Hareket ettirmek, kımıldatmak.
giresun yöresinde;karıştırmak anlamında kullanılan söz. batı karadeniz'de "(bir şey ile) oynamak", "(bir şeyi) kurcalamak" anlamında kullanılır.
cırbıt: Gözde oluşan çapak.
Derebilmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -i Derme ihtimali veya imkânı bulunmak.
Bıldır, çok eski zamandan beri kullanılan geçen sene anlamına gelen bir sözcüktür. İç Anadolu bölgesinde daha sık karşımıza çıkan bu kelime ülkemizin bazı yörelerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir önceki yılın kastetmek ve daha kısa bir şekilde anlatmak için uygun bir sözcüktür.
İlgili 17 soru bulundu
TDK'da araştırılan peşkir kelimesi, pamuk ipliğiyle yapılmış ince havlu anlamına sahiptir.
Ellam kelimesi galiba anlamına gelmektedir. Malatya, Sivas ve Kayseri gibi şehirler de yaygın olarak cümlelerin sonunda ellam kelimesinin kullanımına rastlanır. Herhalde ve galiba anlamlarına gelen kelime tabi ki manasında da kullanılabilmektedir.
Dilimize Fransızcadan geçmiş olan deklare etmek kelimesi, Antik Roma döneminden bu yana kullanılmaktadır. Orijinal dilinde ''declare'' şeklinde yazılan kelimenin sözlük anlamı beyan etmek ve bildirmektir. Günümüzde bu kelime daha çok yetkili bir kişi tarafından yapılan resmi açıklama manasında kullanılır.
Derlemek kelimesi çiçekler için kullanıldığında koparıp buket ya da demet yapmak anlamına gelir. Yazılı eserler için kullanıldığında ise seçki hazırlamak demektir.
İlk Anlamı: Bir şeyi gözünde canlandırmak, resmetmek. Örneğin roman ve öykülerde yapılan doğa betimlemelerinin tamamı birer tasvirdir. Tasvir yapan yazarın amacı, olayın geçtiği yerleri okurun gözünde canlandırmaktır. İkinci Anlamı: Bir kişinin ya da nesnenin resmini yapmak.
isim,halk ağzında Kasaplık hayvanların omuz başından çıkan külbastılık veya pastırmalık yumuşak et.
Gülle atma sporu yapan kimse.
Bemirat: Bi' kökü ile olumsuzluk manasında 'Muratsız- Muradını Alamamış' manasında.
EVELEME DEVELEME KELİMESİNİN ANLAMI
TDK evelemek gevelemek işi olarak tanımlar. İkilemelerin genelinde olduğu gibi bitişik yazılarak hata yapılır. Bu kelime genellikle evelemedeveleme şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eveleme develeme şeklinde olmalıdır.
geçişsiz f. (< dire-t-mek) Karşı durmak, ayak diremek, inat ve ısrar etmek, direnmek: Mektubu ver diye direttim (Kerîme Nâdir). Susmadık, biz kesmedik dedik.
Deve gibi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: uzun boylu. hantal.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Temrin kelimesi, ''meranet'' kökünden türetilmiştir. Meranet kelimesi, alışkanlık kazanmak anlamına gelirken temrin sözcüğü de alıştırma yapmak, tekrar ederek öğrenmek anlamına gelir. Tezekkür ile temrin kelimeleri yakın anlamlıdır.
Barış yanlısı kimse ile beraber sevgi dolu kişiler kumru olarak bilinmektedir. Bu tanım üzerinden öyle çıkar ve aynı zamanda sembolize edilir. Özellikle Türk Dil Kurumu açısından kişi ya da kişiler için değerlendirildiğini söylemek mümkün.
Dedike çalışmak, birine özel olarak tahsis edilmiş, biri için çalışan ya da biri için özel çalışan anlamına gelen bir kelimedir.
Entegre olmak bütünleşmek ve uyum sağlamak olarak tanımlanabilir. Entegre etmek ise birleştirmektir. Entegrasyon işleminin yapılması entegre edilmesi olurken işlemin kendisine entegre olmak denilebilir. Farklı sistemlerin bir arada çalışması entegre olmak terimine örnek olabilir.
İndentasyon, TDK sözlük anlamı olarak girinti, girintili olma durumu anlamına gelir. Denizlerin girintili olması ya da işlerin girintili dizilmiş olması için İndentasyon kelimesi kullanılır.
Kompanse: Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit kompanse kelimesi telafi etmek, yerini doldurmak anlamlarına geliyor.
Türk Dil Kurumuna göre haspam, uygunsuz ve yakışıksız nitelik taşıyan kızlar ve kadınlar için kullanılmakta olan bir kelimedir. Kadınlara hakaret içeren bir kelimedir. Kullanımı ve söylemi uygun olmayan bir sözcüktür. Haspa kelimesi de tıpkı haspam kelimesi gibi kullanılmakta olan ama şaka yollu söylenen bir kelimedir.
Heri= Çorum, Ankara , Tokat, Yozgat, Ordu, Giresun, Amasya yöreleri başta olmak üzere "ya, yahu" gibi anlamlara gelen ve cümlenin orta veya sonuna getirilen ektir.
Kuran'ı Kerim'de Vesselam Kelimesi
Kelimenin anlamı, esenlik ve doğru yolu tutanların olsun anlamına sahip olmakta olan bir kelimedir. Zamanla vesselam kelimesi, cümlelerin sonuna eklenerek bir ünlem halini almıştır. Edebi eserlerde ise sıklıkla sözün özü budur demek için kullanılmakta olan bir kelimedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri