Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
Trabzon hurması (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
Kuymak, turşu kavurması, yumurtalı minzi, kaygana… Trabzon'da hepsi aynı kahvaltı sofrasında bir araya geliyor. Bir de Sürmene pidesi var.
İlgili 28 soru bulundu
Lahanadan Lahana Çorbası, Etli Lahana Sarması, Kara Lahana Yemeği, Ezme Lahana; hamsiden Hamsili Pilav, Hamsi Kuşu, Hamsili Kaygana, Sebzeli Hamsi, Hamsi Çitlemesi, Pazılı Hamsi Tava, Hamsili Bulgur Pilavı üreten Trabzon mutfağında akla gelen ilk lezzetler şöyle: Haluşka, Trabzon Hurmalı Tart, Muhlama, Gongoş Sarması, ...
trabzon'daki laz sayısı bilinenin aksine çok ama çok azdır. trabzon'un etnik yapısının çoğunluğunu çepni ve kıpçak türkleri oluşturmaktadır,şive de buna bağlı olarak gelişmiştir trabzon şivesinin rumca ile bağlantısı yoktur.
Başlıca tarım ürünleri çay, patates, mısır, fındık, tütün, buğday ve fasulye (kuru) dir. Sebzecilik ve meyvecilik de önemli yer tutar. 40 milyon civârında fındık ağacı vardır. Fındıktan sonra armut, kiraz, ve turunçgiller oldukça fazla yetişir.
→ Trabzon'da yetiştirilen ürünlerin en önemliler arasında fındık, mısır, çay ve gelmektedir. Bölgede yetişen çay ve fındık, hem ülke hem de dünya genelinde büyük bir ihtiyacı karşılamaktadır. Bu ürünlerin yanı sıra bölgede patates, buğday ve fasulye de yetişmektedir.
İklim şartları sanayi bitkilerinin üretimine çok elverişlidir. Ekime elverişli alanları az olmakla beraber, ormanları, çay ve fındık bahçeleri, otlakları geniş yer kaplar. Başlıca tarım ürünleri fındık, çay, mısır, tütün ve fasulyedir. Sebzecilik ve meyvecilik de önemli yer tutar.
Doğal peynir, tereyağı ve süt üretimi Rize yaylalarında önemli bir geçim kaynağıdır. Anzer Yaylası, Gito Yaylası, Palovit Yaylası, Pokut Yaylası, Ayder Yaylası ve diğer pek çok yaylaya gidildiğinde en sık karşılaşılabilecek şeylerden biri doğal köy peyniri ve tereyağı çeşitleridir.
trabzonluların büyük çoğunluğu kıpçak kökenlidir. 1461 öncesi rum olduğu var sayılan nüfusun bile büyük kısmı %52.7'si manastır kayıtlarına göre yine kıpçak kökenlidir. ayrıca osmanlı kayıtlarında yine fatih döneminde trabzon'da 20.000 çepni çadırı olduğu geçer. en az 5 kişilik bir ailede bu 100 bin yapar.
Önce şunu bilmek gerekiyor "Lazlar Türk mü, değil mi?" Lazlar Türk değil Kafkasya kökenli bir halktır. Genel görüş Gürcü kökenli olduklarıdır. Karadeniz'de nüfusları en fazla 200 bin en az 80 bindir. Pazar, Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı, Arhavi, Hopa ve Borçka'da yaygın olarak yaşarlar.
coğrafi altyapıya özgü karakter yapıları(sarp,engebeli,yüksek, zor koşullu) ile öne çıkan yalçın ve seçkin insan tipi. milliyetçi, pratik zekalı, kolay kızan-kolay yatışan, bağırarak konuşan güzel kardeşlerimizdir. çok neşeli gibi anlatılırlar ama tam aksi çok sinirli insanlardır, birden parlarlar saman alevi misali.
Abstract (Original Language): Karadeniz Bölgesinin doğu kesimlerinde konuşulan Rumca ile Ermenice-nin bir kolu olan Hemşince; Hint- Avrupa dilleri grubuna; Gürcüce ve Lazca ise Kafkas dil grubuna dâhildir. Trabzon'un bazı köylerinde konuşulan Rumcanın yakın zamanda artık konuşurunun kalmayacağı öngörülmektedir.
TRABZON YÖRESİ GİYİM - KUŞAM
Türkiye'nin birçok yöresinde görülen bindallılar, cepkenler ve kadife entariler bu yörede de görülmektedir. Daha çok il merkezinde olmak üzere zenginler tarafından giyilen ipek ve kadife entariler yöreye has motiflerle süslenir. Ekonomik duruma göre altın, gümüş işlemeler göze çarpar.
Trabzon'un Meşhur Meyveleri
Trabzon'un adını Dünya'ya duyurmuş ünlü yemekleri bulunmaktadır. Akçaabat köftesi, karalahana dolması, hamsiköy sütlacı, hamsi tava, mısır ekmeği, hamsi çorbası ile ünlü Trabzon'un meşhur meyveleri neler?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri