Kolon güçlendirme yöntemleri arasında, betonarme bölümün artırılması, kolona yeni kesitlerin eklenmesi veyahut kolonun demir bir kafes içerisinde alınarak yeni bir destek yaratılmasıyla olmaktadır. Aynı zamanda eski ve yeni kolonun kaynaştırılması için de işlemler yapılmaktadır.
Çelik mantolama, betonarme mantolama ve karbon fiber gibi uygulamalar, kolon güçlendirmede kullanılan yöntemlerden birkaçıdır. Bu yöntemlerden hangisinin kullanılması gerektiğine yapının ve kolonun incelenmesinden sonra karar verilir. İnceleme aşamasında kolon çatlağı olup olmadığına ve derecesine bakılır.
Farklı teknikler de bulunmaktadır. Binanın yapısına göre farklı yöntemlere başvurulur. Güçlendirme teknikleri arasında mantolama veya gömlek geçirme, yeni ve eski betonları kaynaştırma, kanat ekleme, çelik mantolama, epoksi enjeksiyonu, kolon mantolama, betonarme mantolama gibi gibi teknikler bulunur.
Kolonlarda oluşan hasar derecesine göre bir, iki, üç ya da dört taraftan mantolama yapılabilir. Mantolama, mevcut kolon etrafına boyuna takviye donatısının yerleştirilmesi ve etrafının normal veya helozonik etriye donatısı ile sarılması ve mevcut betonun etrafının beton dökülerek kapatılması işlemlerine denir.
Bina kolonlarının güçlendirilmesi için geçecek zaman kullanılan tekniğe ve yapılacak işin niteliğine göre farklılık göstermektedir. 5 katlı bir binanın kolon güçlendirme çalışmaları, yaklaşık 40 gün sürmektedir. Bu süre uygulanacak yöntem, kullanılacak malzeme ve işin genel durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Ev güçlendirme maliyeti, daire başına 5.000 TL'den başlayıp 900.000 TL'ye kadar değişmektedir. Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER), ortalama bir daire için güçlendirme maliyetini 250.000 TL civarında belirtmiştir.
Daire Başı Güçlendirme Maliyeti
Genel bir fikir vermesi açısından, daire başı bina güçlendirme maliyeti 2023 yılı için, 10 katlı ve 250 metrekare oturum alanına sahip bir bina için, DAİRE BAŞI GÜÇLENDİRME MALİYETİ yaklaşık 150.000 ile 250.000 TL arasında olacaktır.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Taşıyıcı sistem ve özellikle düşey taşıyıcılar (kolon, perde, yığma yapı ana duvarları vb.) üzerinde meydana gelen bu çatlama şekilleri önemli olup 1,5-2,0 mm. üzerinde ve özelikle kesme kuvvetleriyle oluşan, yaklaşık 45 derece açı teşkil eden çapraz kesme çatlamaları çok tehlikelidirler.
Eğer sıva altında bulunan kolonun üzerinde düşey çatlaklar bulunuyorsa bu tehlikeli kolon çatlağının habercisi olabilir. Özellikle çatlak genişliği 1.5 ya da 2 milimetre üzerinde ise anında yetkililere haber verilmelidir. Küçük bir çatlak dahi olsa, bu büyük bir felaketin öncüsü olarak sayılmalıdır.
Bina güçlendirme işe yarar mı sorusunun cevabı, mühendislik hesapları uygun şekilde yapıldığında ve başarılı bir şekilde uygulandığında, evet işe yarar şeklindedir. Ülkemizde son 20 yıldır güçlendirme uygulamaları hız kazanmakla birlikte ne yazık ki önemi henüz yeterince anlaşılmamıştır.
Ancak yapıda kullanılan beton, demir ve çelik gibi malzemelerin kaliteli olması da binanın depreme dayanıklılığı konusunda oldukça önemlidir. 30 yıllık binanın kaliteli malzemeler ile inşa edilmiş olması durumunda depreme dayanıklı olduğu söylenebilir.
Bu karar 2.02.2022 tarihinde resmî gazetede yayınlanmıştır. Ayrıca ilgili kararname kapsamında yapılan bir diğer değişiklik ile faiz destekli kredilerin kullandırılma süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarılmıştır. 13 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete kararına göre güçlendirme kredisi en fazla 320.000 TL olmuştur.
Bina güçlendirme yapılırken ev boşaltılır mı? Karbon fiber güçlendirme yapılırken güçlendirme yapılan katın boşaltılması yeterlidir. Yani bütün dairelerin aynı anda binayı boşaltıp aynı anda binaya geri dönmesine gerek yoktur.
Kolon güçlendirmesi mantolama dediğimiz mevcut kolonun çelik veya betonarme ile taşıma kapasitesinin artırılması esasına dayanır. Çelik mantolama yönteminde mevcut kolon etrafına çelik profillerden bir taşıyıcı kafes oluşturulur böylece mevcut kolonun özellikle düşey taşıma kapasitesi arttırılır.
Bina Kolonları Nasıl Sağlamlaştırılır? Bina kolonlarını sağlamlaştırmak için bir diğer kolon güçlendirme işlemi ise karbon fiber güçlendirme olacaktır. Kolonların etrafının karbonla güçlendirilen polimer FRP kumaş ile sarılmasıyla gerçekleştirilen bu yöntem; hızlı ve pratik olmasıyla da öne çıkıyor.
deprem yönetmeliğine göre kolonlarda en az 6 tane 14lük veya 4 tane 16lık bulunması gerekiyor.
Deprem hasarı ile ortaya çıkan kolon ve kiriş hasar onarımında epoksinin rolü bilimsel olarak açıklanmıştır. Çatlakların genişliğine, uzunluğuna ve/veya derinliğine bağlı olarak beton, zemin veya kiriş, kolon çatlakları epoksi enjeksiyonuna benzer farklı yöntemler ve teknikler kullanılarak onarılır.
Genel hatlarıyla betonarme kolonlarda 4 çeşit hasar meydana gelmektedir. Bunlardan eğilme kırılması, deprem etkileri ile kolona gelen eğilme momentinin artması sonucu kolon uçlarında mafsallaşma meydana gelmesi ile oluşur (Şekil a).
Depremde bina genellikle kolonlardan itibaren yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar.
İnşaat ve deprem bilimi, genel hayat tecrübeleri bu neticenin gerçekleşme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Çünkü kolon ve kiriş binayı koruyan, ayakta tutan yapılardır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, depremde binaların sallanmaması daha iyidir denemez. Binaların yapım özellikleri gereği deprem dalgalarına farklı şekillerde tepki verme özellikleri bulunur. Binaların kontrollü bir olarak deprem dalgalarına karşı koyacak şekilde sallanması doğaldır.
Kolon Güçlendirmesi Nedir? Ne Kadar Sürer? Kolon yenileme işlemi süresi binanın durumuna göre farklılık göstermektedir. Bu işlem özellikle 90 yılı öncesi yapılan binalara gereklidir ve eski oldukları için de ortalama olarak 2000 yılında yapılmaya başlanmış binalara göre daha uzun süre alabilir.
Ancak henüz ortada bir rapor veya mahkeme kararı yoksa ve kat malikleri kurulu toplanıp binanın güçlendirilmesi kararı almak istiyorsa, bunun için tüm kat maliklerinin en az 4/5'inin rızası gerekir.
Güçlendirme yapmak için binanın hasarlı olma şartı yoktur, eğer yapılan testlerde riskli çıkarsa hasarsız binaya da güçlendirme yapılabilir. Ağır riskli binalar (tarihî bina hariç) için de direkt yıkım kararı verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri