Bu FAT32 sınırlamasından dolayıdır. 4GB' tan büyük olan dosyalar FAT32 hacmine kaydedilemez. Flaş belleği exFAT veya
NTFS ve FAT32 dosya sistemleri aşağıdaki şekillerde farklılaşır: FAT32 dosya sistemi, 4 GB'tan büyük dosyaları depolayamaz, ancak NTFS dosya sistemi depolayabilir.
Büyük dosya ve bölüm boyutu desteği: exFAT, FAT dosya sistemlerine kıyasla çok daha büyük dosya boyutlarını ve bölüm boyutlarını destekler. 4 GB'den büyük dosyaları işleyebilir ve bu sayede büyük medya dosyalarını veya disk görüntülerini saklamak için uygundur.
NTFS, FAT32′ye göre daha hızlı çalışır. Fakat belleğinizin ömrü de ona göre kısalır. Sonuç olarak USB belleklerinizde FAT32 kullanmanızı öneririm. Yüksek kapasiteli harici diskleriniz de NTFS kullanmanız daha iyi olacaktır.
FAT32 Nedir? FAT32, Windows'un eski nesil dosya sistemidir. Bu dosya sistemi genellikle 1 TB ve daha alt kapasiteye sahip sürücülerde görülebilir. 1 TB ve üstü kapasiteye sahip sürücülerin genellikle NTFS ile biçimlendirilmiş olarak kutudan çıkacağını göreceksiniz.
İlgili 36 soru bulundu
FAT32 sürücülerinde kullanılan küme kapasiteleri disk sığalarına göre aşağıdaki gibidir: Disk kapasitesi Küme sığası: 260 MB'den az 512 bayt.
FAT32 sürücüsündeki tek tek dosyaların boyutu 4 GB'ın üzerinde olamaz - bu maksimumdur. Bir FAT32 bölümü de 8 TB'den az olmalıdır, fakat bu da süper yüksek kapasiteli sürücüler kullanmadığınız sürece daha büyük bir sınırlama değildir.
Kısaca NTFS, 4 GB'dan büyük dosya boyutlarını, 32 GB'dan büyük bölümleri destekler, boş alanı FAT veya FAT32'den daha iyi yönetir ve daha öz bölünmeye yol açar. Ayrıca anında şifreleme gibi bazı güvenlik özelliklerine de sahiptir.
FAT32 Formatı, ünlü FAT32 sınıflandırma şemasını kullanarak 32GB'tan daha önemli depolama kapasitelerine sahip bellek kartlarını biçimlendirmek için oluşturulmuş bir disk biçimlendirme yardımcı programıdır. Bazı operasyonel sistem girişimleri veya deneyleri yalnızca FAT32'yi gerektirir veya destekler.
Windows 11 işletim sistemi
Windows arama çubuğuna [Dosya Gezgini] yazın① ve [Aç]② öğesine tıklayın. Dosya Gezgini penceresinde, [Bu Bilgisayar]③ öğesini seçin. USB flash sürücünüze sağ tıklayın④, ardından [Biçimlendir]⑤ öğesini seçin. Dosya sistemini [FAT32]⑥, ardından [Başlat]⑦ öğesini seçin.
NTFS dosya sisteminin maksimum dosya boyutu teorik olarak 16 terabayttır. FAT dosya sistemi, NTFS'ye göre birçok işletim sistemiyle uyumlu olma avantajına sahiptir. Örneğin, FAT32 Microsoft DOS, Windows 98, Windows 2000, Windows XP, Windows 7 ve Windows Vista ile de çalışır.
Özellikle flash belleklerde exFAT sistemi, yer yer NTFS'den daha hızlı çalışabiliyor.
USB boyutu 32 GB'ın üzerinde olduğunda FAT32 seçeneği normal Windows biçimlendirme araçlarında bulunmadığından, bunu aşmak için diğer yetenekli USB biçimlendirme aracına ihtiyacınız vardır.
Disk Yönetimi'nde, exFAT USB veya harici cihazınıza sağ tıklayın, "Biçimlendir" seçeneğini seçin. Adım 4. Dosya sistemini FAT32 olarak ayarlayın, "Hızlı Format" ı işaretleyin ve onaylamak için "Tamam" ı tıklayın. Biçimlendirme işlemi bittiğinde, cihazınız dosyaları FAT32 biçiminde kaydetmeye ve aktarmaya hazırdır.
FAT32, 1970'li yıllarda Windows işletim sistemi için geliştirilmiş en eski dosya sistemidir. Bu sistem 500 K'dan daha küçük boyutlardaki disket sürücüler için tasarlanmıştır.
exFAT (Extensible File Allocation Table), Microsoft tarafından 2006 yılında tanıtılan ve USB flash sürücüler ve SD kartlar gibi flaş bellekler için optimize edilmiş bir dosya sistemidir. exFAT, Microsoft'un belirtimini yayınladığı 28 Ağustos 2019 tarihine kadar tescilliydi.
4GB' tan büyük olan dosyalar FAT32 hacmine kaydedilemez. Flaş belleği exFAT veya NTFS' e biçimlendirme sorunu çözecektir.
exFAT, 4 gigabayttan daha büyük boyutlu olan dosyaları saklamaya olanak sunmaktadır. exFAT birçok farklı işletim sistemine sahip cihazlarda çalışabilme açısından FAT32 ile benzerlik gösterir. Apple kullanıcı açısından da bu sistem son derece popüler olmuştur.
FAT'nin Dezavantajları
FAT bölümlerinin boyutu Windows NT altında en fazla 4 Gigabayt (GB) ve MS-DOS'da 2 GB ile sınırlıdır.
USB flash belleklerde en sık kullanılan dosya sistemleri: FAT32, hem Mac hem de Windows işletim sistemleri tarafından tanındığından sık duyduğunuz bir seçenektir ancak güvenlik sunmaz ve dosya boyutunu 4GB ile sınırlandırır. Çoğu USB flash bellek, kutudan çıktığında FAT32 dosya sistemine sahip olacaktır.
NTFS, 16 TB'a kadar dosyalara sahip olabilir. * FAT32 kullanıyorsanız, bir sürücü yalnızca 8TB'ye kadar çıkabilir. Varsayılan olarak, Windows 32 GB'den büyük bir FAT32 sürücüye izin vermez. NTFS'nin böyle bir sınırı yoktur, bir sürücü için 100'lerce TB'ye kadar çıkabilir.
1. "Bu PC" veya "Bilgisayarım" üzerine sağ tıklayın ve "Yönet" e tıklayın ve "Disk Yönetimi" üzerine tıklayın. 2. USB Sürücünüzü seçin, sürücüye sağ tıklayın ve "Biçimlendir" i seçin. "Evet" e tıklayın. 3. Sürücüyü adlandırın ve dosya sistemini "FAT32" olarak seçin.
FAT dosya sistemi NTFS'ye göre birçok işletim sistemiyle uyumlu olma avantajına sahiptir. Ayrıca, dijital kameralar ve MP3 çalarlar gibi diğer birçok cihaz da FAT32 kullanır. Buna karşılık, NTFS yalnızca Windows işletim sistemleri tarafından desteklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri