Birçok kişi kılçıklı taze fasulyeyi yemekten hoşlanmaz. Bu nedenle taze fasulyenin kılçıklarının alınması her zaman daha iyi olur. Kılçık denilen parçalar, taze fasulyenin ince kenarlarında bulunan kalın damarlardır. Bu kılçıkların temizlenmesi, her zaman daha lezzetli bir sonuç verir.
Atalık oturak-çalı tip fasulye çeşitlerimizden biridir. Kılçıksız, yassı ve uzun baklalı bir türdür.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
- Fasulyenin içinde bulunan taneler çok büyükse bu fasulyenin bayat olduğunun bir işaretidir. - Eğer kılçıksız bir fasulye seçmek istiyorsanız eni en dar olan fasulyeyi almalısınız. Genelikle geniş fasulyeler, kılçıklı olurlar.
Fasulyeler kılçıksız, koyu yeşil renkli olmalı ve üzerinde kesinlikle herhangi bir leke bulunmamalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Diyet yapanlar gönül rahatlığı ile kuru fasulye tüketebilmektedir. Acıkmayı önlemesi ve tok tutmasından dolayı diyet listelerinde yer almaktadır. Kuru fasulyenin yanında pilav olması kalori miktarını yükselttiğinden, pilavsız bir şekilde tüketilmek daha faydalıdır.
Taneler çok iriyse fasulye halk deyimiyle 'karta kalkmış' yani 'kartlaşmış' demektir. Fasulyenin en kılçıksız olanı genellikle, eni en dar olanıdır.
Sırık fasulye çeş ve açık tarlada ilkbahar ve sonbahar ekimleri için ızlı büyüyen erkenci ve çok verimli bir çeşittir. Koyu yeşil renkli ve kılcıksız baklaları 18-20 cm. uzunluğunda üstten basık ve yuvarlaktır. Dane rengi beyazdır. EVDE SAKSIDA YETİŞTİRMEYE UYGUNDUR.
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
Fasulyeler akşamdan ılık suda bekletilir, Bekleme suyu süzülüp haşlanacak tencereye alınır, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kısık ateşte haşlanıp süzdürülür.
Kuru fasulyeyi etsiz hazırlıyorsanız içine eklediğiniz hiç bir malzemenin fasulyenin lezzetinin önüne geçmemesi lazım. Bunun için soğanı, biberi, domatesi ve salçayı iyi kavurmak kesinlikle çiğ bırakmamak lazım. Ben hazırlarken içine 1 diş sarımsak ve 1 adet de defne yaprağı ekliyorum.
Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü.
Kuru fasulye pişirmek istediğinizde her türden fasulye seçmeniz pek de doğru kabul edilmiyor. Eğer tam lezzetinde bir kuru fasulye yemek istiyorsanız, kısa boyda biraz tombulca İspir fasulyelerini tercih etmelisiniz.
Fasulyeler suyunu salıp sararınca tuzunu şekeri koyup üzerine çıkana kadar sıcak su ekleyip orta ateşte pişiriyoruz. Düdüklü tencerede pişirecek iseniz daha az su koyun. Fasulyenizin durumuna göre yumuşayana kadar pişiriniz. Pişen tencerede soğutup servis tabağına boşaltın bir sure de buzdolabında soğutup servis yapın.
ayşekadın fasulye ve boncuk fasulyeye oranla daha ince ve uzundur. bilhassa zeytinyağlı yaparken tercih edilir. lezzetlisi hakikaten lezzetlidir. pişirmesi biraz uzun süren, ama normal taze fasulyeden çok daha lezzetli bir sebzedir.
1930'larda bu Cağaloğlu'ndaki Babıali gazetelerinin yoğun olduğu bir yer ve gazeteciler buraya gelip giderken, kuru fasulyeye restoran sahibi Ayşe Kadın'ın adını verdiler, haberlerine de yansıyınca Türkiye bu fasulyeyi bu isimle anmaya başladı.” Trabzon'da “Ayşekadın benim annemdi.
Boncuk Ayşe fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir . Her türlü toprakta yetişme özelliğine sahip olan bu çeşit açık tarla yetiştiriciliğne uygundur.
Bu nedenle ekilmiş oldukları toprakları zenginleştirirler. Kuru baklagil ailesinin en bilinen ve en eski üyesi mercimektir. Fasulye türleri (bakla, barbunya, soya fasulyesi, kuru fasulye vb.) mercimek, nohut, bezelye gibi türler bu aileye aittir.
Cino (oturak) fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bir bodur fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygundur.
Ferasetsiz Fasulye Tohumu-Orta erkenci, sırık taze fasulye çeşididir. -Meyve uzunluğu 14 cm, genişliği 16 cm, yassı, hafif eğridir. -Daneleri irice ve barbunya tipindedir. -Lezzetli, kılçıksız ve çabuk pişer.
Sarıkız (oturak) fasulye meyvesi hafif koyu yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Bol dökümlü olup her tür toprakta yetişe bilme özelliğine sahip bir fasulye çeşididir. Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Yeşili ve kurusu yenir.
Kuru Fasulye Az Bilinen Faydaları
Kuru fasulye, böbrek rahatsızlıklarına karşı etkili görev görür. Vücudun organları arasında böbreğe daha çok destek sağlar. Problemlerin giderilmesinde yardımcı olur. Romatizma şikayetlerinin son bulması için düzenli kuru fasulye tüketilebilir.
Yüksek protein değerleri ile et yemeği yerine kuru fasulye tüketilebilir. Metabolizmayı hızlandırarak kabızlığı önler, zayıflamaya yardımcı olur. Hem vücut sağlığı için dahili olarak çok faydalıdır hem de kozmetikler yerine doğal cilt bakımında harici olarak da büyük fayda sağlar.
Bu anlamda pek çok uzman kuru fasulyenin kilo aldırmadığı ve diyet yapan kişilerin yiyebileceğini bildirmektedir. Diyet yapmaya karar veren kişiler listelerinde mutlaka kuru baklagillere yer vermesi gerekir. Tercih edilecek baklagiller arasında fasulyede bulunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri