MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortak geliştirilen projeyle 3'ü İstanbul'da olmak üzere 7 ilde 9 Anadolu imam hatip lisesinin eğitim öğretim programı hafızlık eğitimine özel olarak geliştirildi.
Açık liseye kayıt için öngörülen 18 yaş şartının kaldırılması, çocuğunun hafız olmasını isteyen anne-babaları rahatlattı. Artık 8. sınıftan sonra isteyen, açık liseye kaydını yaptırarak Kur'an kursunda hafızlık eğitimi alabilecek.
Son Durağımız İmam Hatip Liseleri:
💭 Temel İslam bilimleri ve hafızlık eğitimlerinin yer aldığı lise türüdür. Tercih listeni oluştururken Anadolu İmam Hatip liselerini de incelemelisin. Bu liselerde Anadolu ve imam hatip liselerinin müfredatları birleştirilerek eğitim verilmektedir.
Bu proje, örgün eğitime devam eden ve aynı zamanda hafızlık yapmak isteyen öğrencilerin, hafızlık eğitimi ile hafızlık sonrası eğitim öğretim süreçlerinin etkin, verimli ve sistematik bir şekilde gerçekleştirilmesini, mesleki, akademik, sosyal, kültürel, sportif ve ahlaki gelişimlerinin desteklenmesini amaçlamaktadır.
Hafızlık yaşı şudur diyebileceğimiz bir sınır yoktur ancak 15, 16 yaşına gelmeden hafızlığa başlanmasının etkili olduğu tavsiye ediliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Namaz kılabilecek kadar Kur'an-ı Kerim ezberleyip bunu unutmak caiz değildir. Ancak Kur'an-ı Kerim'in tamamını veya bir kısmını ezberleyip, daha sonra bir kısmını veya çoğunu unutmak haram değilidir. Ancak Kur'an-ı Kerim ezberlemenin büyük faziletini kaçırmış olacaktır.
Normalde hafızlığın yaklaşık 3-4 yılda tamamlandığını anımsatan Aşkın, "1 sayfayı en fazla 15 dakika içinde, 20 sayfayı 6-7 saat içinde ezberliyordum.
Diyanet ile Milli Eğitim Bakanlığının yürüttüğü çalışma çerçevesinde hafızlık eğitimi alan öğrenciler aynı zamanda örgün okul eğitimlerine de devam edebilecek.
Kuran-ı Kerim'in tamamının ezberlenmesi ve hafız unvanının alınması ortalama 2 ile 2, buçuk yıl arasıdır. Bazı ilim talebeleri daha kısa sürede hafız olur bazıları da biraz daha uzun sürede hafız olmanın faziletine nail olabilirler.
Öğrencilerimizin ilkokula erken yaşta başlamaları ve 4.sınıftan sonra hafızlık eğitimine alınmaları dolayısıyla hafızlık eğitiminin başlangıcı takriben 10 yaşına tekabül etmektedir.
Her yaşta hafız olunabileceğini ifade eden Uşak Üniversitesi İslam İlimleri Fakültesi Kur'an-ı Kerim ve Kıraat İlmi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Cihat Çelik, “Yaşları 70'lere varan insanların hafız olduğunu gördüm. Kur'an-ı Kerim'i ezberlemenin yaşı yoktur” dedi.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
Her ne kadar Kur'an okumada ve ezberlemede meşhur olan sahabiler Kur'an'ı çocukluk dönemlerinde ezberlememiş olsalar da günümüzde Kur'an'ın ezberlenmesi için en uygun yaş aralığı olarak 7-15 yaşları gösterilmektedir.
Hafız; koruyan, muhâfaza edendir fakat İslam dini özelinde Kur'ân-ı Kerîm'i bütünüyle ezberleyip okuyabilen kişilere denir. Hafızlık, Kur'ân-ı Kerîm'in korunması ve öğrenilmesi bakımından İslam toplumunun temel değerlerinden biridir.
Akademik derslerden hangileri verilmektedir? Öğrenciler Kur'an-ı Kerim dersi dışında, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, İngilizce, Arapça ve Beden Eğitimi dersleri görmektedirler.
Sakarya'da 4 yaşında Kur'an-ı okumayı öğrenen ve hatmeden Muhammed Serdar Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek 6 yaşında hafızlık ünvanı aldı.
Şanlıurfa'dan İstanbul'a hafız olmak için gelen 17 yaşındaki Halil Çiftçi, Kur'an-ı Kerim'in tamamını 3,5 ayda ezberledi. İstanbul Bayrampaşa Müftülüğüne bağlı hizmet veren Yeşil Camii Kuran Kursu, hafız yetiştirmeye devam ediyor.
“Hâfız olup da Kur'ân okuyan kimse meleklerle beraberdir” hadisinde bildirildiği gibi, hâfız her an meleklerle birlikte, meleklerin arasında, meleklerle içiçedir. Çünkü meleklerin en çok ilgi duydukları olay, Kur'ân'ın okunduğu ve dile getirildiği yerlerdir.
Ancak en az günde iki sayfa ezberlemek hedeflenir. Bu hedefi artırmak da bu sistem için uygundur. Öncelikle bir sayfanın ezberi şu şekildedir: Hafız adayı sayfayı üçe böler.
Hafızların Kur'an ezberi yaptırmalarının yanı sıra Arapça ve Tilavet derslerinin de verildiği bir yerdir Darül-kurra. Darülkurraların asıl işlevi, kari denen ve Kur'an'ı en güzel biçimde okuyan kişiler ve imamlar yetiştirmekti.
Evet, bu halinizle hafız olabilirsiniz, açık olmanızın günahı ayrıdır, hafız olmanızın, Kur'an okumanızın sevabı ayrıdır.
“Ortaokul/İmam-Hatip ortaokulu 5. 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin velisinin yazılı başvurusu üzerine bir eğitim ve öğretim yılı Diyanet İşleri Başkanlığının açmış olduğu Hafızlık Eğitimine devam etmelerine izin verilir.
Normal şartlar içerisinde hafızlık eğitimi 1 ila 2 yıl sürüyor. Hafızlık kursunda bir iki yıl içerisinde hafızlığı bitirenler olduğu gibi, gayretli çalışmalarıyla 6 ay gibi çok kısa bir sürede hafızlığını tamamlayanlar da var.
Arapça'da “korumak, ezberlemek” mânasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız (çoğulu huffâz) sözlükte “koruyan, ezberleyen” anlamına gelip Kur'an'ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri