EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek. Koşulları yerine getirenler, Süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek.
Peki EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılır? Emekli olacak olan vatandaşlar evlerinde dahi çıkmadan, e-Devlet aracılığıyla EYT emeklilik başvurusu gerçekleştirebilecek.
Yaş şartının esnetilmesi ve kaldırılması aynı EYT yasasındaki gibi yaş şartının tamamen kaldırılması ile kısmi emeklilik sağlanabilecek.
Öncelikle prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının yerine getirildiğinden emin olmak gerekiyor. Bunun için illa SGK merkezlerine gitmek gerekmiyor. E-devlet üzerinden bu sorgulamayı yapmak mümkün. Arama kutusuna “Emekli” yazıldığında “Ne zaman emekli olabilirim?” sayfasına ulaşılabilir.
Başvuru tarihi maaşın alınma zamanını da etkiliyor
E-devlet ve SGK müdürlüklerinden başvuru yapılabiliyor. Başvuruda süre şartı bulunmuyor.
İlgili 31 soru bulundu
İşten çıkış bildiriminin verilmesinin ardından artık EYT'li işçi için başvuru yapabilme imkânı doğuyor. Bu noktada işçi e-devlet üzerinden ya da bizzat giderek SGK'ya tahsis talebinde yani emeklilik müracaatında bulunabilir.
EYT E-DEVLET BAŞVURUSU YETERLİ Mİ? EYT başvurusu için; Sosyal güvenlik kurumlarından 'emekli olabilir' yazısını alarak bu yazıyla birlikte işverenlere emeklilik dilekçesi verilmesi gerekiyor. Ancak SGK'nın yaptığı son açıklamaya göre, EYT başvurusu e-Devlet üzerinden alınan belgelerle yapılabiliyor.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
EYT başvurularının nasıl ve nereden yapılacağına yönelik sorgulamalar sürüyor. EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte, vatandaşlar ister SGK binalarına giderek isterlerse de e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabilecek.
EYT BAŞVURU SONUCU NASIL ÖĞRENİLİR? Emekli maaşının bağlandığını e-Devlet "Emekli Aylık Bilgisi" uygulaması üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca maaş bağlandıktan sonra telefona SMS bildirimi de gelecektir.
1999 yılındaki düzenleme öncesi 3600 prim günü ve 15 yıl sigortalılık süresiyle kadınlar 50 yaş ve üstü, erkekler 55 yaş ve üzerinde kısmi emekli olabiliyordu. 30 Ocak günü Meclis'e gelen EYT düzenlemesi ile 3600 prim günü kapsam dışında kaldı.
Yaş haddi işe başlama tarihi, çalışılan statüye göre değişiyor. Buna göre, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar 15 yıl, 3600 günü dolduğunda 50-60 arası değişen yaşı doldurduğunda emekli olabilir. Bu tarihten sonra çalışmaya başlayanların 4500 günü tamamlaması gerekiyor.
EYT düzenlemesinde 3600 prim günü kapsamda yer almıyor. Kısmi emeklilikte 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Bunun için yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını buluyor.
Emekli sandığı ve Bağ-Kur'da 23 Mayıs 2002 öncesi 3 yıl zorunlu mu? 8 Eylül 1999 tarihinden önce herhangi bir statüde sigortalı olarak çalışmaya başlamış olan herkes EYT'li kabul ediliyor.
EYT başvuru sonuçları e-Devlet üzerinden öğrenilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.
EYT'liler, nisan ayında ilk maaşlarını almaya başladı. Emekli aylığının ödemesi, başvuru dilekçesi verildikten sonraki aydan itibaren başlatıldı.
EYT EMEKLİLİK BAŞVURUSU NE ZAMAN SONUÇLANIR? EYT başvurusu gerçekleştiren vatandaşları sonuçları genellikle başvurunun ardından 15 gün içerisinde açıklanabiliyor.
EYT'lilerin emeklilik başvuruları nedeniyle SGK merkezlerinde yaşanan yoğunluğa yeni bir çözüm geldi. Çalışan EYT'lilerin emeklilik başvurusu için SGK merkezine gidip "SGK'dan emekli olur" yazısı almasına gerek kalmadı. e-devletten alınacak bilgi ve belgeler de "emekli olur" belgesi yerine geçecek.
Emeklilik başvurusu sonrası çalışmaya devam eden EYT'liye, başvuru formunun, işyerinin bağlı olduğu Ankara Çankaya SGK'ye gönderildiği söylendi. Yapılan incelemede, evrakın yanlışlıkla Sincan SGK'ye gittiği ortaya çıktı. Evrak taranıp sisteme girmediği için de emeklilik işleminin beklemede kaldığı söylendi.
Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz. Bugünkü düzenlemeyle 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak. Emeklilikte yaş sınır olmayacak.
5 BİN GÜN SAYISI KABUL EDİLMEDİ!
TBMM'de görüşmelerinde Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanun teklifine ilişkin, kademeli prim gün sayısının 5 bin gün olarak düzenlenmesine yönelik CHP, İYİ Parti ve HDP'nin verdiği önergeler, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
ERKEKLERDE 9.000, KADINLARDA 7.200 GÜN
Gündeme gelen bir formüle göre de erkeklerin 25 yıllık (9.000 gün), kadınların da 20 yıllık (7.200 gün) prim gününü tamamlamaları halinde emekli edilmeleri söz konusu olabilecek.
EYT başvurusunda bulunup da emekli aylığı henüz bağlanmayanlar içinse uzmanlar uyarıyor; geçmiş yıllardan kalan 1 liralık borç ya da eksik prim günü varsa emekli aylığı bağlanmıyor.
Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından emeklilik için başvuru yapanların sayısı 1.5 milyonu aştı.
Sonuçların 2 hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Yani ilk başvuruda bulunan EYT'lilerin başvuru sonuçlarının önümüzdeki 10 gün içinde sonuçlanması bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri