Tufan Demir, “evet, hayır”ı soru cümlelerinin cevabı olarak kullanılan belirteçler olduğunu belirtmiş; bu sözcükleri ve soru cümlelerinin yerine geçen sözlerin cevap belirteci olduğunu ifade etmiştir (Demir 2006: 486).
Türkçe Sözlük‟te evet sözcüğü edat olarak gösterilir: “1. Öyledir anlamında kullanılan bir doğrulama veya onaylama sözü, olur, oldu, peki, tamam, ya, beli, ha, he.” Hayır sözcüğü ise “1.
TAMAM KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Bu kitap tamam değildir. - Haydi Abbas vakit tamam / Akşam diyordun, işte oldu akşam / Kur bakalım çilingir soframızı / Dinsin artık bu kalp ağrısı- Tamam, başka işimiz kalmadı da şimdi onunla mı uğraşacağız!
İçinde soru eki (mi, mu) veya soru sözcüğü (kim, neden, nereden, nasıl) olan cümledir.
örneğin "geldi" kelimesi aynı zamanda bir cümledir. bu cümlede 3. tekil şahısla çekilmiş bir fiil ve gizli özne bulunmaktadır * buna örnek olarak bütün çekimli fiilleri verebiliriz.
İlgili 31 soru bulundu
Herhangi bir düşünceyi, duyguyu, haberi, isteği, durumu, olayı, yaşanmış şeyleri ifade ederken ya da söylemeye çalışırken kurulan ve kendi içerisinde yargı ve anlam taşıyan sözcük ya da söz dizisine cümle denir. Bir şeyin cümle olabilmesi için yüklem taşıması gerekir. Yargıyı bildiren şey cümle çerisinde yüklemdir.
Cümle; bir fikri, bir düşünceyi, hareketi, duyguyu ve olayı tam bir yargı halinde ifade eden kelime grubudur. Bir cümle kurabilmek için en azından bir çekimli fiil (fiil cümlelerinde) ya da ek-fiil almış bir adın (isim cümlelerinde) yüklem görevini üstlenmesi gerekir. Örneğin "koşuyor" kelimesi tek başına bir cümledir.
Türkçenin cümle kuruluşunda yüklemin olması gereken yer cümlenin sonudur. Öge dizilişi, genel olarak özne + tümleçler + yüklem düzeninde oluşur. Bu yapıda, yüklemi sonda olan cümlelere kurallı cümle ya da düz cümle adı verilmektedir.
Yapılarına göre basit, bileşik, bağlı ve sıralı cümleler olmak üzere dört cümle çeşidi vardır.
Cümlelerde büyük ve küçük harflerin hepsi geçmelidir. Cümleler dilbilgisi kurallarına uygun yazılmalıdır. Özne, tümleç ve yüklem sırası uygun düzenlenmelidir. Cümlelerde nokta, virgül, soru işareti, ünlem gibi temel noktalama işaretleri sık yer almalıdır.
Peki kelimesi, Türkçe kökenli bir kelime olmaktadır. Halk dilinde fazlaca kullanılan peki kelimesi, İnsanların bir açıklamada bulunacakları zaman kullandıkları kelimeler arasında gösterilmektedir.
1. Bütün, noksansız, eksiksiz: cüz'i tâmm; malumat-ı tâmme. 2. Mükemmel, kâmil: tâmm insan.
tamam - Nişanyan Sözlük. Arapça tmm kökünden gelen tamām تمام “1. bitme, bitim, bitiş, tamlık [isim], 2. bitmiş, bütün [sıfat]” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça tamma تَمَّ “bitti” fiilinin faˁāl vezninde masdarıdır.
Bazı dilciler ise “evet, hayır”ı belirteç olarak göstermiş; belirteci de “eylemlerin ve sıfatların önüne gelerek anlattıkları kılış, oluş veya vasıfları açıklayan ya da değiştiren kelimeler” olarak tanımlamıştır. Ancak “evet, hayır” eylemi ya da sıfatı nitelemez.
evet - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evet veya emet veya yemet “olumlama sözü” sözcüğünden evrilmiştir.
evet demek, olumlu yanıt vermek; razı olmak, muvafakat etmek¡
Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz dizisine cümle denir. Cümle veya tümce; bir ifade, soru, ünlem veya emiri dile getiren; kendi başına anlamlı kelimeler dizisi.
Basit cümle, içinde tek bir yargı bulunduran cümledir. Bugün günüm yoğun geçti. Marketten bir koli yumurta aldım.
Cümleler yüklemine göre, yani yüklemi oluşturan sözcüğün türüne göre iki çeşittir. Bunlar fiil ve isim cümleleridir.
Bu açıdan yapısına göre cümle çeşitleri 4'e ayrılmaktadır. Bunlar; basit cümle, bileşik cümle, sıralı cümle ve bağlı cümledir. Yüklemin yerine göre cümle çeşitleri 3'e ayrılmaktadır. Bunlar; kurallı cümle, devrik cümle ve eksiltili cümlelerdir.
Türkçe dilbilgisi kuralları gereği cümleler genel olarak yüklemlerine ve öge dizilişlerine göre farklı çeşitlere ayrılır. Yüklemin türüne göre cümle türleri ikiye ayrılır. Bunlar isim cümlesi ve fiil cümlesidir. Ayrıca yüklemin yerine göre cümle türleri üçe ayrılır.
Temel cümle, birleşik cümledeki asıl yargıyı bildiren ve yüklemin bulunduğu kısımdır. Yan cümle, yüklemin anlamını tamamlar. Fiilimsi ya da çekimli fiil ile oluşturulan kelime grubuna denir. Temel cümledeki yüklemi kaldırdığımız vakit cümle anlamsız olur.
A.Cümle büyük harfle başlar: Ak akçe kara gün içindir. Cümle içinde tırnak veya yay ayraç içine alınan cümleler büyük harfle başlar ve sonlarına uygun noktalama işareti (nokta, soru, ünlem vb.)
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olan tüm seslere ve söz gruplarına kelime denir. Kelime Neye Denir? Cümle kurmamıza ve birbirimizle iletişime geçmemize yarayan sesler, kelime ya da sözcük olarak tanımlanır.
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER KAÇA AYRILIR? Türkçede temelde cümleler olumlu cümle, olumsuz cümle, ünlem cümlesi ve soru cümlesi olarak 4 gruba ayrılmaktadır. İstek, emir, dilek ifade eden cümleler ise bu 4 çeşit cümlenin içinde yer alan alt grubu oluştururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri