Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile İlgili Düzenlemeyi İçeren Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda Kabul Edilerek Yasalaştı
Başvurular nasıl yapılır, şartlar neler? İşte EYT başvuru rehberi... EYT düzenlemeleri kapsayan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Yasası olarak bilinen, 01.03.2023 tarihinde Meclis'te kabul edilen 7438 nolu Kanun bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı. Emeklilik başvurusu yapılmadan önce bilinmesi gerekenler şu şekildedir; 1. EYT Yasası Kimleri Kapsamaktadır?
Meclis'te yasalaşan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi Resmi Gazete'de de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki ilk maaşlar ne zaman yatacak? İşte EYT'nin detayları...
Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
İlgili 28 soru bulundu
5000 prim günü önerisi reddedildi
Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanun teklifine ilişkin, kademeli prim gün sayısının 5000 gün olarak düzenlenmesine yönelik CHP, İYİ Parti ve HDP'nin verdiği önergeler, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
- 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olup da 1 Haziran 2022 tarihi itibarıyla üç tam yıldan az hizmeti olan memur çalışanlardan erkekler 25 tam yıl, kadınlar 20 tam yıl çalışma şartını yerine getirmeleri halinde EYT'den yararlanabilecek.
EYT RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI SON DAKİKA: Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! İşte 2023 EYT şartları ve başvuru süreci.
İşçilerin, özel sektörde çalışanların ve BAĞ-KUR'luların nisan ayında maaş almaları için 31 Mart'a kadar başvuru yapmaları gerekiyor. Kamu işçileri için bu tarih 14 Mart, memurlar için ise 15 Mart'a kadar. Başvuru dilekçesi verildikten sonraki ay başından itibaren maaşlar ödeniyor.
- EYT'de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. - Yaş dışında prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını taşıyanlar aylık alabilecek. - Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 30 gün içerisinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek.
1) Sigortalılık statülerine göre EYT kapsamında emeklilik şartları 7438 sayılı Kanunla getirilen düzenleme uyarınca 8/9/1999 tarihi ve öncesinde ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanların sigortalılık statülerine göre EYT kapsamında emeklilik şartlarını gösteren tablolar aşağıda gösterilmiştir.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin hayata geçmesiyle milyonlarca kişiye emeklilik yolu açıldı. Bugüne kadar 1 milyon 200 bin EYT'linin işlemi sona erdi. Henüz aylığı bağlanamayanların ise işlemlerinin bu hafta tamamlanması bekleniyor.
Bu sayede, SGK'nın emeklilik işlemlerine ilişkin usul ve esasların açıklandığı 2018/38 Sayılı Genelgesinin EYT düzenlemesi kapsamında revize dilen kısımları SGK tarafından yayınlanan 2023/13 Sayılı Genelge'de açıklanmıştır.
EYT başvuru sonuçları e-Devlet üzerinden öğrenilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylelikle prim gün sayısını ve çalışma sürelerini dolduranlar yaşa takılmadan emekli olabilecek.
Yasalaşan teklife göre, EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR'lu ve Emekli Sandığı'na bağlı erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
Genelgeye göre 6 Şubat-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında ödenmesi gereken EYT kapsamında doğum, askerlik, yurt dışı borçlanması dâhil tüm borçlanmalar ve Bağ-Kur'lu olup ihya kapsamına giren borçları 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ertelendi.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
EYT BAŞVURU SONUCU NASIL ÖĞRENİLİR? Emekli maaşının bağlandığını e-Devlet "Emekli Aylık Bilgisi" uygulaması üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca maaş bağlandıktan sonra telefona SMS bildirimi de gelecektir.
EYT'e ilişkin düzenleme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasına sunuldu. EYT düzenlemelerini içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
DUVAR - Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
GEÇMİŞE DÖNÜK HAK TALEP ETMEK OLANAKLI DEĞİLDİR.
1997, 1998, 1999 yıllarında işe girenler 25 yıllık sürelerini 2022, 2023, 2024 yıllarında tamamlayacak ve böylelikle emekli olabilecek. Emeklilikte yaşa takılanlar arasından sigortalılık süresini en son tamamlayacak erkek ise 8 Eylül 2024'te emekli olabilecek süreye ulaşabilir.
EYT, 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta başlangıcı yapılmış kişileri kapsıyor. Bu tarihten sonra sigortalı olanlar kapsama giremiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT düzenlemesiyle ilgili detayları paylaşarak yaş sınırının olmadığını duyurdu. EYT'lilere ilişkin düzenleme kapsamında Beştepe'de toplantı gerçekleştirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri