Formula 1 araçlarının güç üniteleri “Turbo Hibrit” olarak adlandırılıyor. Bilmeyenler için hibrit hem içten yanmalı motora hem de elektrik motoruna sahip olup “Melez” bir şekilde güç üreten otomobillere denir. Şu an sporda dört adet güç ünitesi üreticisi bulunmaktadır: Ferrari,
Ancak Formula 1 araçları sadece benzinli motordan güç almıyor. Aracın içerisinde elektrikli motor da bulunuyor ve hibrit bir yapı kullanılıyor. Bu nedenle de Formula 1'de kullanılan araçların hareket edebilmesini sağlayan mekanizmanın genel adına motor yerine güç ünitesi adı veriliyor.
Ferrari motorunun diğer motorlara oranla tur başına 0.2 saniye daha hızlı olduğu iddia ediliyor. Ciddi bir gelişim gösteren ve 2019 Brezilya GP'sinden bu yana ilk kez Q3'e çıkan Haas'ta takım patronu Steiner, Ferrari motorunun artık Formula 1'deki en hızlı motor olduğunu söyledi.
En yüksek hız: Valtteri Bottas
FIA gayri resmi olarak 373.3 km/s iddiasında bulunsa da her iki durumda da Bottas bir yarışta 370 km/s'i aşan ilk F1 pilotu oldu.
Arka süspansiyonlar, vites kutusuna bağlı olurlar. Kurallara göre F1 şanzımanlarında 8 ileri vites olmak zorundadır ve vites oranları sezon öncesinde belirlenir. 8 ileri vitesin yanında bir de geri vites bulunur.
İlgili 37 soru bulundu
Formula 1 otomobillerinde 1.6 litre hacminde çift turbolu V6 motor bulunur.
Geçtiğimiz sezonun; başarılı modelinin bir evrimi olarak tasarlanan C43; güncellenmiş bir aerodinamik pakete, 18 inç düşük profilli lastiklere ve Alfa Romeo markasının cüretkar ruhunu yansıtan yeni bir Ferrari Hybrid Turbo V6 motora sahiptir. Yenilikçi, cüretkar, muhteşem: Yeni C43 pistte parlayacak şekilde tasarlandı.
Formula 1' de kullanılan motorlar önceleri V tipi 3 litre, 10 silindirli ve dakikada 19.000 döngüde 900 beygir güç üretirlerken, 2006 yılı için yapılan kural değişiklikleri neticesinde artık V tipi 2,4 litre, 8 silindir ve dakikada 18.000 döngüyle 700 - 750 beygir güç üretmektedir.
Yarış boyunca normalin üzerinde kilo ve sıvı kaybı yaşanıp yaşanmadığını tespit etmek için pilotlar hem yarış öncesinde hem de yarış sonrasında tartılırlar.
Ciddi bir hız seviyesinin üstüne çıkan F1 araçları, göz açıp kapayıncaya kadar saatte 320-350 km hıza ulaşabiliyor. Tabii kavisli yollarda yarışmanın gerekliliği olarak aynı şekilde hız düşürmeleri gerekiyor.
En önde gelen motor sporlarından Formula 1 pilotları, yarış esnasında 3 kiloya yakın kilo kaybı yaşarlar.
Red Bull Racing Takım Patronu Christian Horner, "Ford'u bu ortaklıkla Formula 1'e geri döndürüyor olmak harika bir şey. Bağımsız bir motor üreticisi olarak Ford gibi bir OEM'in uzmanlığından faydalanma fırsatına sahip olmak bizi rakiplerimize karşı avantajlı konuma getiriyor."
Otomobil, gücünü 6.1 litre hacimli BMW S70 60° V12 motordan almaktadır.
FIA'nın 2020 sonrası kurallarını tartışmak amacıyla potansiyel motor sağlayıcıları ile yaptığı toplantıda yer almayan Amerikalı otomobil devi Ford, Formula 1'e dönmeye ilgi duymadıklarını açıkladı. Ford, FIA'nın Paris'teki toplantısına katılmayan üreticilerden birisiydi.
Red Bull, Red Bull Racing ve Scuderia Alpha Tauri için 2022 Formula 1 sezonu'nun başından itibaren Honda teknolojisi ile motor sağlayacaktır. Şirket 2026 yılında Honda'nın artık Aston Martin F1 takımı ile güç ünitesi sağlamak için anlaşmasından sonra artık Ford bazlı motorlara geçecektir.
Tarihi boyunca en kötü sezonlarını geçiren takım 2018 itibarıyla Honda'dan ayrılarak motor tedarikçisi olarak Renault ile anlaştı. Renault ile başarılı bir çalışma sergileyen Mclaren takımı yeni sürücüleri Lando Norris ve Carlos Sainz Jr. ile birlikte 2019 sezonunu 4. sırada bitirmiştir.
Gerçek bir F1 aracı
Mevcut döviz kuruyla 143 milyon avroya tekabül ediyor. F1 aracının bazı parçalarının değerini yaklaşık olarak tahmin edebiliyoruz. Karmaşık bir teknolojiye sahip olan direksiyon simidi 50.000 avroya, bir kanat seti (ön ve arka) ise yaklaşık 200.000 avroya geliyor.
Vites Kutusu
Vites geçişleri direksiyon altındaki mandallardan meydana gelmektedir. Aracın kalkış esnasında çok sık kullanılan debriyaj mandalı iyi bir kalkış için şoförler tarafından tercih ediliyor. Yarış esnasında genellikle otomatik vites sürüş tercih ediliyor.
F1'de araçlarda sadece ön tekerlerin direksiyona bağlı olma zorunluluğu bulunurken, otomatik vites kullanımı ise yasaktır. Otomatik vites kutusu kullanılamadığı için vites değişikliği yalnızca pilotlar tarafından yapılabilen araçlarda, vites sayısı ise en az 4, en fazla da 7 olarak belirlenmiştir.
Şampiyona ise, Formula 1'in 2030'a kadar sıfır karbonlu olma hedefine yardımcı olması için, bu motorun %100 sürdürülebilir 'drop-in yakıt' olacak şekilde tasarlanmasını istiyor. Formula 1 2022'de, %90'ı fosil yakıt %10'u ise etanol olan E10 yakıtını kullanmaya başlayacak.
Bu araçların trafiğe çıkması yasaktır. Ayrıca plakaları ve sinyal lambaları bulunmuyor.
Formula 1'in en yaşlı şampiyonu kategorisinde ise Juan Manuel Fangio ilk sırada yer alıyor. Fangio, bu unvanı 1957 yılında 46 yıl 41 gün ile kazandı.
Formula 2, kısaltması F2 olan, Formula Two (Türkçe: Formula İki); tek kişilik ve açık tekerlekli formula araçları ile yapılan otomobil yarışlarından biridir. Formula 1 yarışlarından farklı olarak, daha küçük ve daha az güce sahip arabalar için düzenlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri