Vakfa bağlı camilerde görev yapan veya yapmak isteyen gönüllü öğreticilere Kur'an-ı Kerim'i okuma, dini bilgi ve uygulama becerilerini geliştirme ve aynı zamanda bu bilgilerin öğretilmesi konusunda pedagojik rehberlik sağlamaktır.
Fahri Kur'an Kursu Öğreticilerinin atanmalarına dair Kanun Hükmünde Kararnamenin yayınlanmasının ardından ise, 1 yıl (365 gün) çalışmış olma şartının bir eğitim dönemi (8 ay) a indirilmesi konusunda girişimlerde bulunduk. Bu çabalarımız sonucu bir yıl çalışma şartı 8 aya indirildi.
Kuran kursu öğreticisi, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki camilerde ve Kuran kurslarında Kuran-ı Kerimi usulüne göre okumayı öğreten, ibadetler için gereken sure ve duaları ezberleten, hafızlık yaptıran, İslam'ın temel dini inanç, ahlak ve ibadet esasları hakkında bilgi veren kişidir.
Kuran kursu hocası olmak için 4 yıl imam hatip lisesinde eğitim alınmalıdır. İmam hatip lisesinden mezun olmayan kişiler ise 2 ya da 4 yıl boyunca İlahiyat alanında eğitim aldıktan sonra Kuran kursu öğreticisi olabilir.
(2) Yönetici ve öğreticiler, haftada 40 saat olmak üzere Kur'an kurslarında ve/veya diğer görevlendirildiği kurs dışı etkinliklerde bulunmak zorundadır. (3) Kurslarda eğitim-öğretim programları; çevre şartları da dikkate alınarak, öğrencilerin istek ve ihtiyaçlarına göre 07.00 ile 23.00 saatleri arasında uygulanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Sınava başvurmak isteyen adaylar 11 – 17 Ocak tarihleri arasında Başvururularını aşağıdaki bağlantıdan yapabileceklerdir.
b) (Değişik:RG-8/2/2014-28907)(1) Kur'an kursu öğreticiliği yapmaya mani bir engeli bulunmamak, c) KPSS'den Başkanlıkça belirlenen puanı almış olmak, şartları aranır.
633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'da değişiklik öngören Kanun Hükmünde Kararname yürürlüğe girdi ve Kuran kurslarına katılımdaki yaş sınırı kaldırıldı
Cevap: Gönüllü, karşılıksız.
Esasında Kur'an Kursları da bir eğitim-öğretim kurumudur. Diyanet İşleri Başkanlığının mevzuatına göre Kuran Kurslarında eğitim veren hocalarımıza maalesef Kuran Kursu Öğreticisi denmektedir.
ÖSYM'nin 2023 takvimi incelendiğinde, DHBT sınavına yer verilmediği görülüyor. Bu durum, sınavın bu yıl gerçekleştirilmeyeceğine işaret ediyor.
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi'ne (DHBT) şu kişiler girebilir: İmam hatip liselerinden mezun olan kişiler. İmam hatip liselerinde son sınıfta okuyan öğrenciler. Açık öğretim imam hatip lisesi mezunu olan kişiler.
Fakat İl Müftülüklerini yapmış olduğu vekil imam hatip, müezzin kayyımlık yada fahri kuran kursu öğreticiliği için minimum 60 puan almak gerekmektedir. Ama atanmak için bu puanı almak maalesef yetmemektedir. Başvuru bitiminden sonra alım sayısının 3 katı mülakata çağrılmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı geçtiğimiz yıllarda çıkarılan yasal düzenleme ile fahri olarak çalışan sözleşmeli personele kadro vermişti. 17 Eylül 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme 2. kez fahri olanlara kadrolu olma ayrıcalığı verildi.
100 Saat x 8,03= 803,00 TL eder. Gelir Vergisi iadesi tam olarak verildiği takdirde 90,11 TL. Asgari Geçim indirimi olur. Fahri Öğretici tüm haklar verildiği takdirde alacağı toplam ücret azami 893,11 TL`dir.
Belirli düzeyde dini eğitim almış kişilerin Fahri Kur'an Kursu Öğreticisi olarak yetiştirilmesi amacı ile Vakfımızca ilk defa 2020 yılında bir eğitim programı başlatılmıştır. Bu sene ikincisi düzenlenecek program için başvurular 05 Haziran-15 Ağustos 2021 tarihleri arasında alınacaktır.
Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, Diyanet İşleri Başkanlığınca 2022 yılı Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) B grubu puan sırası esas alınarak 2 bin 300 imam-hatip, 30'u görme ve işitme engelli öğrenciler için olmak üzere 100 Kur'an kursu öğreticisi ve 50 müezzin-kayyım alımı gerçekleştirilecek.
DHBT'nin açılımı Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testidir. 2014 yılından önce Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başka bir isimle gerçekleştirilen sınav, 2014 yılında ÖSYM tarafından yapılmaya başlanmış ve DHBT yani Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi adını almıştır.
BUNA GÖRE KPSS DEN DİYELİM 70 ALDIN. DHBT1 DEN 80 ALDIN ( YANİ 20 SORUDAN 16 DOĞRU) DHBT2 DEN 70 ALDIN ( YANİ 20 SORUDAN 14 DOĞRU)
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev almak isteyen İmam-Hatip, Müezzin-Kayyım ve Kur'an Kursu Öğreticisi adayları ÖSYM tarafından uygulanan DHBT sınavına girip başarılı oldukları takdirde atanmak için hak edebilmektedir.
DHBT'nin anlamı “Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi”nin kısaltmasıdır. Diyanet İşleri Başkanlığında din görevlisi olmak için girmek zorunda olduğu bir sınavdır. 2 yılda bir yapılmaktadır.
Çocuk aşına 572 TL ödeme. Diyanet'in 4-6 yaş Kuran kursları için 2023'ün ilk yarısında çocuk başına 572 TL ödeme yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın, “Anaokulu Destek Programı” için 2022 yılında çocuk başına yaptığı ödeme ise 489 TL'de kaldı.
Din Personelleri
Başvuru formunu dolduran adaylar, sınav başvurularını onaylatmak üzere istenen belgelerle birlikte herhangi bir il müftülüğüne mesai saatleri içerisinde başvuru tarihleri arasında şahsen müracaat edeceklerdir.
4-6 Yaş Kur'an kursları
Başkanlığın prestij projelerinden biri olan 4-6 Yaş Kur'an kurslarında eğitimler ise 11 Eylül 2023 tarihinde başlayacak. Kur'an kurslarında eğitim öğretim dönemi 2 Haziran 2024'te sona erecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri