluğu: bireyin ailesine karşı görevlerine ilişkin algıları ve ebeveynlerine yardım etmeye ilişkin duygularını ifade etmektedir (Hwang ve Kim, 2016: 3).
Ancak görevlerimizi yerine getirmezsek ailemiz içerisinde huzursuzluk çıkar. Mesela annemiz görevini yerine getirmezse ev düzensiz olur. Babamız görevini yerine getiremez ise o zaman geçim sıkıntısı yaşarız. Biz sorumluluklarımızı yerine getirmezsek anne ve babamız çok üzülür.
Annenin çocuklarına karşı ilk görevi onları dünyaya getirmek, emzirmek ve hayata güçlü ve sağlıklı bir başlangıç yapabilmelerini sağlamaktır. Sadece anne tarafından yapılabilecek görevler sona erdiğinde, çocuğun gelişimi ve yetiştirilmesi görevi ailedeki diğer yetişkinlerle anne arasında paylaşılır.
Sorumluluk aynı zamanda kurallara uymak demektir. Kurallar evde başlayıp okulda devam eder. Aynı zamanda trafik kuralları, hijyen kuralları gibi toplumun güvenliğini ve sağlığını ilgilendiren konularda da hassas olmak gerekir. Kurallara saygı göstermek, her bireyi sorumluluk sahibi yapar.
Herhangi bir gruba üye olan kişilerin rolleri üzerinden gerekliliklerini yerine getirmesine sorumluluk denir.
Vatandaşlık görevleri; kanunlara uymak, seçme ve seçilme hakkı, askerlik yapmak ve vergi vermek şeklindedir. Bu vatandaşlık görevleri yazılı olan görevlerdir. Yani vatandaşın ne yapması gerektiği açıkça belirtilmiştir.
Anne ve babaya iyilikte bulunmak. Anne ve babalarına karşı güler yüzlü, tatlı sözlü olmak; yüzlerine sert ve öfkeli bakmamak. Maddî olarak ihtiyaçları varsa gidermek. Anne ve babanın rızası için her zaman çalışmak.
Fonction (Fr.) Bu tanımlardan hareketle yetki, görev ve sorumluluk kavramının ayrıntılarına girilebilir. Aşağıda, yetki kavramı, iktidarı ele geçirme ve gücü; görev, devletin kendisine amaç olarak belirlediği kamusal hizmetler; sorumluluk ise yönetimde temsil sisteminin meşruiyetinin sonucu olarak betimlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri