Az hasarlı evler için taşınma yardımı yapılacak mı? Taşınma yardımı konutu yıkık, acil yıkılacak, ağır ya da orta hasarlı olarak tespit edilen afetzelere yapılıyor. Az hasarlı, içinde yaşanabilecek konutlar için taşınma yardımı yapılmıyor. Kira yardımı için de aynı durum söz konusu.
•Konutları deprem nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılacaktır. Hane başına taşınma yardımı olarak 15'er bin lira verilecek.
İtiraz tespitlerinde konutlarının hasar derecesi ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen afetzede vatandaşlarımız da kesin hasar tespitlerinde konutlarının tespiti hiç yapılmamış ya da hasarsız/az hasarlı olarak tespit edilmiş olsa dahi nakdi yardımlardan faydalanabileceklerdir."
Konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır-orta veya az hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere, acil ihtiyaçlarını karşılamaları için hane başına 10.000 TL nakdi destek ödemesi yapılmaktadır.
Az hasarlı bina yardımı nasıl alınır? Yardım başvurusu öncesinde binanın sigortalı olması gerektiği unutulmamalıdır. Ardından hasarın meydana geldiği il ve ilçe belediyesi, AFAD veya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü gibi hangi kurum hizmet veriyor ise o anda başvuru yapılması gerekmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Konutları yıkık/acil yıktırılacak/ağır/orta veya az hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere, acil ihtiyaçlarını karşılamaları için hane başı 10.000₺ nakdi destek ödemesi yapılmaktadır. Herhangi bir başvuru gerektirmeyen ödemeler, Ziraat Bankası şubelerinden gerçekleşmektedir.
DASK'ta az hasarlı binalara sigorta bedeli üzerinden %15 ödeme yapılıyor fakat evim az hasarlı olmasına rağmen yatan miktar % 15 den çok çok az miktarda. Evimin masrafı en az 35 - 45 bin tl arasında ancak tarafıma yatırılan rakam boya parası bile etmiyor.
1- Afetzedeler için nakdi yardım yapılacak mı? Konutları yıkık/acil yıkılacak/ağır orta veya az hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere acil ihtiyaçlarını karşılamaları için hane başına 10 bin lira nakdi destek ödemesi yapılmaktadır.
kontroller yapılarak afetzedelerin T.C. Kimlik numarası üzerinden (T.C Ziraat Bankası'na) hane başı destek ödemesi yapılacaktır.
AZ HASARLI BİNALAR:
Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Depremlerin ardından bölgede yaşamı olumsuz etkileyen şartların ortadan kaldırılması, vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için başlatılan seferberlik sürüyor. Konutu orta ve az hasarlı olana da başvuru şartı olmadan, acil ihtiyaçlarını karşılamaları için 10 bin liralık nakdi ödeme yapılacak.
AFAD bize de konut yardımı yapacak mı? Hasarsız ya da az hasarlı bina sahipleri için AFAD kapsamında konut kredisi yardımı yapılmamaktadır.
Türkiye'de son dönemde meydana gelen depremler sonucunda konutunda hasar gören kişilere devlet tarafından destek sağlanmaktadır. Yukarıda açıklanan şartları sağlayan kişiler, e-devlet üzerinden Afetzede Barınma Desteği kısmından başvuru forumunu doldurarak deprem yardımı için başvuruda bulunabilirler.
Söz konusu yardım, depremde binaları tamamen yıkılmış kişilere sağlanan bir haktır. Deprem kira yardımından felaket nedeniyle evlerinde orta veya ağır derecede hasar oluşan vatandaşlar da yararlanabilir. Başvuru aşamasında kişinin ev sahibi veya kiracı konumunda olması herhangi bir engel teşkil etmez.
Kira yardımı; ikamet ettikleri konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine ve kiracılara verilecek.
Bu yardım programından faydalanmak için öncelikle Yardım başvurusu yapmak için öncelikle, hasarın meydana geldiği il/ilçe belediyesi, AFAD veya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü gibi kurumlara başvurmak gerekmektedir.
Banka hesabı olanların mobil ve internet bankacılığı aracılığıyla görüntüleyebileceği kira yardımı, bankada hesabı olmayanlar için ise SMS ile öğrenilebiliyor. SMS sorgulaması için; BAKIYE yazıp 4747'e göndermek yeterli oluyor. Bu SMS, operatörünüzün SMS tarifesi üzerinden 1 SMS karşılığı ücretlendirilmektedir.
2 BİN 500 TL ÖDENİYOR
Kış dönemi için 5 Eylül itibarıyla başlayan başvurular devam ediyor. İhtiyaç sahibi olmak şartıyla doğalgaz altyapısı bulunan 647 ilçe/beldede ikamet eden ve doğalgaz aboneliği olan ihtiyaç sahibi vatandaşlar destekten yararlanmak için başvuru yapabilir. e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilir.
İkamet ettikleri konutları yıkık/ acil yıkılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5.000 TL, kiracılara ise aylık 2.000 TL barınma yardımı yapılacaktır. 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular, e-Devlet "Afetzede Barınma Desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır.
10 bin TL deprem yardımı parası almak için başvuru şartı nedir? 10 bin TL deprem yardımı alabilmek için deprem bölgesindeki vatandaşların evlerinin yıkılmış acil yıkılacak, ağır, orta veya az hasarlı olması gerekiyor. Evi hasarsız olanlar bu yardımdan faydalanamıyor.
Hane başına hasar gören ev destek parası 10.000 TL kiracıya yatırılmış. Binamız hasarlı asansör de ciddi hasar oluşmuş binanın kaplaması iç merdivenlerin mermerleri kırılmış. Evimde duvarlarda çatlaklar oluşmuş bunun ödemesini kim yapacak kiracı mı ev sahibi mi. Kiracı yapacaksa parayı ona versinler.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Kısmi hasar halinde sigorta bedeli, rizikonun gerçekleştiği tarihten itibaren ödenen tazminat tutarı kadar eksilir. Bina herhangi bir depremde tamamen yıkılmış ve sigorta bedelinin tamamı tazmin edilmişse poliçe teminatı sona erer.
Banka, oturulamayacak derecede hasarlı bir konuta kredi vererek risk almak istemez. Kredi alınacak konutun daha önceden yapılmış deprem sigortası olmayabilir. Ancak kredi kullanım aşamasında tapuda alım-satım işlemleri gerçekleştirilebilmesi için deprem sigortasının (DASK) yaptırılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri