Fabl, kahramanları çoğunlukla hayvanlardan seçilen, sonunda ders verme amacı güden manzum hikâyelerdir. Gelelim masal ve fabl arasındaki farklara... İlk olarak, fabllarda sadece hayvanlar ya da bitkiler yer alabiliyor.
Fabl ya da Öykünce sonunda ders verme amacı güden, güldüren, düşündüren ve genellikle manzum öykülerdir. İnsana ait bir özelliğin insan dışında bir varlığa verilmesidir. Fablların kahramanları genellikle hayvanlardır. Ama bu hayvanlar insanlar gibi düşünür, konuşur ve insanlar gibi davranır.
Fabl genellikle manzum şekilde yazılmaktadır. İnsan dışı olan varlıklar arasında gerçek olmayan olaylar ele alınır. İnsanlar arasında yaşanmakta olan olayları hayvanlar arasında yaşanıyormuş gibi anlatılmaktadır. Bu durumla da soyut olan konular somut olaylara dönmektedir.
Kurt ile Köpek, Şahin ile Horoz, Aslan ile Fare, Fare ile Deve, Rüzgâr ile Kavak Ağacı uzun fabla verilebilecek örneklerdir.
Fabl; kahramanları çoğunlukla hayvanlardan seçilen, ders verme amacı güden, genellikle manzum bir edebî türdür. Fabllarda bir öğüt yer alır. Bu öğüt, genellikle bir atasözü ya da özdeyiş yoluyla verilir. Fabllarda soyut kavramlar, somut olaylar yardımıyla anlatılır.
İlgili 41 soru bulundu
Masal ve fabllar arasındaki en önemli fark ise fablın öğretici yönünün olmasıdır. Ancak masallarda öğretici bir yön olması gibi bir koşul yoktur. Fablın sonunda muhakkak bir hayat dersi yer alır. Masallarda ise filmlere de konu olan o meşhur 'mutlu son'lar vardır.
Belirli bir ahlâk dersi vermek amacıyla meydana getirilen hayal ürünü kısa ve hareketli hayvan hikâyelerine fabl denir. (Oğuzkan, 1997) Latince hikâye anlamına gelen fabula sözcüğünden kaynağını alan fabl, ahlak öğretisi sunarak, kıssadan hisse türünde simgesel hikâyeler anlatılır.
Jean de La Fontaine (okunuşu [Jeon dö la fonten]) (8 Temmuz 1621, Château-Thierry - 13 Nisan 1695, Paris), Fransız şair ve yazar. Yazdığı fabl eserleri ile tanınmıştır.
Daha çok manzum şeklinde yazılan insan dışındaki varlıklar arasında geçen hayali olayların anlatıldığı hikâyelere fabl denir. İnsanlar arasında gerçekleşen olaylar alegorik bir şekilde hayvanlar arasında geçmiş gibi anlatılır. Böylelikle soyut konuların somutlaştırılması sağlanmış olur.
Masal; genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağandışı olayları anlatan edebî türdür. Masallar; olaya dayalı, sanatsal metinlerdir.
Arapça eser adını ilk bölümündeki bir hikâyenin kahramanları olan iki çakaldan alır; doğrunun ve dürüstlüğün simgesi "Kelile" ile yanlışın ve yalanın simgesi "Dimne".
Fransızca kökenli bir sözcük olan fabl, çocuklar için yazılan manzum eserlerdir. Orijinal dilinde ''fable'' şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı masaldır.
*Fabllar manzum (şiir) veya nesir (düzyazı) biçiminde yazılabilirler.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Beydeba, M.Ö. 1. yüzyılda yaşamış Hint bilge ve fabl yazarı. Fabl türünün en önemli eserlerinden biri olan Kelile ve Dimne'yi yazmıştır.
Fabllarda soyut kavramlar, somut olaylar yardımıyla anlatılır. İnsanların başından geçen her türlü olay fablın konusunu, iyi- lik-kötülük gibi çatışmalar olay Örgüsünü oluşturur.
Bu fabl türünün belirgin bir özelliğidir. Fabl türünde eserler vermiş pek çok ünlü yazar vardır. Dünyaca ünlü fabl yazarlarından birisi de La Fontaine, Ezop, Beydeba'dır. Ezop'un Milattan Önce 300'lü yıllarda yaşadığı ve eserler verdiği düşünüldüğünde fabl türünün ne kadar eskiye dayandığı anlaşılır.
Fabl, hayvanların konuşturulması ile okuyucuya bir ders vermeyi amaçlayan masalsı didaktik eserlerdir. Yabancı dil öğretiminde kullanılan fabllar, hedef dilin günlük kullanımlarına örnekler vermesi, dilin kültürünü yansıtması ve kısa hikâye- ler olması bakımından bir materyal özelliği taşımaktadır.
Çocuk edebiyatının başlıca kaynaklarından olan fabl; gerek eğitimsel değerinden ve gerekse imgesel zenginliğinden dolayı özellikle 8 12 yaş arası çocukların ilgi duydu- 12 yaş arası çocukların ilgi duydu- ğu bir edebî türdür.
Fabl diye adlandırılan hayvan hikayelerine ilk rastlanan uygarlık yine Frigler…
Öz. La Fontaine masalları fabl türünün önemli kaynaklarından biridir.
İnsan gibi davranan ve konuşan hayvanlara yer verilir. Kalıplaşmış bir tekerleme ile başlar.
7- Fabllarda her hayvan bir duyguyu ya da kavramı temsil eder. Örneğin karınca çalışkanlığı, tilki kurnazlığı, karga kendini beğenmişliği, kurt saldırganlığı simgeler.
Bilgilendirici metin türleri içinde bilimsel yazılar, maka- leler, tarihi yazılar, denemeler, eleştiriler, haber metinleri, günlükler ve gezi yazıları bulunur. Yazınsal türler içinde ise masal, öykü, roman, fıkra, fabl, tiyatro, destan ve şiir gibi metin türleri vardır. Bilgilendirici metinlerde amaç bilgi vermektir.
Küçük Prens, Ünlü Fransız yazar tarafından 1943 yılında yazılarak yayımlanmıştır. Bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyasını anlatan Küçük Prens kitabı, fantastik kurgu ve fabl türünde yazılmıştır.
1 - [ ] Fabl türünde olay tekerlemelerle başlar. 2 - [ ] Fabllarda hikayeden bir ders çıkarmak gerekir. 3 - [ ] Fabllar sadece düz yazı şeklinde olurlar. 4 - [ ] Kişileştirme ve konuşturma sanatları bulunur. 5 - [ ] Kahramanları insanlar ve hayvanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri