En sağlıklısı ,İzolasyon trafosu veya regülatör kullanmak . En sağlıklısı ,İzolasyon trafosu veya regülatör kullanmak . Bildiğim kadarıyla sağ taraf faz sol taraf nötr olur.
İndüklenme sonucu akım oluşturan üç grup bobinin çıkışlarının her biri olan faz, üretimi sırasında pozitif alternansta bulunduğu sırada değeri pozitif olduğundan akım, fazdan nötre -yüksüz uç- , negatif alternansta bulunduğunda değeri negatif olacağından nötrden faza akar.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar.
Faz: Elektrik yüklü canlı (yüklü / enerjili) uçtur. Yüksek potansiyellidir. Nötr: Elektriğin dönüş yapmasını sağlayan yüksüz uçtur. Sıfır potansiyellidir.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
İlgili 34 soru bulundu
Nötr Kopması
Birçok kişinin evlerde ve ofiste tek faz kullanıyoruz, nötr koparsa elektrik gelmez dediklerini duyar gibiyim. Elbette nötr kopması, daire veya ofisin tek faz elektrik aldığı yerden olursa elektrik olmaz, çünkü devre tamamlanamaz.
Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
Siyah-kahverengi kablo: Bu kablo rengi Tek fazlı faz iletkeni (L), elektrik gücünü tesisattaki anahtarlara ve prizlere aktarmak için kullanılır. Mavi kablo: Nötr iletkeni (N): Prizlerde ve avizelerde negatif veya nötr elektrik yükleri için kullanılır.
Kırmızı: Genel olarak 220 volt içinde görülmektedir. Faz iletkenliği için kırmızı renk kullanılmaktadır.
doğrusu faz nötr olacaktır. faz akımın geliş, nötr ise gidiş yönüdür. dolayısıyla normalde nötre dokunduğunuzda çarpılma olmaz. ama bazı özel durumlarda nötrde faz olabilir. aşağıda bununla ilgili bir topic açıldı.
Mavi kablo ise nötr kablosudur ve negatif yükleme yapmak için kullanılır. Kahverengi, siyah ve gri kablolar ise faz kablolarıdır.
Faz 2: Siyah. Faz 3: Gri. Nötr: Mavi. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
Alternatif akımla beslemede ortaya V3 fak törü çıkmış ve bundan dolayı faz nötr arası 220 V. için fazlar arası 380 V., faz nötr arası 230 V. için ise fazlar arası 400 V. olmuştu. İlk zamanlarda bir türlü sabit bir kullanma gerilimi tegbit edilemiyordu.
AC ve DC arasındaki fark, elektronların aktığı yönle ilgilidir. Doğru akımda elektronlar, tek bir yönde (ileriye doğru) sabit bir şekilde akar. Alternatif akımda elektronlar, bazen ileri bazen geri giderek sürekli olarak yön değiştirir. Bu periyodik yön değiştirme alternatif akımın frekansını belirler.
Eğer çok renkli kablodaki teller siyah ve kırmızıysa siyah tel eksi ve kırmızı tel artı olacaktır. Eğer tellerin ikisi de siyahsa ama birinin üstünde beyaz bir çizgi varsa çizgili tel eksi ve düz tel artı olur.
Toprak içerisine gömülen topraklama levhalarının üst tarafta kalan bölümüne matkap ile bir dilek açılır ve elektrik tesisatı içerisinde bulunan topraklama kablosu, binada bulunan diğer metal bölümlerden yapılan bağlantı kabloları buraya bağlanarak sistem topraklama bağlantısı yapılmış olur.
Faz-nötr problemli kısa devre ise aktif olan hat üzerinden gerçekleşir. Genel olarak evlerde sıkça görülür ve yangına sebep olur. Faz-faz problemi ise iki aktif hat içerisinde meydana gelir.
Binalarda kullanılan diğer iki kablo çeşidi olan faz kablosu ve nötr kablo kablonun renkleri ise şöyledir; faz kablosu renkleri kahverengi, siyah veya gri renklerde nötr kablo rengi ise açık mavi rengindedir. Faz kablosu (+) yüklü, nötr kablo ise (-) yüklüdür.
Bu toprağa gömülü metallerden alınan kablo tüm tesisin veya fabrikanın panolarına kadar gider. Panodan da topraklı prizlerin toprak ucuna veya fabrikadaki makinaların gövdesine bağlanır.
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
3 faz sistemi, üç adet faz arasında akım akışını sağlar. Bu üç faz, L1, L2 ve L3 olarak adlandırılır. Bu üç faz arasındaki gerilim farkı nedeniyle, üç faz sistemi ile çalışan cihazlar daha yüksek güçleri elde edebilir.
Dediğim gibi tek başına nötr çarpması olmaz. Faz ise çarpar. Devreyi sizin üzerinizden tamamlar.
Üç fazlı bir motorda fazlardan biri kopabilir. Ya da sigortalardan biri devresini açarsa sargı kollarından biri şebekeden ayrılır. Bundan dolayı üç fazlı motor, bir fazlı motorun çalışması konumuna düşer. Sadece enerji tamamen kesildikten sonra tekrar enerji verilirse motor dönmez.
16.6 Üç fazlı asenkron motorda kalkınma ve yol verme :
Kısa devre rotorlu asenkron motorlar ilk anda (rotor durduğu için) sekonderi kısa devre edilmiş trafoya benzerler.Bu nedenle kalkınma anında nominal akım değerlerinin 4–6 katı kadar fazla akım çekerler.
Kondansatör ne işe yarar, dediğimizde elektronik devre elemanlarından biri olduğunu öğreniriz. Motor Kondansatör ne için kullanılır, sorusuna güç devrelerinde gerilim düzenler yanıtını veririz. Kondansatör olmazsa ne olur, dediğimizde devrenin çalıştığını fakat gerilimin dalgalı olabileceğini öğreniriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri