Excel'in 2010 ve üstü versiyonlarda ve TÜRKÇE EXCEL versiyonlarında geçerli olan bu kısayol oldukça kullanışlıdır. Toplam almak istediğiniz aralığın altına tıkladıktan sonra Ctrl + M tuşlarına iki kez basarsanız toplam sonucu direk olarak görürsünüz.
Excel üzerinden çok sık yapılan işlemlerden birisi de toplama işlemidir. Toplama işlemi için excel sayfası üzerinden ilgili hücrelere formülü yazmanız yeterli oluyor. Bu işlem için kullanılan formül ise =TOPLA(toplanacak hücrelerin isimleri) şeklindedir.
Excelde hücreler arasındaki sayıları toplamak için programın giriş ve formüller menüsünde yer alan Topla simgesini kullanmanız gerekir. Kendiniz formül oluşturarak toplama işlemi yapmak için toplamak istediğiniz hücreleri işaretleyerek =TOPLA yazıp enter tuşuna basmanız gerekir.
TOPLA işlevi metin değerlerini yok sayar ve size yalnızca sayısal değerlerin toplamını verir. Bir satır veya sütun silerseniz formül, silinen satırı hariç tutacak şekilde güncelleştirilmez ve bir #BAŞV! hatası döndürür, ancak TOPLA işlevi otomatik olarak güncelleştirilir.
İlgili 21 soru bulundu
Eşittir işareti (=) yazın. Not: Excel'deki formüller her zaman eşittir işaretiyle başlar.
Excel formülleri, hücre içine yada formül çubuğuna yazılarak veya formül çubuğuna yazıldıktan sonra hücreye sürüklenerek kullanılabilir. Excel formülleri, matematiksel işlemleri, mantıksal kararları ve metin işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılabilir.
Excel'in en sihirli işlevlerinden birisi olan Topla.Çarpım işlevi, iki sütundaki, iki satırdaki değerleri karşılıklı çarparak, toplamak amacıyla kullanılır.
Excel'de en çok kullanılan Toplama formülü, herhangi bir şart olmadan toplam almak için kullanılan TOPLA Formülü'dür. TOPLA formülü seçmiş olduğunuz bir aralıktaki sayısal verileri direk olarak toplar. Burada toplama yapmak için bir şart yoktur.
Excel'de (fx) simgesi, işlevlerin eklenebileceği bir formül çubuğu açar. Bu simge, hücrelerdeki verileri işlemek için kullanılan işlevleri bulmanıza ve seçmenize olanak tanır. Şıklar arasında, bu görevi açıklayan seçenek "C"dir: İşlev yapıştır penceresini getirir.
Bilgisayar Klavyesi ile Toplam Sembolü Yapımı ve Kopyalama
Bilgisayar klavyesinde toplama işaretini kopyalamak için öncelikli olarak shift ve 4 tuşuna basılır. Daha sonra, fare + işaretinin üzerine getirilir ve ctrl + c tuşuna basılır.
Toplam sembolü, (∑) bir sayı dizisinin toplamını gösteren matematik sembolü'dür. ∑ (Sigma), Yunan alfabesi'ndeki bir harftir. Burada a üst sınır. v ise alt sınırdır ve v den a ya kadar toplamdır.
Toplama işlemi (genellikle toplama işareti + ile sembolize edilir) dört ana aritmetik işlemden biridir. Diğer aritmetik işlemler çıkarma, çarpma ve bölmedir.
Toplama işlemi:
- Toplama işleminde öncelikle birler basamağındaki rakamlar alt alta toplanır ve toplam kısmına yazılır. - Daha sonra onlar basamağı ve yüzler basamağı ile eğer varsa binler basamağındaki rakamlar toplanır ve toplam kısmına yazılır.
Toplama işlemi: Toplama işlemi toplanan ve toplayan sayıların bir araya gelmesi ile yapılır. Böylece sayılar birbiri üzerine eklenir ve toplam sayı bulunur. Gördüğümüz gibi toplayan ile toplanan bir araya geldi ve toplam sayı ortaya çıktı.
Ctrl + M: Topla.
Örneğin, bir satırı (A satırı) sıraladığınızda ve eylemi başka bir satırda (B satırı) yinelemek için F4 tuşuna bastığınızda, B satırı sıralanmaz. Ya da bir hücreyi kopyalayıp yapıştırıp F4 tuşuna bastığınızda hücre yapıştırılır.
Tek şarta bağlı hesaplama yapmak için kullanılan EĞER formülü; =EĞER(Hücre Adresi ve şartı; Şart doğru ise yapılacaklar; Şart yanlış ise yapılacaklar) şeklindedir. Örneğin: A2 hücresinde 100 rakamı varsa: =EĞER(A2>=50 ; A2*0,10 ; A2*0,05) formülü aşağıdaki gibi okunur.
Açıklama. Bağımsız değişkenlerin ortalamasını (aritmetik ortalama) verir. Örneğin, A1:A20 aralık sayı içeriyorsa, = ORTALAMA(A1:A20) formülü bu sayıların ortalamasını döndürür.
ÇARPM işlevi bağımsız değişken olarak verilen tüm sayıları çarpar ve ürünü döndürür. Örneğin, A1 ve A2 hücreleri sayı içeriyorsa, bu iki sladırı çarpmak için =ÇARPI( A1, A2) formülünü kullanabilirsiniz. Çarpma ( * ) matematiksel işleci kullanarak daaynıişlemi gerçekleştirin; örneğin, =A1 * A2.
Çalışma mantığını şöyle düşünelim; verilen aralık ya da dizilerde birbirine karşılık gelen sayısal bileşenleri çarpar ve bu çarpımların toplamını verir. Fakat sadece çarpmaz, isterseniz toplar, çıkarır, böler. Bu fonksiyonu bu kadar çok iş yapabilmesi tamamen Dizi mantığı ile çalışıyor olmasından kaynaklıdır.
ETOPLA işlevi, belirtilen bir koşula uygun olan hücrelerin toplamını hesaplar. Örneğin, =ETOPLA(A1:A5,B1:B5,"<5") formülü, A1'den A5'e kadar olan hücrelerden, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerleri kontrol ederek, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerlerin 5'ten küçük olanları toplar.
=TOPLA (=SUM) Formülü
Bir sütunda belirli hücrelerde bulunan sayıları toplamak için; Sonucun gösterileceği hücreye “=” ibaresi girerek, ana menüden “Formüller” sekmesine gelin ve sol üstte “İşlev Ekle” butonuna basın. “TOPLA” komutunu seçerseniz otomatik olarak rakam girilmiş hücreler seçilecektir.
VE işlevinin yaygın bir kullanımı, mantıksal sınamalar gerçekleştiren diğer işlevlerin kullanım alanını genişletmektir. Örneğin, EĞER işlevi mantıksal bir sınama yapar ve sınama DOĞRU olarak değerlendirilirse bir değer ve YANLIŞ olarak değerlendirilirse başka bir değer verir.
KAÇINCI Fonksiyonu, aradığınız bir değerin, aradığınız aralıkta, kaçıncı sırada olduğunu bulmak için kullanılır. =KAÇINCI(aranan_değer;aranan_dizi;eşleştir_tür) şeklindedir. Bulmak istediğiniz değerdir. Bulmak istediğiniz değerin aranacağı aralıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri