Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Bir afet nedeniyle binanın hasar gördüğü düşünülüyor ise Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvurulmalıdır.
Ağır hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamı ve şartlarında yeni konut yapılması mümkün olacaktır. Ağır hasarlı tespit edilen binalar hemen boşaltılarak, hasar tespit sürecinin tamamlanması sonrasında hemen yıkılacaktır.
Apartman görevlileri için; bu görevlerini resmi olarak belgelemeleri kaydıyla, konutları yıkık/acil yıktırılacak/ağır hasarlı/orta hasarlı ise 24.000 TL barınma, 15.000 TL taşınma desteği yardımı ödemesi yapılacak.
“Hak sahibi” sayılmayan dava açabilir mi? Aynı yönetmelik uyarınca afet sebebiyle, kendilerine ait bulunan konutları yıkılan, yanan veya oturamayacak derecede ağır hasar gören afetzede aileler “Hak sahibi” sayılır ve bu ailelere yeniden konut yapılır veya konut kredisi verilir (Md. 4/1-a).
AĞIR HASARLILAR YIKILIYOR, ORTA HASARLILAR GÜÇLENDİRİLİYOR
Ağır hasarlı binaların yıkılması, diğerlerine ise güçlendirilme yapılması gerekiyor. Ama asıl güçlendirme orta hasarlı binalara yapılıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Eğer bir araçta ağır hasar kaydı tespit edildiyse, araç öncelikle trafikten men edilir; ardından da sürücü, aracı eski haline getirmek ve yenilemek için gerekli masrafların yapılmasını, böylece aracın yeniden trafiğe katılmasını sağlar.
Buna göre; afet gören alanlarda 'yıkık' ve 'acil yıktırılacak yapı' niteliğinde olduğu belirlenen yapılara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınması yasaklandı.
Konut tamamen yıkılırsa poliçede yazan tazminat tutarının tamamı ödenir.
EVİNİZİ İHTİYAÇ VEYA TADİLAT SEBEBİYLE TAHLİYE EDEBİLİSİNİZ
Ev sahibi; eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için ev veya işyeri gerekirse kiracısını tahliye edebilir.
Afetzedenin fiilen ikamet ettiği ve hasarlı olan konutu için hasar durumuna göre afetzedelere barınma desteği yapılıyor. Fiilen ikamet edilmeyen konut için barınma desteği yapılmıyor.
Afetler Kanunu'nun 29'uncu maddesine göre hak sahibi olmak şartıyla, yıkılan, yanan ve ağır hasara uğrayan binalarla imar planları gereğince kamulaştırılmasında zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere konut yaptırılır ve kredi veriliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ağır hasarlı ve yıkılmış evler için yerinde dönüşüm kredisi hakkında açıklamalarda bulundu. Bakanlık, yapılan açıklamada 500 bin lira hibe ve 500 ile 800 bin lira arası kredi imkanı sağlanacağını duyurdu.
Hasar Kaydında %70 ve Üzeri Ne Demektir? Kaza sonrası yapılan ekspertiz raporlarına göre aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta olursa ağır hasarlı olarak işlem görür. Burada aracın yapım masraflarının %70 oranı ve üzerinde çıkması ağır hasar kaydının açılarak trafiğe çıkmasını tehlikeli hale getirir.
İTİRAZ DİLEKÇESİNİ HANGİ KURUMA VERMELİYİM? 30 Günlük yasal ilan süresi içinde şehir merkezlerinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine doğrudan başvuru yapılabileceği gibi, ilçe, belde ve köylerde Kaymakamlıklara da dilekçeyle başvuru yapılabilir.
Birden fazla konutu olup konutları ağır hasar alan ya da yıkılanların kaç konut hakkı olur? Tek bir konut hakkı olur.
Bir aracın ağır hasarlı kabul edilmesi için aracın hem görünen hem de görünmeyen bölümlerinde %70 oranında hasar almış olması gerekir. Hasarlı araçlarda ortaya çıkan maddi zararların bedeli, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra eğer uygun görülüyor ise kasko şirketlerinden temin edilebilmektedir.
5 yılı dolduran kiracılar, belirtilen hukuksal sebepler olmadan evden çıkartılamaz. Ancak, 10 yılı doldurmuş kiracıların tahliyesi istenebilir. Her yeni kira döneminden 3 ay önce kiracıyı bildirimde bulunarak, kiracı tahliye edilebilir.
Ev sahipleri, kiracısını çıkarmak istediğinde, bir çok şartın olgunlaşması gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi ihtiyacının olması gerekliliğidir. Diyelim ki, ev sahibinin aynı lokasyonda başka bir evi daha varsa, bu eve ihtiyacı olmadığı düşünülerek, kiracıyı çıkarma hakkı söz konusu olmamaktadır.
Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.
DASK yıkılan binanın inşaat maliyetin karşılar mı ? DASK, poliçede belirtilen sigorta limiti dahilinde, deprem sonucu oluşan hasarları karşılamayı amaçlayan bir sigorta türüdür. Ancak, DASK poliçesi, yalnızca bina temelindeki yapısal hasarlar veya bina yıkımı durumunda yıkım bedelini karşılamaktadır.
Bir ev için maksimum ödeme 640 bin lira olarak açıklandı. 120 metrekare bir evi olan vatandaşlar, DASK'tan 361 bin 920 liralık ödeme alacak. 100 metrekare evi olanlar 301 bin 600 lira ödeme alacak. Eğer evin metrekaresi büyükse ve 3 bin 16 ile çarpımı 640 bin lirayı geçerse 640 bin lira ödeme yapılacak.
Avans Ödeme Dönemi Başlıyor
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalara girmek kesinlikle yasaktır. Eşya almak için kısa süreli olsa bile girişler tamamen yasaklandı" dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay'daki Afet Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.
Ağır hasarlı tespit edilen binalar can ve mal güvenliği açısından hemen boşaltılmaktadır. Ancak bu tür binaların yıkımı için itiraz hasar tespit sürecinin sonlanması beklenmektedir.
Dr. Şükrü Ersoy evlere girilmemesi konusunda uyararak, "Hasarsız gibi görünen binalarda taşıyıcı sistemlerde sıkıntı varsa çökme riski var. Yani pencerelerde sıkıntı yok, bina sağlam kaldı diyerek içeri girmemek lazım. Tüm binaları potansiyel olarak riskli kabul etmemiz lazım." dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri