Banka hesabı açmak için ilgili bankaya sadece kimlik ile başvuru yapılması yeterlidir.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yeni kimlik kartı olmadan bankalarda işlem yapılmaması konusunda BDDK ile çalışma yapıldığını duyurdu.
Banka hesabı açmak için bir banka seçilir ve banka şubesine başvurulur. Başvuru için gerekli olan belgeler, kimlik kartı, ikametgah belgesi, gelir belgesi ve gerektiğinde başka belgeler olabilir. 3 Temmuz 2023 tarihinde yayınlandı. Başvuru belgeleri, banka tarafından incelenir ve gerekli onaylar yapılır.
Bunun istisnası, “Potansiyel Vergi Kimlik Numarası' almaktır. İkamet izni olmayan yabancı, Türkiye'de bir bankada hesap açmak istiyorsa öncelikle Potansiyel Vergi Kimlik Numarası almalıdır. Bilindiği Üzere Türkiye'de yabancılar, 90 gün kadar ikamet izni olmadan durabilirler.
Eğer eski tip nüfus cüzdanınız (kimlik kartı) var ise mobil uygulamamız üzerinden müşteri olma başvurunuzu yapabilir, belirttiğiniz adrese yapılacak kurye ziyareti sonrasında hızlıca müşterimiz olabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Bankalarda eski kimlikle işlem yapılamayacak.
Nüfus Cüzdanı (eski tip kimlik kartı) veya Mavi Kart sahibiyseniz, T.C. Kimlik Kartınız yerine pasaportunuzu okutarak, YUVAM hesabı açma koşuluyla Bankamız müşterisi olabilirsiniz.
İkamet adresi olan her yabancı Türkiye'deki hemen hemen tüm bankalarda hesap açabilir.
Yalnızca kimlik belgesi ile ilgili bankanın şubelerine gidilmesi ve bireysel banka hesabı açtırılması mümkündür. Ayrıca günümüzde online bankacılık sistemi sayesinde internet ortamında da bireysel hesap açma işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
Yabancılar, hesap açmak istedikleri bankanın belirlediği gerekli bilgi ve belgelerle başvuru yaparak Türkiye'de banka hesabı açabilirler. Bu kapsamda yabancıların banka hesabı açması, doğrudan mevzuatta düzenlenmediği için her bir bankanın kendine özel bazı şart ve kriterleri olabilir.
Ortak Hesap Açma Şartları
Ortak hesap açmak için iki kişi arasında kan bağı olmasına bakılmaz. İster akraba olsun veya olmasın, iki kişinin isteği doğrultusunda ortak hesap açılmaktadır.
Ortak banka hesabı nasıl açılır? Ortak hesap üzerinde söz sahibi olacak kişilerin bankada bulunması gerekir. Hesap sahiplerinden biri, noter vekâleti ile diğer tarafların adına işlem yapabilir. Taraflardan biri o anda bankada bulunmuyorsa, söz konusu belge olmadan hiçbir işlem yapılmaz.
Vergi numarası, pasaport ve tebligat adresi, hesap açmak için zorunlu şartlardan olup bazı bankalar bunun haricinde Türk operatörlerinden temin edilmiş bir cep telefonu numarası da isteyebilmektedir. Yabancı şirketler de gerçek kişiler de olduğu gibi gerekli şartları sağladığı takdirde Türkiye'de banka hesabı açabilir.
Belgesini Alabiliyor
Depremden etkilenen illerimizde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzede vatandaşlarımız, kendisi, veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini e-Devlet'ten barkodlu alabiliyor.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi internet adresinde yer alan bilgilere göre, nüfus cüzdanlarının Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları ile değiştirilmesi ile ilgili zorunlu bir tarih yok.
İnternet Bankacılığı ile E-Hesap Cüzdanı Oluşturma: Hesaplarım menüsü altından E-Hesap Cüzdanı oluşturulmak istenen hesap seçilir. İlgili hesaba ait hesap listesi altında bulunan “E-Hesap Cüzdanı” seçeneği ile talep edilen tarih aralığında E-Hesap Cüzdanınızı oluşturabilirsiniz.
Yabancı uyrukluların, Türkiye'de bulunan herhangi bir bankada hesap açması mümkün. Dikkat edilmesi gereken, tercih edilen bankanın kişinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayabilmesi ve en iyi hizmeti sunabilmesidir.
Yabancı kişiler için Türkiye'de bulunan herhangi bir bankadan hesap açmak mümkündür. Ancak yabancı uyruklu kişilerin, en fazla tercih ettiği bankalar bulunur. Hesap açmak için tercih edilen bankanın, kişilerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayabilmeli ve en iyi hizmeti sunabilmelidir.
Uzaktan müşteri edinimi (DOB) ile banka şubesine gitmeden mobil uygulama üzerinden kimlik belgesi ibrazı ve müşteri temsilcisi ile uzaktan yapılan görüntülü görüşme ile tamamlanır. Bu aşamadan sonra online banka hesabı açma işlemi yapılır. İnternetten müşteri edinimi DOB olarak adlandırılır.
Amerika'da çoğu banka, hesap açmak isteyen şirket sahibinin bankaya bizzat gelmesini talep ediyor. Birçok banka hesap açılışı sırasında yukarıda bahsedilen Kimlik Belgesi, ABD adresine ait ikamet belgesi, SSN, vergi kimlik numarası gibi belgeler istemektedir. Bu belgeler bankadan bankaya değişiklik gösterebilmektedir.
Türkiye'de yaşayan yabancıların banka hesabı açma hakkı vardır. Yabancıların banka hesabı açması için gereken belgeler bankadan bankaya değişebilir ancak genelde talep edilecek belge ve bilgiler şunlardır: Yabancı pasaport. İkametgâh adresi.
Yurt dışında fiziksel banka hesabı açmak için gereken koşullar ülkeden ülkeye değişmektedir. Bazı Avrupa ülkelerine oturum izni olmadan da hesap açmak mümkündür. Banka ve ülkeye göre uzaktan hesap açmak mümkün olabilmekte. Söz konusu kurumun sizden çeşitli belgeler isteyebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Eskiden bu işlemler ile ilgili tüm detayları halletmek için şubeye gitmek gerekirken artık dijital bankacılık ile online başvuru yapabilirsiniz.
Konuyla ilgili hükümler, mevzuatımızda dağınık bir şekilde yer alıyor. Uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi de kimlik kartı hükmünde kabul edilmektedir. Yine bazı kurum ve kuruluşlarca verilen mesleki kimlik kartları da kendi mevzuatlarında resmi kimlik hükmünde kabul edilmektedir.
Henüz çipli yeni kimliğe geçmeyenler için kritik sürece girildi. Bilindiği üzere 2023 yılının gelmesiyle birlikte bankalar işlem yapmak için çipli kimlik şartı aramaya başlamıştı. Yani eski kimliklerle artık banka işlemi yapılamıyor. Bununla birlikte eski ehliyet kimliklerin de geçerlilik süresinde ise sona yaklaşıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri