Baklagiller arasında en iyi bilinenleri fasulye, soya fasulyesi, bezelye, nohut, yer fıstığı, mercimek, bakla, börülce, keçiboynuzu ve yoncadır. Baklagillerin köklerinde azot fiksasyonu yapan simbiyotik bakteriler sebebiyle baklagiller, azot döngüsünde de çok önemli rol oynarlar.
Fasulye Protein ve Besin Değeri Tablosu
Fasulye protein açısından oldukça zengin bir baklagildir. 100 gram pişmiş kuru fasulye yaklaşık olarak %51 karbonhidrat, %33 protein, %15 yağ içerir ve 97 kaloridir. A, B, C vitaminleri, lif, potasyum içerir.
Fasulye. Çok çeşitli bir baklagildir.
Fasulye, bakla, nohut, soya, mercimek, bezelye gibi insan gıdası olarak kullanılan türler bu familyadandır. Baklagiller otsu bir yapıya sahip olabildikleri gibi odunsu bir yapıya da sahip olabilirler.
Nohut, mercimek, bakla, fasulye, bezelye, börülce ve soya fasulyesi kurubaklagillerin başlıcaları olarak sayılabilmektedir. Kuru baklagiller bitkilerin olgunlaşmış tohumlar olduğundan bileşimleri karbonhidrat ve protein bakımından çok zengindir.
İlgili 20 soru bulundu
Kuru fasulye, ülkemizde en çok tüketilen kuru baklagillerin başında geliyor. Yüksek oranda bitkisel protein ve besin lifi içeriyor.
Baklagiller kesinlikle #tahıl değildir. Beslenme listelerinde tahıl olarak geçmektedir.
Yeşil fasulye, lifli bir sebzedir ve lifli olması sayesinde mide hastalıklarına karşı koruyucu görev taşır. Lifli sebzeler sindirimi kolaylaştırmaktadır. Kolay sindirilen yiyecekler ise mideyi yormadan süzülür.
Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü.
Kuru Fasulye Besin Değeri
Bitkisel protein ve karbonhidrat kaynağı olan kuru fasulye, en çok tüketilen kuru baklagillerden bir tanesidir. 100 gramında 155 kilokalori enerji, 5 gram yağ, 6 gram protein, 22 gram protein bulunur.
Baklagillerin en önemli özelliği, hem protein, hem de karbonhidrat içermeleridir... Baklagillerin en önemli özelliği, hem protein, hem de karbonhidrat içermeleridir. Ancak protein içeriği hayvansal proteinlere göre daha zayıftır.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor. Et ve süt grubuna göre proteini daha az içeren bu grup, karbonhidratın ana kaynağı olarak biliniyor.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar. Tahıl tüketimi başlıca un şeklinde olur.
Ispanak besin değerleri ve detaylar haberimizde. Ispanak, yeşil sebzeler arasında besin değeri en fazla olan sebzedir. Genellikle pişirilerek tüketilen ıspanak, son dönemlerde salatalarda da kullanılmaktadır. Ispanak yemeği, kalori olarak çok yüksek değerlere sahip değildir.
Bu kelimenin fasulye mi, fasülye mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı fasulye şeklinde olmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Akşama güzel bir kuru fasulye yemeği yaptık mı tamamdır!”
Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Lifli yapısı sayesinde diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında bulunan pırasa, bağışıklık sistemini güçlendirmek için de etkili bir sebze olarak tanımlanıyor.
Barbunya, pembe ve beyaz kabuğa sahip sağlık için oldukça faydalı ve çeşitli tariflerle lezzetlenen bir baklagildir.
Besin yapıları ve yüksek lif içerikleri nedeniyle fasulye ve diğer baklagiller genellikle sebze besin grubunun bir parçası olarak sınıflandırılır.
Kurubaklagiller diyetimizde önemli protein kaynaklarından olup, vitamin ve minerallerce zengin, posa içeriği yüksek besinlerdir. Nohut, mercimek, bakla, fasulye, bezelye ve börülce ülkemizde yaygın olarak tüketilen kurubaklagillerdendir.
Barbunya: Hem tazesi hem de kurusu afiyetle yenen bir baklagil.
Tahıl grubu, beslenme piramidinin tabanında yer alan mineral bakımından zengin önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Bulgur da tahıl grubu içerisinde yer alan değerli bir besindir.
Türk mutfağına adını altın harflerle yazdırmış besin gruplarından biridir kuru baklagiller. Yeşil mercimek, kırmızı mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce, kuru bakla vb. ürünler; en çok tercih edilen başlangıçlardan ana yemeklere kadar yer bulmuş durumdadır sofralarda.
Bezelye (Pisum sativum), baklagillerden (Fabaceae) taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da yalnız taneleri yenilen bir bitki türü. Ayrı taç yapraklı iki çenekli baklagiller familyasından tırmanıcı bir bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri