Kakao çekirdekleri, hasat edildikten sonra kurutulur ve daha sonra fermente edilir. Bazı kakao türleri kavrulur, bazıları çiğ olarak tercih edilir.
Kakao en etkili ve en faydalı besin kaynaklarından bir tanesidir. Kişi ister çiğ ister toz halinde tüketebilmektedir.
Kakao tozunun su ya da süt içerisine katılarak içilmesi en yaygın tüketim biçimidir. Kakaoyu özellikle sütlü tatlılar olmak üzere tüm tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Ayrıca, kakao ve yulaf lapasını karıştırarak hem sağlıklı hem de lezzetli bir öğün oluşturabilirsiniz.
Doğal yollardan fermente edilip, yüksek ısı işlemine tabi tutulmayan kakaoya 'çiğ kakao' deniyor. Çiğ kakao, işlenmiş siyah çikolatanın 4 katı daha fazla flavanol içeriyor. Eğer kakaonun faydalarından maksimum oranda yararlanmak isterseniz en iyi seçenek çiğ kakao tüketmek.
Ham Kakao tozumuzu sıcak-soğuk içeceklerde, smoothielerde, granola, müsli gibi kahvaltılıkların içine ekleyebilir, kek, pasta, puding, krep, dondurma tariflerinizde kullanabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Onun çalıştırdığı mekanizmalar, nitrik oksitin vücutta bulunabilirliğini arttırıyor ve aynı zamanda da mitokondrinin yapısını ve fonksiyonlarını da önemli ölçüde iyileştiriyorlar. Ama bu faydalardan yararlanabilmek için saf kakao tüketmek gerekiyor.
Kabukları ısıdan dolayı ayrılmaya başlayan kakao çekirdekleri ayırıcı denilen farklı bir işlemle kabuğundan tamamen çıkartılır. Çekirdeksiz kalan kakao tekrar kavrulur ve öğütücü yardımıyla sıvılaştırılarak kakao likörüne dönüşür. İşte bu noktada kakao yağı açığa çıkar.
Flavonoid bakımından zengin kakao, damarları genişletir, kötü kolesterolü düşürür ve aspirine benzer bir kan sulandırıcı etkiye sahiptir.
Ham kakao tozu içerisinde yüksek oranda bitkisel antioksidan bulundurmakta. Antioksidan, serbest radikal olarak bilinen hücrelere zarar veren moleküllerin temizlenmesine yardımcı olur. Dolayısıyla vücut hücrelerinin hasarını önleyerek sağlıklı yaşamı destekler.
İki yemek kaşığı kakao tozu, vücudunuzun günlük Magnezyum değerinin yaklaşık 'üne sahiptir. Magnezyumun vücudunuza doğal olarak enerji verdiği bulunmuştur. Kakao, anti-inflamatuar antioksidanlar olan flavanollerle doludur. Bu antioksidanların kalbinize ve tüm kardiyovasküler sisteminize yardımcı olur.
Kakao tozu, sıcak süt veya su ile karıştırılarak afiyetle tüketilebilir. Çikolatanın ham maddesidir. Kakao tozundan çikolata yapabilirsiniz.
Kakao dolaşım sistemine endorfin enjekte ediyor ve kişilerde mutluluk hissine yol açıyor. Ayrıca kakaonun içindeki yüksek magnezyum miktarı kasların gevşemesini sağlıyor.
Sıcak Kakao Tarifi Nasıl Yapılır? Cezvemize sütümüzü aldıktan sonra kakaomuzu, şekerimizi ve vanilyamızı ekleyip kaynayana kadar karıştırıyoruz. Afiyet olsun.
Kalsiyum ve çinko bakımından zengin olan kakao boyun uzamasını sağlıyor. Yani küçükken içtiğimiz kakaolu sütler, aslında kemik gelişimimizin sağlanması ve akabinde boyumuzun uzamasında etkili bir besin kaynağı.
Doğal kakao tozu genellikle kırmızımsı bir renk tonu ile kumlu kahverengidir ve parlak ve meyveli tadı vardır. Alkalize işleme, rengi kadifemsi kahverengi veya siyaha yakın koyulaştırır ve kakaonun daha büzücü notalarını yumuşatır, böylece daha derin, ve hoş bir tat bırakır.
Birçok önemli faydaya da sahip olan kakao, pastaların ve tatlıların yapımında sıklıkla kullanılır. Ayrıca sütle karıştırılıp içilmesi de keyif veren bir yöntemdir. Tam bir antioksidan deposu olan kakao hem faydalı hem de lezzetli bir üründür.
Ham kakaolar, üretilen kakao çekirdeklerinin herhangi bir fabrikasyon ve ısıl işleme maruz kalmadan, saf olarak tüketilen kakao çeşididir. Hamur işleri, tatlılar, kek ve pasta gibi besinlerde kullanılan normal kakao tozu ise, fabrikada üretilen ve içerisinde birçok katkı maddesi bulunan bir üründür.
Geleneksel yollarla öğütülerek toza dönüştürülen çekirdekler, direkt olarak tüketime hazır hale geliyor. Ham kakao tozunun tadı da bu nedenle endüstriyel kakao tozlarına göre çok daha yoğun ve keskin bir şekilde hissediliyor.
Kakao'da kafein var mı? Kafein, genellikle kakaonun içeriğindeki ana uyarıcı madde olan teobromin ile karıştırılır. Aslında kakaonun içerisinde neredeyse hiç kafein yoktur.
Çünkü kakao, mutluluk hissi veren dopamin ve serotonin hormonlarının salgılanmasını sağlar. Bu özelliği sayesinde de iştahınızı bastırır.
Kakaonun içeriğinde vitamin ve protein bulunmaktadır. İçerisinde yüksek miktarlarda antioksidan, yağında karbonhidrat, nişasta, şeker, protein, potasyum, magnezyum ve kalsiyum vardır. Tuz ve demir oranı da yüksektir.
Kakao: Kakao flavonoidleri, antioksidan etkilerinin yanı sıra kan basıncı düşürücü etkisi ve kalp hastalıklarından korunma sağlaması nedeniyle mutlaka faydalanılması gereken gıdalardandır. En az yüzde 80 oranında kakao içeren bitter çikolataların tüketilmesi, kalp sağlığı üzerinde koruyucu etkiye sahiptir.
Kakaonun başlangıçta az miktarda sütle karıştırılmasının nedeni de budur. Eğer tozu doğrudan büyük miktarda sütle karıştırmaya kalkarsanız, viskozite hiç bir zaman yeterli seviyeye ulaşmayacaktır, bu durumda sütü karıştırmanız yeterli kayma kuvvetinin oluşmasına neden olamayacağı için işe yaramayacaktır.
Kakao tozunda çikolata tadı bulunmuyorsa kakao artık iyi durumda değildir. Kakaonun bozulup bozulmadığını anlamanın bir yolu da koklamaktır. Çikolata kokusunun dışında kötü bir koku geliyorsa, kakaonun görünümünde küflenme, böceklenme gibi değişiklikler varsa kakao kullanmadan atılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri