22/11/2001 tarih ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesinden yararlanarak kızlık soyadım olan ……………………………...soyadımı da koca soyadımın önüne yazılmak sureti ile birlikte kullanmak istiyorum. Gereğini arz ederim.
Evlendikten sonra kadınlar eşinin soyadının yanı sıra kendi soyadını da kullanmak istediği zaman evlilik esnasında nikah memuruna ve evlendikten sonra nüfus müdürlüğüne beyanda bulunarak başvuru yapması gerekir. Bu başvuru sonucunda kısa süre içerisinde sonuç alınır. Böylece çift soyadı kullanmayın olur.
Evlenen kadın sadece kendi soyadını kullanabilir mi diye merak edenler için de bunun mümkün olduğunu söyleyelim. Bunun için doldurduğun dilekçe ile aile mahkemelerinde dava açarak bekarlık soyadını kullanabilirsin.
EVLİLİKTEN SONRA KIZLIK SOYADINI KULLANMA İSTEĞİ
-Evlilikten sonra eşinin soyadı ile birlikte kendi kızlık soyadını da kullanmak isteyenler evlilik esnasında ilgili evlendirme memurluğuna veya evlilikten sonra ilgili Nüfus Müdürlüğüne dilekçe ile başvuracaklardır.
Evlenme durumunda kadınlar kocalarının soyadını almaktadır. Bu aşamada yeni evli bireylerin yeni soyadı için SGK'ya bildirmesi gerekmektedir. Soyadı bildiriminde bulunan kişilerin yanında Nüfus kayıt örneği, evlilik cüzdanı fotokopisi ve soyadı değiştirme talebi ile ilgili dilekçe bulundurması gerekmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
14- Kanun hükmü gereğince ad ve/veya soyadı değiştirme talebi bulunan kişinin yerleşim yerinin bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne müracaatı esastır.
Nüfus müdürlüğüne başvuru ile evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak mümkündür. Fakat kocanın soyadı da kullanılmaya devam edecektir. Bu durumda kadın, çift soyisme sahip olacaktır. Dolayısıyla nüfus müdürlükleri, sadece kızlık soyadını, evlenme ile kazanılan soyadın önüne eklemektedir.
Çevrenden, evlendikten sonra kimlik değiştirme süresi bulunduğuna dair bazı söylentiler duyabilirsin. Evlilikten dolayı kimlik yenilemede bu uygulamanın eskide kaldığını söyleyelim. Yeni kimlik mevzuatında, belirli bir süre içinde nikah sonrası kimlik yenileme zorunluluğu bulunmuyor.
Türkiye'deki durum. Türkiye'de 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Kanunu Medenisi'ne ve 2001 yılında çıkarılan Türk Medeni Kanunu'na göre evlenen kadınlar, eşlerinin soy ismini almak zorunda kalırken, 2014 yılında yapılan değişiklikle birlikte doğum soyadları talebe göre kullanılabilmektedir.
Evlenen kadınların hem soyadlarını kaybetmesi hem de kayıtlı kütük bilgilerinin değişmesi açıkça cinsiyete bağlı bir ayrımcılıktır. Soyadına ilişkin sorun ( yasal düzenlemenin hala değiştirilmemesine karşılık ,Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine yerel mahkemelerce ) kadının dava açması durumunda kısmen giderilmektedir.
Bankada soyadı değişikliği nasıl yapılır sorusunun yanıtını açık şekilde belirtecek olursak; Bu işlemin yapılması oldukça kolaydır. Geçerli kimlikle bankaya giderek, bankadaki bilgilerin güncellenmesi talep edilir ve soyadı değişikliği gerçekleşmiş olur.
Eski eşin soyadını kullanma hususunda 1 yıllık dava zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Bu süre hak düşürücü süre olmadığı için 1 yıl geçmesine rağmen davanızı açabilirsiniz. Ancak davalı yani eski eş bu durumu hakime zamanaşımı defi olarak belirtebilir.
Herhangi bir süreye tabi değildir. Dava sonuçlandıktan sonra mahkeme, değiştirme kararını ilgili nüfus müdürlüğüne tebliğ eder ve soyisim değiştirme işlemi gerçekleşir. Bu aşamadan sonra nüfus müdürlüğü, soyismi değiştirme kararı doğrultusunda varsa kişinin eşi ve ergin olmayan çocuklarının da soyadını değiştirecektir.
İmzanın şekli mevzuatımızda,;kişinin adı soyadı yahut soyadının elle yazılması olarak tarif edilmiştir. Bu itibarla kişinin elinden sadır olan ve bu tanıma uyan imzanın hareketi, yazılışı ve figürleri değiştirilebilir. Yani, resmi manada bu yönde bir girişim veya tespit "imza beyannamesi" hariç şart değildir.
Anayasa Mahkemesi (AYM) kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanabilmesinin önünü açan bir karara imza attı. Buna göre, Türk Medeni Kanunu'nun kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğu getiren 187. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi.
Nikahı kıyan makam ister 1. gün ister 10. gün bu bildirme işlemini yapabilir. Bu nedenle nikah kıyıldıktan 10 gün sonra belirlenen nüfus müdürlüğüne gitmeniz önerilmektedir.
Boşanma sonrası soyadı değiştirmek için yasanın öngördüğü süre iki haftadır. Ancak bu süreyi kısaltmak mümkündür. Boşanma kararı kesinleştikten sonra ilgili boşanma evrakları Aile Mahkemesi Nüfus Müdürlüğü´ne verilir ve nüfus kaydı düzeltilir. Boşanma kararları ortalama bir hafta içinde nüfusa işlenir.
Ödemeler PTT şubeleri ya da anlaşması bulunan bankalara yapılabilmektedir.
Kadının medeni durumu ile birlikte soyadının da değişmesi uygulamada pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir. Çünkü kadın evlenmesi durumunda kimliğini, ehliyetini, pasaportunu ilgili kimliklerini değiştirmek zorunda kalmaktadır.
Evlendikten sonra kimlik değiştirme süresi ne kadar? Sorusu bu yüzden çok fazla kişi tarafından sorulmaktadır. Aslında bunun için kesin ve zorunlu bir süre olmamakla beraber devlet kurumlarındaki ve diğer yerlerdeki işlerinizin sekteye uğramaması için ortalama 10 gün içinde değiştirmeniz uygun görünmektedir.
Aile mahkemesi hakimi, re'sen (kendiliğinden) boşanma davasının kesinleşmesiyle nüfus müdürlüğüne müzekkere yazacak ve kararın kesinleştiği bildirerek soyadının değişmesini talep edecektir. Bu değişiklik en fazla bir hafta içinde gerçekleşir ve boşanan kadın E-devlet üzerinden bu durumu kontrol edebilir.
Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2023 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 1050 TL'dir.
Kanunun ilgili maddesine göre kadın evlenmekle kocasının soyadını alacaktır. Fakat kadının isteği doğrultusunda hem kızlık hem de eşinin soyadını bir arada kullanması da aynı madde düzenlemesiyle mümkün kılınmıştır. Buna göre kadın yapacağı bir başvuru ile kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilmektedir.
Başvuru yaptıktan sonra kurul kararı en geç 30 gün içinde sonuçlanır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan duyuruya göre ad ve soyadı değişikliği başvuruları 24 Aralık 2022'ye kadar e-Devlet aracılığıyla da yapılabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri