Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
TDK ve DD imla kılavuzlarına göre Fark Etmek fiili ayrı yazılır.
Bazı kelimeler içerdiği eylemlerden dolayı ayrı yazılırlar ancak birleşik kelimeler sınıfına girerler. İçerisinde özellikle etmek, edilmek, olmak gibi kelimeler geçiyorsa bunlar ayrı yazılan birleşik kelimelerdendir. Farketmek nasıl yazılır? Fark etmek kelimesi de ayrı yazılan birleşik kelimeler grubuna girmektedir.
Aynı zamanda da anlam olarak da ayırt etmek ve sezmek şeklinde tanımlanır. Fark etmek kelimesi doğru bir şekilde öğrenildiği zaman, yazımı da doğru olmaktadır. Bu şekilde de doğru yazımı yapılarak, imla hataları da yapılmamış olur.
Ayırt etmek, ayrı yazılması gereken bir kelimedir. Bitişik yazılması, ayırt etmek sözcüğünde yazım yanlışı yapılmasına neden olacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Bu kelimenin Doğru yazım şekli peşi sıra olarak ifade ediliyor. Peşisıra şeklindeki yazımı ise yanlış olarak kabul ediliyor. Peşi sıra kelimesi ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazılan şekilleri yanlış yazım olarak değerlendiriliyor.
Birdenbire kelimesi birçok kişi tarafından ayrı yazılmaktadır. Bu durumda yazım hatası kabul edilir. Çünkü TDK'ya göre bu kelime birdenbire şeklinde yazılmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre fark etmek, mutlaka ayrı yazılması gerekmektedir. Fark etmek bir zarf kelimesi olup ayırt etmek ve sezmek anlamına gelmektedir.
Fakat TDK'ya göre bu kelimenin doğru yazılışı kelimeleri ayrı şekilde yazmaktır. Doğru kullanım “fark etmek” şeklindedir. Fark Etmek Nedir? Ayırt etmek, başkalaşmak, değişmek, sezmek, anlamak seçmek ve görmek anlamlarına gelmektedir.
Hastahane Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre menetmek kelimesinin doğru yazılışı "menetmek"dir.
“Ya da” kelimesi TDK'ya göre ayrı olarak yazılıyor. Kurumun resmi internet adresinde verdiği örnek ise şöyle: “Ya oyunu kullanırsın ya da toplantıya katılmazsın.” HER ŞEY NASIL YAZILIR?
ÇOK kimsenin farkında olmadığı, bilinçli yapılan bir hata var. Bu hata, Maliye Bakanlığı'nın ilçe teşkilatı olan "Mal Müdürlükleri" ile ilgili... Dikkat edin, tüm resmi yazışmalarda, bitişik olarak "Malmüdürlüğü" şeklinde yazılıyor.
13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
FARK KELİMESİNİN ANLAMI
Bir kimse veya nesnenin bir başkasıyla karıştırılmamasını sağlayan ayrımdır. Mantıkta ayrım olarak geçer. Matematik terimi olarak ise çıkarma işleminin sonucudur. Bu kelime genellikle farg şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Fark etmez sözcüğü birleşik fiiller grubunda olduğu için ve herhangi bir ses olayına uğramadığı için ayrı yazılmaktadır.
TDK'ye göre farkedip yazımı yanlıştır. "Fark edip" şeklinde ayrı yazmak gerekir. Dil Derneği yazım kılavuzu da bunu doğrulamaktadır.
Eski Türkçe sözcüklerden biri olan onulmaz, ''onmak'' fiilinden türetilmiştir.
Barış yanlısı kimse ile beraber sevgi dolu kişiler kumru olarak bilinmektedir. Bu tanım üzerinden öyle çıkar ve aynı zamanda sembolize edilir. Özellikle Türk Dil Kurumu açısından kişi ya da kişiler için değerlendirildiğini söylemek mümkün.
Bu kelime, genellikle bitişik yazılır. Ayrı yazılması ise yanlış bir şekilde kabul edilir. Bu nedenle de kelimenin yazımına dikkat etmek gerekir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri