Fast food dakikalar içinde yapılan yemeği insanlara sunarken slow food, daha çok hem yaparken hem yerken zevk alınan yemeklere yöneliktir. Slow food, yavaş ve sağlıklı besinler ortaya sunar fakat fast food hızlı, bol yağlı ve sağlıksız ürünler sunar.
Slow Food, 1986'da Carlo Petrini tarafından başlatılan uluslararası bir harekettir. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına (fast food) karşı alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden hareket, Yavaş Hareketi'nin bir parçasıdır.
Fast food, hazır yemek ya da ayaküstü yemek, kısa sürede hazırlanan ve seyyar satıcılarda, büfelerde ve restoranlarda hemen tüketmek veya paket yapılmak üzere satışa sunulan yiyecek. İngilizce fast food kavramı Türkçeye birebir çabuk/ivedi yemek olarak çevrilir.
Slow Food insanlığın sağlıklı bir beslenme biçimiyle dünyaya sahip çıkmalarına örnek olurken, Fast Food ise insanların hızlı yemek yemesini ama sağlığını hiç de önemsemediği yeme biçimini savunmaktadır. Fast Food yerel ve etnik yemeklere bakmak degilde yenilikçi bir bakış açısıyla müşterilere yeni ürünler sunmaktır.
Ülkemizde en çok tüketilen fast-food türü yiyecek içecekler arasında; tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, kek, bisküviler, cipsler, pizza, kızarmış patates, kızarmış parça tavuk, kumpir, kokoreç, kolalı içecekler vb. yer almaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Fast food yemek hangi sağlık sorunlarına neden olur? Aşırı kalori tüketimi obezite, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek problemleri, tip 2 diyabet, karaciğer hastalıkları gibi birçok sağlık problemi yaratır. Aşırı sodyum tüketimi de hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara neden olur.
Özellikle büyüme ve gelişme döneminde olan çocuklarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyen besinler; yüksek kalorili, posadan fakir, vitamin ve mineral içeriği düşük; gazlı ve şekerli içecekler; cipsler, çikolata, bisküvi ve kekler, kızartmalar, hamur işleri hazır besinler ve fast food dediğimiz besinlerdir.
5- Türkiye'deki İlk Slow Food Köyü: Germiyan
Köy halkı ekmeklerini katkısız doğal ekşi mayadan pişiriyor, sebzelerini kendi tarlalarında yetiştiriyor ve mevsiminde olmayan hiçbir ürün de kullanılmıyor.
Kısaca Fast Food
Tam Türkçe karşılığı hızlı yemek olan ve Türk Dil Kurumu tarafından hazır yemek olarak tanımlanan fast food, kısa sürede hazırlanan; büfelerde, restoranlarda ve seyyar satıcılarda hemen tüketilmek veya paketlenmek üzere satılan yiyeceklere deniyor.
Fast Food Ürünler
Hazır yiyecekler, içerdiği yüksek miktar doğmuş yağ dolayısıyla yerken tatlı gelse de fazla tüketimi özelikle göbek, bel ve basen bölgesinde fazlaca yağlanmaya sebep olacaktır. Kilo almanız hızlanır, spordaki yağ yakımınız zorlaşır.
Fastfood deyince aklımıza ilk gelen hamburger, pizza,kolalı içecekler.Ne yazık ki bizim kültürümüzde de fastfood olarak kabul edeceğimiz besinler bulunuyor.Döner,pide,tost,lahmacun,kumpir,kokoreç ,poğaça gibi besinler de hızlı ve hazır yemekler arasında yer alıyor.Özellikle çalışanlar,çocuklar ve gençlerin sık tercih ...
Noodle, Asya'nın hamburgeri denebilir. Fast food anlayışını, Asya ülkelerinde geniş tabaklarda çeşit çeşit sosla yenebilen noodle'lar oluşturuyor.
Fast-food dendiğinde akla pizza, hamburger gibi gıdalar gelir; fakat pide, lahmacun, döner, çiğ köfte, baklava, simit gibi hazır alınıp çok kolay ve hızlı tüketilebilen gıdalar da artık Türk tipi fast-food olarak değerlendirilir.
Fast food seks dediğimiz hızlı başlanan, hızlı yaşanan ve hızlı tüketilen sık ve çok cinsel ilişkiler bazı kişilere tatmini artırıyor gibi gelse de aslında uzun vadede cinsel ve duygusal tatmini azaltır. Sonuçta seks sadece biyolojik bir ihtiyaç değildir. Psikolojik ve duygusal tatmin için de gereklidir.
Dr. Canan Karatay, "Lahmacun en sağlıklı fast food. Çünkü içinde kıyma var, yağ var, sebze var, soğan var, karbonhidrat var" dedi.
Slow Food, 1986 yılında İtalya'da doğmuş bir hareket.
Her gün 'Fast Food' yemenin zararları:
Kalp krizi geçirme olasılığınız yükselir. Fast food, besin ve vitamin eksikliğine neden olur. Tip 2 diyabet hastası olma riskiniz artar. Sürekli fast food tüketmek kanser riskini yükseltir.
Hamburger, pizza, simit, sandviç... Diyet yaparken bu fast food gıdalardan uzak durmanıza gerek yok. İşte fast food gıdalar tüketip kilo vermenin 10 yolu... Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Beslenme Bilimleri Bölümü'nün ortaya koyduğu Enerji Yoğunluğu Diyeti ile fast food yiyecekleri tüketerek kilo verebilirsiniz.
Dışarıda tüketilen özellikle fast-food besinlerin içerisindeki fazla tuz oranı vücudunuzda ödem tutulumuna neden olabilir.
Dünyanın en çok bilinen fast food markası McDonalds demek çok da yanlış olmaz. Yüzlerce ülkede açtığı binlerce şubesiyle ona asla hayır diyemeyen milyonlarca müşteri ağına sahip. Richard ve Maurice McDonald kardeşlerin kurduğu bu işletme ilk kez 1940 yılında Kaliforniya'da açıldı.
Fast food hazırlayıcıları; basit hazırlama süreçleri ve az sayıda malzemenin katılmasıyla hazırlanan sınırlı sayıdaki yiyecek veya içeceklerin siparişine yönelik olarak bunları hazırlar ve pişirirler. Bu kişiler, müşterilerden siparişleri alabilir ve tezgahlara veya masalara servis yapabilirler.
Ata Holding bünyesindeki TAB Gıda ile 1000 restorana ulaştı. Burger King, Popeyes, Sbarro, Arbys ve Usta Dönerci markalarıyla gıda alanında hızlı bir büyüme yakaladıklarını söyleyen Ata Holding'in Kurucusu Erhan Kurdoğlu, “Biz ayda 25 milyon kişiye hizmet veriyoruz, yurtdışında gelişmek çok önemli” dedi.
Bu süreçte Japon mutfağının ünlü fast-food yemeği olarak yavaş yavaş ün kazanan sushi, 1970'li yıllarda Batı toplumları tarafından ilgi görmeye başlamış.
Çabucak hazırlanan kendine has hızlı pişirilme teknikleriyle tüketime sunulan gıdalar fast food olarak adlandırılır. Günümüzde sıkça tüketilen ve fast food kapsamına giren besinler kızarmış tavuk, balık , patates kızartması, ekmek arası döner, lahmacun... liste uzadıkça uzar.
Kırmızı rengin gıda sektöründe sıkça kullanılmasının nedeni ise iştah açmasından kaynaklı. Aynı zamanda tutkunun rengi olan kırmızı, bağımlılık etkisi gösterebilen bir renk çeşidi. Kırmızı renk açlık hissi uyandırır ve yemeğe davet eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri