Anlaşma ve ittifak anlamına gelir. Erken çağlarda evlilik yüzüğü sonsuzluğu ve kalıcılığı sembolize ediyordu. Çemberin sonsuzluğu simgelemesi evliliğin yüzükle sembolize edilmesine neden olmuştur.
Alyans çiftleri birbirine bağlayan bir sembol olarak kabul edilir. Yuvarlak oluşu hiç bitmeyecek bir sevgiyi ifade etmektedir. Kadınlar için özellikle önemli olan yüzükler bir ilişkiyi üst seviyeye çıkarma anlamı taşır. Evlilik için ilk adımdır.
Eskiler, yüzük parmağından geçen bir damarın direkt kalbe bağlandığına inanıyordu. Bu damarın geçtiği sol parmağa da sonsuzluğun simgesi olarak yüzük takıyorlardı. Şurada Paylaş! Ancak bu eski ve yanlış bir inanış çünkü sol eldeki yüzük parmağında, kalbe giden herhangi bir damar bulunmuyor.
Yapılan araştırmalara göre ilk olarak Antik Mısırlılar tarafından evlilik yüzüğü kullanılmıştır. Eski dönemlerde Mısır Halkı, evlilik yüzüklerini çok farklı bir malzemeden yapmıştır.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
İlgili 28 soru bulundu
Eski Mısır ve Roma'dan günümüze gelen bu kültürde, yüzük sol elinin dördüncü parmağından geçen bir damarın kalbe gittiği düşünüldüğünden bu parmağa yüzük takılmaktaydı. Bu parmaktan geçen bir damarın direk kalbe gittiği düşünülüyor ve kalıcı aşkın sembolü olduğu vurgulanmaktaydı.
Zamanla bu inanış kabul görmüş ve evlenen her çift, evlilik yüzüklerini sol elin dördüncü parmağı olan yüzük parmağına takmışlardır. Günümüzde de evlilik yüzüğü sol eldeki dördüncü parmağa takılmaya devam eder. Geçmişi Eski Mısır'a uzanan evlilik yüzüğünün tarihi bir hayli eskidir.
Ashabdan altın yüzük takmakta olanlar ise yüzüklerini çıkarmışlar yahut gümüş ile tebdil etmişlerdir. Peygamber Efendimiz gümüş yüzüğünü genellikle sol elinin serçe parmağına takmış ve yazışmalarda mühür olarak kullanmıştır.
Tarihteki ilk evlilik yüzüğü Antik Mısırlılar dönemine ait. Eski çağlarda Mısırlılar evlilik yüzüklerini Nil Nehri'nin çevresindeki sazlıklardan topladıkları bitkilerden yapıyorlardı. Nil Nehri'nde yetişen bu sazlardan yapılan bileziklerin bolluk ve bereket getireceğine dair bir inançlardı vardı.
Bu durum biraz adetlere göre de değişebilir. Örneğin bazı yörelere bakıldığında gelinin yüzüğünü damat alırken damadın yüzüğünü ise gelin alır. Bu durum kişilerin mensup olduğu yöreye, hayat tarzlarına ve dünyaya bakış açılarına göre değişkenlik gösterir. Bazı yörelerde yüzükleri damat alabilir.
Sol ele evlilik yüzüğü takmak, İslam dinine göre uygun değildir. İslam' göre evlilik yüzüğünün sağ elin parmağına takılması gerekir.
Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır.
Bu kişiler, arkadaş ilişkilerinde ılımlı tavırları ve sıcacık samimi yaklaşımları ile çok iyi birer dostturlar. Ayrıca yüzüklerini orta parmağında kullananların liderlik yeteneği olan ve kendileri ile mutluluk duyan kişiler olduğu da söylenir.
Tam olarak “ilk çıktığı gün” bilinmiyor olsa da evlilik yüzüğüne rastlanan en eski çağ Antik Mısır dönemine denk geliyor. Yapılan arkeolojik kazılarda bundan 3.000 yıl öncesine ait papirüslerin üzerinde ve mezarların içerisinde, bugün kullandığımız yuvarlak evlilik yüzüklerine rastlanıyor.
Evlilikteki sadakati ve görünmez bağı simgeleyen alyansların daha anlamlı olmasını istediğinizde bu tarz kişiselleştirmeler yaptırabilirsiniz. Çiftler genellikle eşlerinin adını, baş harfini ya da her ikisinin adını yüzüğün iç kısmına yazdırmayı ya da evlilik tarihlerini yazdırmayı tercih edebiliyor.
Eski Romalılar, sol elin 4. parmağına aşk damarı manasına gelen Vena Amoris demişler ve bu yüzden alyanslarını bu parmağa takmayı adet etmişler. Eski zamanlarda Hristiyan düğünlerinde gelinin sol elinin ortasındaki 3 parmağa da baba, oğul ve kutsal ruhu temsilen 3 yüzük takılırmış.
Nişan yüzüğü veya alyans birbirini seven iki kişinin yollarını birleştirmesine dair yaşanacak güzel hatıraları sembolize eder. Bu sebeple, nişan yüzükleri ve alyanslar sahip olunan en anlamlı iki yüzük çeşidi olarak karşımıza çıkar. Onlar size hayatınızın en önemli anlarından biri veya birçoğunu hatırlatmak için var.
Alyans Fransızca ''alliance'' kelimesinden türemiştir. Anlaşma ve ittifak anlamına gelir. Erken çağlarda evlilik yüzüğü sonsuzluğu ve kalıcılığı sembolize ediyordu. Çemberin sonsuzluğu simgelemesi evliliğin yüzükle sembolize edilmesine neden olmuştur.
"Öyleyse yüzüğüm hangi şeyden olsun?" diye sordu. "Gümüşten olsun, ancak ağırlığı bir miskale (yaklaşık 3,5 gram) ulaşmasın" buyurdu [Tirmizi, Libâs 43, (1786); Ebû Dâvud, Hatem 4, (4223)]. Bu nedenle altın yüzük takmak erkeklere haramdır; gramajının önemi yoktur.
Diyanetin de bu konu hakkında fetvası bulunuyor. Erkeğin altın takması 4 mezhepte de haram olarak bilinmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hadisi şeriflerde şöyle buyurmuştur; '' Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir.'' Peki erkeğin altın takması neden haramdır?
Peygamber'in, evlenmek isteyen fakir bir sahâbîden mehir olarak başka bir şey bulamıyorsa demirden bir yüzük getirmesini söylediği nakledilir (Buhârî, “Libâs”, 49). Bu rivayetler ışığında konuyu değerlendiren âlimlerin çoğunluğu erkek ve kadınlar için yüzük takmayı mubah kabul etmiştir.
Nikâhtan sonra erkekler alyansı sol elin yüzük parmağına takmalıdır. Ancak kadınlar, boşanma ya da başka bir sebeple dul kalma durumunda alyans veya tek taş yüzüklerini sağ ellerinde kullanmalıdırlar. Bunun bir başka biçimi de alyans ya da söz yüzüğünü bir zincirin ucuna takarak kolye şeklinde kullanılır.
Söz yüzüğü sağ elin yüzük parmağına takılır, aynı şekilde nişan yüzüğü de sağ ele takılır. Nikah kıyıldıktan sonra sağ eldeki nişan yüzüğü sol ele takılır ve evlilik yüzüğü olarak değer görür.
Aile ve çiftlerin evlilik için söz kestiği bu özel günde söz yüzüklerini erkek tarafı alabilir. Söz yüzüğü, sağ elin parmağına takılır ve nişan törenine kadar parmağınızda kalır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilir.
Eğer sevgiliniz farklılıklardan hoşlanıyor ve takılarında zarif modeller tercih ediyorsa, evlilik teklifinde baget yüzük seçebilirsiniz. Ancak tarzı ve takı tercihleri klasiklerden yanaysa, tektaş pırlanta sizin için doğru seçim olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri