Vücudunuz oruç tutmaya alışmaya başlıyor. Yağı tüketti ve kan şekerine dönüştürdü. Sahur ve iftar vakitleri arasında su alımı azaldığı için vücutta terleme hızlanırken, sıvı kaybı da artıyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceyna Elmaoğulları, Ramazan ayında ağır yiyecek ve tatlıların tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, bu tür besinlerin vücutta şişkinlik ve ödem gibi sağlık problemlerine yol açabileceğini söyledi.
İnsan bedeni, "oruç" tuttuğunu son öğünden 8 saat sonra kavrayabiliyor. 8. günden 15. güne kadar vücut oruca alışıyor. İşte Oruç'un vücuda faydalı etkisi... Vücut oruca belirli bir günden sonra alışıyor.
"Oruç tutarken vücut metabolik artıkları ve yağları temizler" Teknik olarak oruç depolanmış yağları yakar, fazla kiloları eritir ve vücuttaki kirleri temizler. Her gün yemek yendiğinde vücut depoladığı atıklardan temizlenemez ve yenilen yiyecekler nedeniyle vücut daha fazla metabolik asit depolar.
Fakat burada önemli olan uzun olan bu açlık saatlerini doğru şekilde yönetebilmek. Ramazan ayında olan uzun süreli açlık durumu hepimizin kan şekerinin düşmesine ve beslenme düzeninin değişmesine neden olur. Bu problemleri yaşamadan kalori açığı oluşturarak 1 ayda 10 kilo verebilirsiniz!
İlgili 25 soru bulundu
Aralıklı oruç kaç saat sonra yağ yakımı başlar? Aralıklı oruç 16 saat açlık içeren; 8 saat aralıklarla besinlerin tüketildiği bir zayıflama yöntemidir. Aralıklı oruçta vücut enerji kaynağını tükettikten sonra yağ yakımı başlar. Genellikle bu süre aralıklı orucun ilk 12 saatinde gerçekleşir.
Oruç tutmak metabolizmayı yavaşlatmaz. Hatta oruç tutarak yağ yakımı yaşanır. Fakat iftar ve sahur arasında aşırı yemek yemek, dengesiz beslenmek, çok fazla rafine karbonhidrat ve rafine yağ tüketmek, tam tersi vücutta yağlanmaya ve kilo alımına neden olabilir.
Açlık seviyesinin en üste çıktığı zamanlarda baş ağrısı, mide bulantısı ve kötü ağız kokusu da semptomlara ekleniyor. Vücudunuz oruç tutmaya alışmaya başlıyor. Yağı tüketti ve kan şekerine dönüştürdü. Sahur ve iftar vakitleri arasında su alımı azaldığı için vücutta terleme hızlanırken, sıvı kaybı da artıyor.
Ramazan ayında oruç tutarken uzun süreli açlık durumundan metabolizma yavaşlar ve vücut kilo almaya müsait olur. Bu dönemde az ve sık beslenmek hem sindirim sistemini rahatlatacak hem de kilo kontrolü sağlayacaktır. Bu yüzden ramazan ayında beslenme çok çok önemlidir.
Oruç tutmak bir detoks örneğidir. Sindirim sistemi rahatlar. İlk günlerde görülen halsizlik yavaş yavaş toksinlerin dokulardan sökülüp atılması ile ilgilidir. İftarda ve sahurda çok planlı hareket etmek gerekir.
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. Cünüp olmayı gerektiren hâl ister oruca başlamadan gerçekleşmiş olsun ister ihtilam olma şeklinde oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir.
İftardan sahura kadar olan sürede metabolizmanın hızlanması için yeşil çay, sindirim sorunları ve oluşan ödemi atmak içinde rezene çayı, melisa çayı, papatya çayı, yaşanan kabızlık problemleri için bamya çiçeği çayı tüketimine özen gösterilmelidir.
Örnek vermek gerekirse oruç zamanlarında saatler boyunca aç kalan bir bireyin midesi buna bağlı olarak küçülmez. Bazı özel gıdaların açlığı düzenlediği biliniyor. Bu tip gıdaların tüketilmesi önerilirken asla uzun süreler boyunca aç kalınması önerilmez.
Oruç Bir Zayıflama Yöntemi Değildir
Şişmanlık sorunu olan kişilerin bu dönemi bir perhiz fırsatı olarak görmesi yanlıştır. Oruç tutmak ile kilo verilmez. Gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Bu durum kilo artışına sebep olur.
Ramazan ayında en çok yaşanılan sorunlardan bir tanesi aşırı kilo alımıdır.Ramazan ayında normal diğer aylara göre daha fazla kilo alınır.Bunun en büyük sebeplerinden birisi gece yemektir.15 saat gibi uzun bir açlıktan sonra iftar saatinde yemek miktarı normalden daha fazla artmaktadır.
Ödeme dokunulduğunda ağrı hissi. Ödem bölgesinde kızarıklık ve ısı artışı Ödemin görüldüğü bölgede hareket kısıtlılığı Ödem oluşumuna bağlı olarak sinir hücrelerinin bası altında kalması sonucu bölgede uyuşukluk, karıncalanma, his kaybı veya kaslarda güç kaybı
Günlük su ihtiyacının iftardan sahura kadar olan zaman zarfında karşılanamaması metabolizma hızını düşüreceğinden kilo alımına sebep olabilmektedir. Ramazan tatlılarının miktarını ve sıklığını fazla kaçırmak, sebze ve meyveye beslenme tablomuzda az yer vermek kilo alımını hızlandırmaktadır.
Kur'an'da “Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındı gibi, Allâh'a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de sayılı günlerde farz kılındı. içinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir.
Cildi Temizler, Akneyi Giderir: Oruç tutmak sindirim sisteminin temizlenmesini sağlayarak cildimizin temizlenmesine de yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda belirli bir süre aç kalınmaya bağlı olarak böbrek ve karaciğerdeki toksinlerin temizlenmesinde de etkilidir.
3. GÜNDEN- 7. GÜNE: SU İÇMEYE DİKKAT Vücudunuz oruç tutmaya alışmaya başlıyor. Yağı tüketti ve kan şekerine dönüştürdü. Sahur ve iftar vakitleri arasında su alımı azaldığı için vücutta terleme hızlanırken, sıvı kaybı da artıyor.
Bağışlanacak günahı olmayan kimseler için de derecelerinin yükselmesine sebeptir. Nitekim peygamberler bu durumdadır. Buna göre: - Ramazan orucunu inanarak ve karşılığını Allah'tan umarak tutmak, geçmiş günahlardan arınma sebebidir.
Herhangi bir hastalığınız yoksa, deneyeceğiniz su orucu metabolizmanızı harekete geçirerek yağ yakımını başlatır. Yağ yakımı başladığında sık sık lavaboya çıkarsınız. Göbek çevresinde oluşan yağlanmaları engellemek ve azaltmak için su orucunu belirtildiği gibi uygulayabilirsiniz.
Tüm bunlar göz önüne alındığında oruç, inanılmaz derecede güçlü bir kilo verme aracı olabilir. Oruç tutmak, metabolizmayı hızlandırırken daha az kalori tüketmenize yardımcı olur. Oruç, kilo vermek ve göbek eritmek için oldukça etkili bir araçtır.
Vücutta yakılan yağlar kısa süreler içerisinde vücuttan genellikle idrar ve dışkı yolu ile atılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri