Isı yalıtımı, dış cepheye yani binanın dış duvarlarına yapılabileceği gibi evin içerisine yalıtım malzemesi kullanılarak da yapılabilir. Binalarda ısı yalıtımı, binanın dış kısmına yapılıyorsa bu işlem “mantolama” olarak da adlandırılabilir.
Yani yalıtım mutlaka dış cepheden uygulanmak zorunda değildir. Bina yönetiminin mantolama konusunda hemfikir olmadığı durumlarda daire sahipleri iç cephe yalıtım çalışması yaptırabilir. Bu sayede enerji tasarrufu sağlama, ses izolasyonu sağlama gibi avantajlardan da faydalanabilir.
Dış cephe mantolama, binayı dışarıdan bir kabuk gibi sararak tam ve etkin bir ısı yalıtımı sağlar. İç cephe mantolama dış yüzeyde su sızıntısı yoksa sadece duvardaki rutubeti engelleyebilir, fakat tavan ve döşemelerde rutubeti artırmış olur.
İç cephe mantolama, binanın iç tarafında ısı yalıtımı sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntem, özellikle binalarda ısı kaybını azaltmak ve enerji tasarrufu yapmak amacıyla kullanılır. İç cephe mantolama, duvarlara özel bir yalıtım malzemesi uygulanmasıyla gerçekleştirilir.
Yani, mantolama terim olarak zaten ısı yalıtımının dıştan yapılma işlemidir. Bu şekilde bina kabuğu dış hava koşullarından sürekli ve kesintisiz bir şekilde yalıtılmış olur.
İlgili 22 soru bulundu
2- Mantolama denilen bu levhalar Yangın Yönetmeliğine aykırıdır.. Yanıcı bir maddedir.. Yeter ki bir yerden küçük bir ateş görsün, içten içe hızla yanıyor ve binayı sarıyor.. bazı binalarda yangın sırasında gördüğünüz binanın kenarlarından çıkan o simsiyah zift yanığı gibi dumanın nedeni budur.!
Dış cephe ısı yalıtımı yapılan konut, yaklaşık yüzde 15 değer kazanıyor. Tüketicinin satın aldığı 500 bin liralık konuta ortalama 7 bin 500 liralık ısı yalıtım uygulaması yapıldığında konutun değeri 75 bin lira artıyor.
Bunlardan bir tanesi de içerden de yalıtım yapılabilmesidir. Isı yalıtım sıvaları doğal minerallerden oluşan yapılarından dolayı sağlığa zararlı hiçbir madde barındırmazlar. Böyle olduğu için de binaların iç cephelerinde de rahatlıkla uygulanabilmektedirler.
Isı yalıtımlı duvar kağıdı kullanımı ile duvardan gelen soğukta azalma yaşamak mümkün. %80 oranda ısı yalıtımı sağlayan, hem duvar boyası hem duvar kağıdı olma özelliklerini içerisinde barından Ventrawall ile artık çok kolay bir şekilde duvardan gelen soğuk hava sorununu çözebilirsiniz.
Isı yalıtımında kullanılan malzemeler
perlit, mantar, sentetik elyaflar, odun lifi, yonga, rende talaşı, vb. Prese edilmiş kamış levhalar, amyant levha, boşluklu beton, gaz beton, delikli tuğla, boşluklu briket, bims tuğlalar, asmolen gibi malzemelerdir.
Mantolama uygulaması özellikle kış aylarında önemli bir yalıtım sağlar. Bu uygulamalar, yaz aylarında sıcak havayı dışarıda bırakırken, kış aylarında ise dondurucu soğukların ev içerisine girmesine engel olur. Mantolamanın enerji tasarrufu sağladığı, birçok çalışma ile ortaya konmuştur.
İç cephe mantolama, evimizin iç kısmına uygulanan bir izolasyon türüdür. Bu izolasyon, evin içerisindeki sıcaklığı koruyarak enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca, evin içerisinde nemin oluşumunu engeller ve böylece evimizin sağlıklı bir ortamda kalmasını sağlar.
Kanun hakkında detaylı bilgiye; mantolama kanunu resmi gazete linkimizden erişebilirsiniz. Aslında kanunun belirttiği müeyyideler; ısı yalıtımı olmayan binalara ceza olarak değil, enerji kimlik belgesi olmayan yapılara ceza şeklinde açıklanmalıdır.
CE işaretine tâbi olan bir ürünün kanserojen olması söz konusu değil. DOĞRU: Mantolama “yangın yönetmeliği”ne aykırı değildir. Mantolama, yangına dirençli ve güvenli bir uygulamadır. Mantolama sistemi, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik ve ilgili genelgelere uygundur.
“Pencereden gelen soğuk nasıl engellenir?” sorusunun cevabı ise çok basit! Kapı ya da pencerelerde soğuğu engellemek için fitil ya da yapışkanlı süngerler kullanabilirsiniz. Uygun fiyata alabileceğiniz bu fitil ve yapışkanlı süngerli kolayca siz de takarak, soğuk havanın içeri girmesini engelleyebilirsiniz.
Zeminden gelen soğuk nasıl önlenir sorusuna en ideal cevap zemin altı ısıtma sistemleridir. Isıtma sistemlerini parke altlarına uyarlayabilirsiniz. Kapı altlarından gelecek soğuk havaları bertaraf etmek için alt tarafı yalıtım malzemeleri ile kapatılmış kapılar tercih edebilirsiniz.
Isı yalıtımı, binaların çatılarına, dışa veya garaj, depo gibi kullanılmayan bölümlere bakan duvarlarına, toprak veya içerisinde yaşanmayan mahaller ile daireleri ayıran döşemeleri, tesisat boruları ile havalandırma kanallarına yapılır.
Plastik malzemeler dünyada yok olma süreleri çok uzundur ancak görevini yapamazsa bu durum bir şey ifade etmeyecektir. Genel olarak firmalar sizlere 5 ile 10 yıl arasında garanti vermektedir. Bu süreler sonrasında yaşayacağınız herhangi bir sorun firmaları ilgilendirmemektedir.
Mantolama işlemi yapılacak binaların cinsi, yapısı ve büyüklüğü de işlem süresini etkileyen faktörler arasındadır. İşlem süresi, binanın büyüklüğüne, dış cephe yapısına, kullanılan malzemelere ve ekipmanlara bağlı olarak değişebilir. Ortalama olarak, bir binanın mantolama işlemi ortalama 1-2 haftada tamamlanır.
Dış cephe mantolama +5 ile +30 derece arasındaki ısı sıcaklıklarında yapılabilir. Tabi bunda hava koşulları da önemli. Ülkemizde -5 derece de görüyor, +40 derece de görüyor. Dolayısıyla mevsimsel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında +5 ile +30 derece arasındaki değerlerde her zaman mantolama yapılabilir.
Yapıların temel gerekliliği olan ısı yalıtımı ( mantolama ), binanızdaki mevcut ısıyı korur ve ısı tasarrufu sağlar. Binanın içini kışın sıcak, yazın serin tutar. Sıcağı dışarı çıkarmaz, dışarıdan gelen soğuklara karşı korur. Ekonomik olarak tasarrufu sağlar.
Isı yalıtımı ve nefes alma özelliği sayesinde duvarlarda kondenzasyon (yoğuşma), rutubet sorunlarına neden olmaz.
Mantolama için ise en doğru zaman bahar ve yaz aylarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri