Bodur çeşitlerde sıra araları 40-50 cm, sıra üzeri 15-20 cm dir. Sırık çeşitlerde ise sıra arası 50-60 cm, sıra üzeri 20-30 cm bırakılarak çizgiye ekim yapılmaktadır.
Oturak fasulye yetiştirmek için iki sıra arası 50 cm, sıra üzerindeki ocakların arası 30 cm olmalı. Sırık fasulyelerde iki sıra arası 60-70 cm. sıra üzeri ocakların arası ise 30-40 santim olması yeterli.
Sırık çeşitlerde ise sıraarası 50-60 cm, sıra üzeri 20-30 cm bırakılarak çizgiye ekim yapılmaktadır. Ocak usulü ekimde ise tavalar üzerine açılan 2-3 cm. derinlikteki ocakların içine harç konup tohum atılır.
2. Sırık Fasulyeler 2.1. Az yüksek: 150 cm kadar boylanırlar 2.2. Orta yüksek: 150-200 cm kadar boylanırlar 2.3. Yüksek: 200-300 cm kadar boylanırlar 2.4.
Fasulyede en iyi verim, damlama sulamayla alınmaktadır. Kuru fasulye söz konusu olduğunda, hasadın normalden erken yapılması, fasulyelerin tanelerinin su kaybetmesine ve verimin yüksek oranda azalmasına neden olmaktadır. Geç hasat ise baklaların çatlamasına ve dökülmesine, dolayısıyla verim kaybına neden olmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Fasulye organik maddece zengin topraklarda iyi verim verir. Asitli topraklardan hoşlanmaz. Toprağın tuzlu olması fasulyede verimi düşürür. Yüksek nem, aşırı sulama, birkaç saat suyun toprakta göllenmesi bitkinin zarar görmesine ve verimin düşmesine neden olur.
En uygun toprak olarak kabul edilen kumlu-tınlı topraklara birkaç senede bir dekara 2-3 ton olmak üzere yanmış çiftlik gübresi verilir. Dekara 2-5 kg saf azot (N), 4-6 kg fosfor (P2O5) ve 3-5 kg potasyum (K2O) verilmelidir.
Çoğu çiçekteki gibi nasıl toprak kuruyunca sulama yapılıyorsa fasulyede de pamuk kurudukça sulama yapmanız uygun olacaktır. Pamukta fasulye çimlendirme sırasında genelde her gün sulama gerekir ama çok fazla sulamak da fasulyelerin çürümesine neden olabilir. Bu yüzden dikkatli olmalı ve aşırıya kaçmamalısınız.
Toprak ve İklim İstekleri
Düşük sıcaklıklarda çıkış süresi 20-25 gün olabilir. Fasulyede fide durumu epigealdır. Kaymak bağlama özelliğine sahip topraklarda özellikle tohumun çimlenme döneminde düşen yağışlar önemli çimlenme zorluklarına yol açar. Fasulyede vejatasyon süresi 70-140 gün arasındadır.
Fasulye Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Fasulye tohumu dikeceğiniz zaman toprağın ısısının 15-20 C arasında olması son derece uygundur. Uygun şartları sağladığınız takdir de kolaylıkla fasulye tohumlarının çimlendiğini görürsünüz. Tohumların çimlenme süresi 7 ila 10 gün arasında değişiklik gösterebilmektedir.
Bodur çeşitlerde sıra araları 40-50 cm, sıra üzeri 15-20 cm dir. Sırık çeşitlerde ise sıra arası 50-60 cm, sıra üzeri 20-30 cm bırakılarak çizgiye ekim yapılmaktadır. Ocak usulü ekimde ise bölümler üzerine açılan 2-3 cm. derinlikteki ocakların içine harç konup tohum atılabilmektedir.
Bunların yanı sıra fasulye tohumu türüne göre farklı koşullarda ekim yapılması gerekebilir. En verimli kuru fasulye tohumu olarak bilinen ispir ve oturak - bodur fasulye tohumu çeşitleri ise daha esnek bir zaman diliminde ekilip yetiştirilebilir.
Kumlu topraklar ve sıcak havalar söz konusu ise 5-10 gün arayla sulama yapılması gerekir. Ağır bünyeli topraklar ve serin havalar varsa sulama işlemleri 10-15 gün arayla gerçekleştirilebilmektedir.
Fasulye günde kaç kere sulanmalıdır? Belirli bir dozajı yoktur. Fasulyenin yetişmesi için toprağının/pamuğunun nemli ortamın illa güneşli olması şart değilkende ılık veya sıcak olması önemlidir. Fasulye toprağı/pamuğu kuruduğunda çok sulanmamalı nemlendirilmelidir.
Yıkanmış kuru fasulyeleri derin kabınıza koyun ve üzerini 3-4 parmak geçecek kadar soğuk su , 1-2 bardak soğuk süt ve 1 çay kaşığı şeker ekleyin. Fasulyeyi bu suyun içinde şişene kadar bekletin ( En az 12 saat)Ben geceden ıslatıyorum ertesi güne güzelce şişmiş oluyorlar.
Fasulye tohumu dikeceğiniz zaman toprağın ısısının 15-20 derece arasında olması son derece uygundur. Fasulye tohumu ekimi ve dikimi yapılırken öncelikli olarak havanın ısısına ve toprağın ısısına özen göstermelisiniz. Uygun şartları sağladığınız takdir de kolaylıkla fasulye tohumlarının çimlendiğini görürsünüz.
Fasulyelerde çiçek açıp ilk ürünler görülmeye başladıktan sonra sulama işine de düzenli olarak başlanmalıdır. Hava durumuna göre 4-5 gün ara ile yeterli miktarda sulama yapılırsa ürünün miktar ve kalitesi de o ölçüde iyi olur.
Bodur çeşitlerde sıra araları 40-50 cm, sıra üzeri 15-20 cm. olacak şekilde ekilir. Sırık çeşitlerde ise sıra arası 50-60 cm, sıra üzeri 20-30 cm bırakılarak çizgiye ekim yapılmaktadır. Sırık fasulyede bitki uzamaya başladığı zaman yanına bir sırık dikilip ve sırığa bağlanır.
Fasulye çiçekli bir bitki olması sebebiyle salma su ile sulanmalıdır. Hassas olan yapraklarına ve çiçeklerine zarar verilmediği takdirde yağmurlama sulamada yapılabilir.
Kuru fasulye yetiştiriciliğinde gübreleme
Gübre, tohum ekim öncesi veya tohum ekimi ile birlikte ve 6-‐8 cm tohumun altına ve yanına gelecek şekilde uygulanır. Serpme yöntemi ile taban gübre uygulamalarında gübrelerin 10-‐12 cm derinliğe karıştırılması gerekir.
Aşırı veya az sulama, sarı yaprakların iki yaygın nedenidir. Bitkiniz su altındaysa, sonunda nemi korumak için umutsuz bir çabayla yapraklarının bir kısmını feda edecektir. Öte yandan, çok fazla su sık sık bitkinizin köklerini öldürür çünkü su dolu toprakta nefes alamazlar.
Fasulye Tohumu 40 Günlük Amerikan - Atlantis (Oturak) Yetiştiriciliğinde Verim Ve Hasat. 40 günlük atlantis fasulye dekardan alınacak verim ortalama 180 – 240 kg kadardır. Olgunlaşma süresi yaklaşık 40-45 gün aralığındadır.
Fasulyelerin hızlı büyümesi için pamuğun ıslaklığı oldukça önemli. Pamuk hiçbir zaman kuru kalmamalı, çok sulu olmamalıdır. Pamuk kurudukça az miktarda su ekleyerek nemlendirebilirsiniz. Fasulyelerin filizlendiğini çok kısa sürede gözlemleyebilirsiniz.
Toprak isteği: Fasulye, iyi drene olmuş, humuslu ve nemli toprakları sever. pH değeri 6.0 - 6.8 arasında olan topraklar, fasulye yetiştirmek için idealdir. İklim isteği: Fasulye, ılıman ve nemli iklimleri sever.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri