Dr. Numan Bayazıt, “Çok istisnai durumlar haricinde sorunun cevabı 'kesinlikle hayır'dır. Sütte bir miktar ilaç da olsa, emzirmek her zaman için daha güvenlidir. Kısa bir süreliğine de olsa emzirmeye ara vermenin, bebeğin meme emmeyi kalıcı olarak bırakmasına sebep olabileceğini unutmamak gerekir.
Anne ilacı emzirmeyi bitirdikten sonra veya emzirmeden 3-4 saat önce almalıdır. Toplumda ilaç aldıktan sonra bir saat beklemek gerekir denir. Bu yanlış bir bilgidir. İlaç alındığı anda süte geçmez.
C VİTAMİNİ
Emziren annelerde günlük önerilen doz 120 mg'dır.
Sıvı ihtiyacı artan annenin, kaybettiği sıvıyı yeniden vücuduna kazandırması gerekmektedir. Bu bakımdan, anne sütünün temel hammaddesinin su olduğu düşünülürse, emziren kadınların bol su tüketmeleri önemlidir.
İlgili 44 soru bulundu
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Doğru: Bazı besinler anne sütünün tadını değiştirir.
Sarımsak, acı biber, soya sosu gibi güçlü aromalara sahip besinler sütün tadını değiştirebilirler.
Emzirme döneminde parfüm kullanmayın
Emzirme sürecinde anneler için; vücudunun kokusunu değiştirecek deterjan, kokulu sabun veya parfüm kullanımı doğru değil.
Emzirmenin bebeğe faydalarının yanı sıra anne içinde birçok faydası vardır. Emzirme sırasında annenin vücudunda oksitosin hormonu salgılanır ve bu hormon rahim kasılmasını sağlar, açık kan damarlarını onararak doğum sonrası kanamaları azaltır. Emzirme ile annelerin meme kanseri riskinin azaldığı da bilinmektedir.
Emziren annenin kemik sağlığı için D vitamini ihmal edilmemelidir. Tüm bunlara ek olarak folik asit, B12, B6, iyot vitamin ve mineralleri de ihmal edilmemelidir. Burada öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken durum annenin beslenme düzenidir.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
GRİP DE OLSANIZ EMZİRMEYE DEVAM EDİN
Ayrıca anne sütünde annenin geçirmiş olduğu enfeksiyonlara karşı da antikorlar bulunur. Bu sayede emen bebekler hem annenin edindiği yeni enfeksiyonlardan hem de aile ortamındaki enfeksiyonlardan etkilenmeyecektir.
Bebeklerin aylarına göre beslenme düzenleri şöyle olabilir: 1 aylık bebekler 2 saate bir anne sütü içebilirler. 2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir.
İlaç molekülünün büyüklüğü ve molekül ağırlığı da ilacın süte geçişini etkileyen durumlardandır. Ağırlığı 100 mol'ün üzerindeki ilaçlar membranlardan süte geçemez. Örneğin insülin ve heparin molekül büyüklükleri fazla olduğu için süte geçemezler.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
Cinsel istek azalır, vagen kuruluğu gelişir. Bütün bu gelişmenin ana amacı büyüyen yeni nesli korumaktır. Bu nedenle “Süt korur” demek mümkündür." Emzirmenin gebelikten korunmada yüzde 99 oranında başarılı oldueğeunu belirten Dr.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Gebelikte soğuk içecekler tüketilebilir. Gebelikte dondurma yenebilir. İşte bebeğim üşürmüş ondan sonra erken doğum olurmuş, düşük olurmuş gibi şeylere hiçbir şekilde itibar etmemek lazım.
Emzirme döneminde de saç boyasının süte geçmesi beklenmeyen bir durumdur o yüzden emzirme sırasında saç boyamanın bir zararı yoktur.
Turfan, anne sütünde bulunan oksitosin, prolaktin ve beta-endorfin hormonlarının mutluluk, sevgi, huzur, annelik duygusu barındırdığını belirtti. Prof. Dr. Turfan, “Doğum sonrasında anneler parfüm kullanmaması gerekiyor.
Tüm bu bilimsel veriler doğar doğmaz bebeklerin annelerinin tenlerine yerleştirilmelerinin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Emziren annenin tenindeki doğal çekici kokuların kaybolmaması için anneler parfüm sürmemeli ve emzirme öncesi memelerini silerek süt kokusunu almamalılar.
Bitki çayları: Rezene çayı, ısırgan otu çayı, zencefil, papatya çayı süt üretimini arttırmaktadır. Bitki çayları içinde en çok önerilen ise rezene çayıdır. Fitoöstrojen bir bitki olan rezene çay olarak tüketilebileceği gibi yemeklerde veya taze olarak salatada kullanılabilir. Süt üretimini arttırır.
1- Emziren Anne Üşütünce Kendi Karnı Ağrır, Bebeğe Bir şey Olmaz! Anne üşütürse en fazla kendi karnı ağrır, zira soğukta bağırsak kasılma ve hareketleri hızlanır, bu da karın ağrısı olarak hissedilir. Ancak bu fiziksel durumun süt yoluyla bebeğe geçmesi söz konusu değildir.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri