Alternatif akım evlerde, ofis binaları, sokak aydınlatmasında gibi yerlerde kullanılmaktadır. Batarya, pil, akü gibi elektrik kaynaklarında alternatif akım bulunmamaktadır. Alternatör olarak bilinen cihazlar sayesinde alternatif akım üretilmektedir.
Alternatif akım, elektriği uzak mesafelere iletmek için en iyisidir. Elektriği daha uzak mesafelere taşımak ve daha fazla güç sağlamak için yaygın olarak kullanılır. Diğer bir taraftan, elektrik enerjisini AC yerine DC olarak iletmek daha verimlidir.
Evde kullandığımız bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler, yazıcılar, televizyonlar AC elektrikle değil DC ile çalışıyor. O zaman AC'yi DC'ye çevirmek gerekiyor. Evimizdeki aygıtların çoğu DC iken elektrik neden AC şeklinde üretiliyor ve taşınıyor ki? Bu sorunun yanıtı, kablodaki kayıplar.
Doğru akım Telekomünikasyon sektöründe, Televizyon gibi elektronik cihazlarda, maden arıtma ve maden kaplamacılığında, metro gibi elektrikli taşıtlarda kullanılmaktadır. Alternatif akım büyük elektrik devrelerinde ve yüksek güçlü elektrik motorlarında kullanılır yani genellikle sanayi ve konutlarda kullanılır.
Alternatif akımda gerilim değeri pozitif ve negatif olmak üzere sürekli değişkenlik göstermektedir. Doğru akımda ise bu hep sabittir. Evlerimize ulaşan elektrik, alternatif akımdır(AC). Doğru akım(DC) kaynaklarına pil, akü, güneş paneli, şarj aleti gibi örnekler gösterilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Alternatif akım, santrallerden evinize enerji iletimi için tercih edilen akımdır. Evinize gelen dağıtım hatlarından herhangi bir düzeltme yapılmadığı için evinizin içindeki tüm elektrik prizleri AC ile çalışır.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
Şebeke elektriği, genel amaçlı alternatif akım (AC) elektrik güç kaynağıdır.
Evlerdeki buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, aspiratör ve vantilatörler direk alternatif akımla çalışırlar. Televizyon, müzik seti ve video gibi cihazlar ise bu alternatif akımı doğru akıma çevirerek kullanırlar.
Bu noktada AC elektrik akımı DC elektrik akımına çevrilmektedir. Yani evlerimize kadar gelen elektrik AC iken kullandığımız cep telefonu, televizyon gibi elektronik cihazlar DC ile çalışmaktadır.
Evlerimizde kullandığımız; buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın gibi aletleralternatif akım ile çalışırken; Radyo, televizyon, cep telefonu gibi aletlerde doğru akım ile çalışır.
Evlerde ve iş yerlerinde elektrik enerjisini ışık enerjisine çevirerek, aydınlatma amacıyla kullanmaktayız. Yine elektrik enerjisini ısı enerjisine kolayca çevirebilen, elektrik ocakları ve sobaları, kullanılmasının basit ve temizliği nedeniyle vazgeçilmez durama gelmiştir.
LED'in elektriksel olarak yarı iletken yapıda bir diyot olduğunu hatırlatmak isterim. Yarıiletken bir elemen olarak diyotların temel işlevi elektrik/elektronik devrelerde AC akımı DC akıma çevirmektir. O halde genelde diyotlar AC ile çalışırlar, Bir diyot olan LED'ler de AC ile çalışabilmeli, çalışmalı.
Bir elektrik akımının gerilimi voltmetre ile ölçülür. Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur. Gerilim arttıkça gerilimin etkisi altında kalan kişinin can güvenliği azalır.
Aslına bakarsanız Yıldırım ne AC ne de DC akımdır. Günlük hayatta AC akımdan bahsederken genellikle Sinüzoidal form işaret edilir.
17 V RMS, ani değeri 24V olan AC sinyalin DC karşılığıdır.
Öreneğin laptop, telefon şarj cihazları gibi cihazlar hep DC adaptörlerdir.
Elektriğin asıl ölümcül özelliğinin akım miktarı olduğunu düşünülür. Buna karşılık, elektrik ile ilgili birçok noktada bulunan uyarı levhalarında, gerilim üzerinden bir tasvir yapılmakta ve aslında öldürücü darbeyi vuranın gerilim olduğu belirtilmektedir.
Bu voltajdaki ve 55 volta kadar elektrik insana zarar vermez. 55 volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 volt elektrik ise insanı öldürür.
Bunun nedeni AC' nin üretilmesi kolaydır ve aynı zamanda taşınması da kolaydır. Yüksek gerilim seviyelerinde (110 kV üzerinde) elektrik enerjisinin aktarımında daha az enerji kaybı olur. Aynı güçte daha yüksek gerilim, daha düşük akım anlamına gelir ve böylece akımdan kaynaklanan ısı kaybı da azalmış olur.
2) Alçak gerilim: Etkin değeri 1000 volt ya da 1000 voltun altında olan fazlar arası gerilimdir. 3) Yüksek gerilim: Etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilimdir. 4) Tehlikeli gerilim: Etkin değeri, alçak gerilimde 50 voltun üstünde olan, yüksek gerilimde hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
Kullanım Alanları Elektronik Cihazlar (Radyo, Televizyon, Bilgisayar) Elektrikli taşıtlar (Metro, Tramvay), DC elektrik motorları, Elektro-mıknatıslar, Telekomünikasyon sektörü vb.
Akım Şiddeti ile Elektrik Akımı Aynı mıdır? Elektrik akımı, iletken üzerinde bir doğrultuda elektrik yüklerinin taşınmasıdır. Akım şiddeti ise iletken üzerindeki herhangi bir noktadan bir saniyede geçen yük miktarıdır. Dolayısıyla elektrik akımı ve akım şiddeti aynı değildir.
Elektrik akımları, ampüllerde yaratılan ışığı açıklayabilen Joule yasasının ortaya çıkmasını sağlar. Elektrik akımı ayrıca motorlarda, indüktörlerde ve jeneratörlerde kullanılan manyetik alanın yaratılmasını sağlar. Elektrik akımı içinde yük taşıyan parçacıklar yük taşıyanlar olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri