Fırında kurutma yöntemi
Kayısılarınızı ortadan ikiye bölün ve bir fırın tepsisinin üzerine aktarın. 70 derecede ısıtılmış fırına verin ve bu şekilde ara ara çevirerek ortalama 6-7 saat boyunca fırında tutun. Kayısılarınız yavaş yavaş suyunu kaybedip kuruyacaktır.
Kurutma yöntemi için çok sert ve çok yumuşak olmayan kayısıları tercih edin. Güneş gören bir yere temiz bez serin. Kayısıları çekirdeklerini çıkartmadan bezin üzerine dizin ve 3-4 gün bekletin. 3-4 günün sonunda kayısılara elinizle hafifçe bastırın.
Bunlardan birisi güneşte yeterince bekletip kayısıların kurumasını sağlamak. Diğeri ise fırında kurutma sistemi. Böylece kayısılar çok daha kısa sürede ve kolay şekilde kuruyabiliyor. Kayısıları temizledikten sonra dilerseniz fırında veya güneşte kurutabilirsiniz.
Peki evde kayısı nasıl kurutulur? Tamamen doğal yollarla evde kayısı kurutmanın iki yöntemi bulunmaktadır: güneşte kurutma yöntemi ve fırında kurutma yöntemi. Güneşte kayısı kurutma yöntemi kayısının suyunun güneşin altında buharlaşmasına ve sonuçta kayısın kurumasına dayanan oldukça basit bir yöntemdir.
İlgili 30 soru bulundu
Meyve kurutma işlemini açık havada tamamladıysanız havanın nemli olma ihtimalinden dolayı meyvelerinizi küflenme riski bekliyor olabilir. Bu nedenle açık havada kurutulan meyvelerin son olarak düşük ısıya ayarlanan fırında ısıtılması ve saklama aşamasına öyle geçirilmesi gerekir.
Çataloğlu
Bu kayısı çeşidi daha çok kurutmalık olarak tercih edilir.
Kuru kayısının saklanması diğer tüm kurutulmuş meyvelerde olduğu gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde olmalıdır. Buzdolabı bunun için idealdir. Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir.
Gün kurusu tamamen olgunlaşmış kayısılardan elde edilir ve şeker oranı yüksektir. Sarı kayısı daha az olgunlaşmış, daha sert kayısılardan üretilir. Raf ömrü ve tazeliğini koruma, sarı kuru kayısıda çok daha iyidir.
Kayısıları plastik bir torbaya veya kaba koyun. Zaten olgun bir meyveniz varsa oda sıcaklığında saklamak bozulma sürecini hızlandırabilir. Kayısıları soğutun. Meyveyi mümkün olduğu kadar uzun süre korumak için, kayısıların bulunduğu poşeti veya kabı buzdolabına koyun.
- Kurutma metodu adına çok yumuşak ve çok sert olmayan kayısıların tercih edilmesi önemlidir. - Kayısılar, güneş gören ve temiz bez serilen bir yerde konulmalıdır. - Kayısıların çekirdekleri alınmadan bezin üzerine dizilmeli ve 3 gün civarı beklenmelidir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Güneşte kurutulmuş kayısı nasıl saklanır? Kuru kayısının saklanması diğer tüm kurutulmuş meyvelerde olduğu gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde olmalıdır. Buzdolabı bunun için idealdir. Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir.
Kayısılar yeterince olgunlaşmadan güneşte kurutulma olursa istenen kahverengi renk ve şireli, lokum tadında tatlı lezzete ulaşılamaz. Tabi ki bu renk, lezzet ve kıvam, sadece olgun kayısılar ve yeterince güneş ışığıyla elde edilemez.
Taze kayısılar “islim odası” denilen kapalı odalarda elementer kükürdün yakılmasıyla oluşan kükürt dioksit (SO2) gazı atmosferinde tutularak kükürtlenmektedir. Kükürtleme işlemi, kuru kayısının rengini korumak amacıyla yapılmaktadır.
- Kükürdün yanmasıyla açığa çıkan kükürt dioksit (SO2) gazının belirli bir süre kayısılara uygulanması işlemidir.
1 adet, yani yaklaşık 10 gr ağırlığındaki kuru kayısı kalori olarak ortalama 25 kaloridir. 1 porsiyon yani yaklaşık 100 g. kadar kuru kayısı ise ortalama 241 kaloriye denk gelir. 1 siyah kuru kayısı kaç kalori eder sorusunun cevabı 29 kaloridir.
Kahvaltıdan önce yiyeceğiniz 4-5 adet kuru kayısı da sindirimi hızlandırıcı etkiye sahiptir. İster kuru kayısı ister kayısı suyu tüketin unutmamanız gereken şey bir şey var!
Gün kurusu kayısı (siyah kayısı) ile sarı kuru kayısı arasındaki en temel fark üretimlerindeki teknikten kaynaklanıyor. Gün kurusu tamamen doğal ve geleneksel bir yöntemle, direkt olarak güneşte kurutulurken; sarı kuru kayısı, bu kurutma işleminden önce belli bir süre kükürtdioksit gazına maruz bırakılıyor.
Ürün rekoltesinin düşük olması ve yurt dışında kuru kayısıya olan talebin artmasıysa ürünün fiyatını arttırdı. Üreticinin ihracatçıya ulaşmasında etkin rol oynayan Malatya kent merkezindeki Şire Pazarı'nda kuru kayısının kilogramı en yüksek 50 TL'ye satıldı.
Organik yöntemler ile kurutulan gün kurusu güneşte hiçbir katkı maddesi kullanılmadan kurutulmaktadır. Kuru kayısı yapımı için; dalından özenle toplanan kayısılar güzelce yıkanır. Düz bir zemine serilen temiz çarşaf, bez ya da kağıt üzerine yan yana serilen kayısılar kurumaya bırakılır.
Kuru Kayısı için ideal saklama koşulları tüm kuru meyvelerde olduğu gibi kuru, karanlık ve serin ortamlardır. Bu nedenle kuru kayısıyı saklamak için buzdolabını tercih etmek doğru olacaktır. Ağzı kapalı ve hava almayan bir kaba bırakılan kuru kayısılar buzdolabında güvenle muhafaza edilebilir.
Hasanbey kayısı fidanı, Malatya'nın en önemli sofralık kayısı çeşididir. Ağaçları yayvandır ve kuvvetli olarak gelişir. Meyve eti sert dokulu ve tatlıdır.
Yaklaşık 5 kilo taze kayısıdan 1 kilo kuru kayısı elde edilebilir.
Öncelikle kayısıları iyice yıkadıktan sonra teras veya balkonunuza temiz çarşaf sermeniz gerekmekte. Çarşafın üzerine kayısıları üst üste gelmeyecekleri şekilde dizdikten sonra 2-3 günlüğüne güneşe bırakmanız lazım. 2-3 bekledikten sonra çekirdeklerin çıkarılması işlemine sıra gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri