Eğer bir kişinin yüzüğü sağ parmağındaysa o kişi nişanlı veya sözlü, sol parmağındaysa da evli olduğunu simgeler. Günümüzde evlilik teklifi yapılırken tek taş takacak kişiler sağ el dördüncü parmağa takarken, alyans, evliliği simgelediği için sol elin yüzük parmağına takılması uygun görülmektedir.
Evlilik teklifi yüzüğü genellikle tektaş pırlanta olarak tanımlanır ve evlilik teklifi edildikten sonra sağ elin yüzük parmağına takılır. Sağ ele takılmasının nedeni, henüz evlilik akdinin gerçekleşmemiş olduğunun belirtilmesidir.
Ancak bu daha az yaygın bir uygulamadır ve Türk kültüründe sol elin dördüncü parmağına takma geleneği daha yaygın olarak kabul edilir. Özetle, Türkiye'de evlilik teklifi yüzüğü sol elin dördüncü parmağına takılır.
Evlilik teklifi ve evlilik teklifi sırasında takılan yüzük, dünyanın birçok yerinde artık benzer şekillerde uygulanmaktadır. Bu aşamada evlilik teklifinin nasıl yapılacağı, evlilik teklifinden sonraki aşamalar birbirine benzer şekillerde gerçekleştirilir. Evlilik teklifinden sonra evlilik yüzüğü sağ ele takılmalıdır.
Evlilik teklifi yüzüğü olarak genellikle tektaş gibi daha sade fakat şık yüzükler tercih edilse de; safir, yakut, zümrüt, beştaş yüzükler de seçenekler arasındadır.
İlgili 21 soru bulundu
Eğer sevgiliniz farklılıklardan hoşlanıyor ve takılarında zarif modeller tercih ediyorsa, evlilik teklifinde baget yüzük seçebilirsiniz. Ancak tarzı ve takı tercihleri klasiklerden yanaysa, tektaş pırlanta sizin için doğru seçim olacaktır.
Uzun uzadıya yazılacak bir konu olmamakla birlikte tektaş yüzük evlenmeden önce sağ elin sağ yüzük parmağına evlendikten sonra ise sol elin sol yüzük parmağına takılmaktadır. Tektaş yüzükler çoğunlukla pırlantadan tasarlanmış olanları tercih edilmektedir.
Eğer bayanda bir de tektaş yüzük var ise alyans, tektaş yüzüğün üzerine takılmalıdır. Evliliğin sonrasında ise alyans, sol elin yüzük parmağına geçirilmelidir. Bir ömür boyu o parmakta taşınarak evliliği simgeleyen en değerli takıdır.
Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Evlilik Teklifi Yüzüğü Kaç Karat Olmalı ? Evlenme teklifi için ideal tektaş boyutu 0.20 CT ile 0.60 CT arasındadır. Kadınlar taşlar arasında en çok bu karatları tercih etmektedir. Tamtur ve beştaş yüzüklerde ise karat ağırlığı, yüzükte bulunan tüm pırlantaların toplam karat ağırlığını ifade etmektedir.
Yüzüğün Takılan Parmağa Göre Anlamı:
Sağ el manevi, sol el ile varlıklar dünyasıdır. Kişilerin parmakları ise farklı gezegenleri temsil etmektedir. Örneğin sağ elin serçe parmağına yüzük takan kişi flört etmeyi seven kişidir.
Evlilik Yüzüğü Hangi Parmağa Takılmalıdır? Eski Mısır ve Roma'dan günümüze gelen bu kültürde, yüzük sol elinin dördüncü parmağından geçen bir damarın kalbe gittiği düşünüldüğünden bu parmağa yüzük takılmaktaydı.
Peygamberimiz (s.a.s) Yüzüğü Hangi Parmağa Takardı? Bütün bu rivayetlere göre orta ve işaret parmağına yüzük takmak tasvip edilmezken serçe parmak veya yüzük parmağına uygun görülmektedir.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Diz çökerek evlenme teklifi etmek, ilk olarak 19. yüzyılda ortaya çıkmış gibi görünüyor, ama baştan belirttiğimiz gibi bu konudaki bilgiler net değil. Aşk ve saygıyı çağrıştırdığı ise, su götürmez bir gerçek... Evlenme teklifine “evet” cevabı alacağından emin olan erkekler diz çöker!
Kız İsteme Ve Söz Kesme Töreni
Evlilik süreci içine girdiğiniz bu zamanda evlenme teklifinden sonra sevgilinizin ailesi ile tanışma aşaması vardır. Daha sonra ise ilk olarak kız isteme gecesi vardır. Kız istemeye giderken güzel bir canlı çiçek buketi yaptırılır.
Çünkü sol elin yüzük parmağı kalbe giden tek damara sahiptir. Bu sembolizm, uzun yıllardır birçok kültürde yerini korumaktadır. Öte yandan evlilik teklifi, henüz evlilik bağının gerçekleşmediği bir aşamayı temsil ettiği için teklifte sunulan pırlanta tektaş yüzük sağ elin yüzük parmağına takılır.
Nişanlıyken Tektaş Yüzüğünüz Sol Elinizde Olmalı!
Zira nişanlıyken tektaşın, sağ elinizin yüzük parmağında olması, yazılı olmayan bir kural ve gelenek olarak karşımıza çıkmakta. Öyle ki, tektaş yüzüğünüz, evlendiğiniz zaman sağ elinizden sol elinizin yüzük parmağına yani alyansınızın yanında yer almalı.
Alyans, baget yüzük ile bir arada kullanıldığında oldukça şık durur. Eğer daha ihtişamlı bir görüntüye ulaşmak istiyorsanız baget yüzük ve tamtur kombini de yapabilirsiniz. Büyük ve renkli taşlarla tasarlanmış aksesuarlarınızla birlikte baget yüzüklerinizi takarak denge sağlayabilirsiniz.
Sağ eldeki yüzük parmağı, geleneksel olarak nişan yüzüğünün takıldığı yerdir. Çiftler, nişanlanırken yüzükleri sağ ellerindeki yüzük parmağına takılır. Evlendikten sonra ise bu yüzük, sol ellerindeki yüzük parmağına geçer.
Söz yüzüğü sağ elin yüzük parmağına takılır, aynı şekilde nişan yüzüğü de sağ ele takılır. Nikah kıyıldıktan sonra sağ eldeki nişan yüzüğü sol ele takılır ve evlilik yüzüğü olarak değer görür.
Eğer sizin beştaş bir yüzüğünüz varsa önce onu ardından tektaşı takmanızı tavsiye ederiz. Şayet ayrı ayrı takma imkanınız var ise ayrı takmanız daha iyi olacaktır. Alyans yerine geçen beştaş yüzükler evlenmeden önce tektaş ile birlikte sağ elde takılırken evlendikten sonra her ikisi sol elde takılabilir.
Bazı toplumlarda evlilik yüzüğü sol elin yüzük parmağına takılır. Ancak bazı toplumlarda da sağ elin yüzük parmağına takılır. Sol ele evlilik yüzüğü takmak, İslam dinine göre uygun değildir. İslam' göre evlilik yüzüğünün sağ elin parmağına takılması gerekir.
Baget taşları düz ve dikdörtgen kesimli taşlardır, tektaş yüzüklerin kesimi genellikle yuvarlaktır. Baget mi tektaş mı daha pahalı? Baget pırlanta yüzük tektaş pırlanta yüzüklere göre daha ucuzdur.
Evlenme teklifi için genellikle 0,10 karat ile 0,30 karat arasında bulunan pırlanta tektaş yüzükler tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri