Kükürtlü gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbaharda uygulanması önerilir.
Domateslerinizdeki akarlara, asmalardaki bağ uyuzuna (kırmızı örümcek), mildiyöye, küllemeye, kısacası mantari hastalıklara en doğal ve en etkili yöntemi anlatıyorum. Bahçemizde her türlü mücadeleyi doğal ve organik yönden yapıyoruz. Toz kükürdü hem toprağa hem sebze ve meyvelere hem de böcek savar olarak kullanıyoruz.
tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 ºC, optimum 20-29 ºC, maksimum 36 ºC toprak sıcaklığı olması gerekir. 200-500 kg kireç verilmeli, pH=7,0'nin üzerinde ise her yıl dekara 30-50 kg toz kükürt verilmelidir.
Toz kükürt bitkiler için toprak ile karıştırılarak kullanılır. Fakat toprak ile direkt teması yanıcı bir madde olmasından dolayı tehlikelidir. Bu bağlamda farklı maddelerle seyreltilerek kullanılır. Toz kükürt toprak ile karıştırıldıktan sonra bitkilerin kök kısmı ile teması dağlanır.
Kükürt, üzüm bağları için ilkbahar aylarının başlarında uygulaması yapılmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Kükürt Gübrelemesi
Kükürtlü gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbaharda uygulanması önerilir.
Özellikle kimya ile tarım endüstrisinde kükürt en çok kullanılan ürünler arasında yer alır. Gübre ve gübre katkılarında da kükürt kullanılır. Ayrıca havai fişek ve deterjanların yapısında da kükürt elementine rastlanmaktadır. Kükürt sentetik olarak üretilen reçinelerde de kullanılır.
Hem meyve hem de sebze üretiminde çiftçilerimizin başvurduğu ürünlerden biri olan sıvı kükürt, turunçgil tarımında, şeker pancarı yetiştiriciliği, buğday, marul, domates, nohut üretiminde kullanılıyor.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Domates veriminin yüksek oranda olması için gübreleme önemli olmaktadır. Düzenli sulamalarda domatesin çatlamasına önlem alınmaktadır. Bu şekilde, ürün verim ve kalitesi artmaktadır. Havaların çok sıcak ve kurak durumlarda 1 veya 2 defa sulama yapılması gerekmektedir.
Ancak, domates sulamalar az yapıldığında kalsiyum alımını azalttığından dolayı dip çürüklüğüne neden olmaktadır. Dip çürüklüğüne karşı alınabilecek önlemler ise, toprağa kalsiyum verilerek artırılmaktadır. Kalsiyumlu gübreler olabildiğince erken verilmeli ya da geç kalınmış ise yapraktan uygulanması gerekmektedir.
Toprağın PH'ını düzenler. Bitkinin kök ve gövdesini güçlendirir. Bitkinin tepe ve kök gelişimine doğrudan etkilidir. Toprağa kükürt uygulanması durumunda fosfor ve diğer iz elementlerin alımını kolaylaştırır.
Bunların haricinde kontak etkili ilaçlardan da yararlanabilirsiniz. Bunlar çoğunlukla kükürt içerikli ilaçlardır ve külleme hastalığı tedavisinde önemli rol oynarlar. Hastalığa toleranslı olan bitki çeşitlerinin ortama ekilmesi külleme hastalığı ile mücadele için tercih edilen yöntemlerden biridir.
* Yeni yapraklar kıvırcıklaşırsa ve daha yaşlı olanlar sarıya dönerse ve dökülürse, potasyum eksikliğidir, organik potasyum metaryallerinden biriyle gübrelemek bu durumun düzeltmesine yardımcı olur. * Yaprakların damar arasında sarıya dönme varsa; magnezyum eksikliğidir. Magnezyum için epsom tuzu kullanılabilir.
Bahçenizin veya evinizin etrafına toz şerit halinde dökerek yılan, domuz veya akrepin kokudan kaçmasını sağlar. Ayrıca diğer haşeratın uzaklaşmasını da sağlar.
Genel olarak toz formunda uygulanan kükürtün yüksek miktarlarda uygulanması zorunluluğuna ve toz kükürtün etkisini 4-5 yılda göstermesine karşılık, sıvı kükürtün düşük miktarlarda uygulanabilir ve etkisini 1-2 hafta içinde gösterebilir olması önemli bir avantajdır.
Kükürt noksanlığını giderir. Toprağı çözer (yumuşatır). Toprağın su tutma kapasitesini artırır.
Kükürt Minerali' nin Görevi: Bağ dokusu, deri, tırnak üretimi, kan şekeri seviyesinin kontrolü, vücudun zehirlerden temizlenmesi, safra üretimi. Sağlıklı saç, cilt ve tırnaklar için gereklidir. Oksijen dengesinin muhafazasına yardımcı olur, bu da beyin fonksiyonları için çok önemlidir.
Azot eksikliğinde olduğu gibi, Kükürt eksikliğinde de büyüme yavaşlar, yapraklar dökülmeye başlar, tomurcuklar solgunlaşır çoğunlukla zayıf patlar veya kurur. Protein sentezi yavaşlar ve verim azalır. Bitkinin genç yapraklarında zayıflık ve sararma görülür.
Toz kükürtün toprakta çözünürlüğü üç ila dört yılı bulmasına karşın sıvı kükürt, iki ila dört hafta içerisinde etkin güce ve verime ulaşır. Bitkinin tüm gelişim dönemlerinde, ekim öncesi ve ekim anında kullanılabilir. Organik tarımda, toprak ıslahı için izin verilen ender maddelerden biridir.
Kükürt toprağa uygulanır uglulanmaz bitki yetiştiriciliği, meyve ve sebze yetiştiriciliğine geçilebilir. Kükürt'ün toprağa faydaları bu şekilde ortaya çıkacaktır. Hatta çok gerekli görüldüğü zaman bitkiler, sebzeler yada meyveler toprakta yetişirken bile uygulama yapılabilir.
Elementel S0: Toprakların pH'sının düşürülmesinde kullanılan en etkili madde kükürttür.
Özellikle Ph'sı yüksek topraklarda uygulanır.Her türlü bitki ve ağaçlara uygulanabilir.Yavaş salınımlı gübre olarak düşünebiliriz.Ağaç yaş başına göre en az 100 gram gelecek şekilde uygulanabilir.
Ürün 25 kg lik paketlerdedir akrep,yılan,fare vb hayvanların uzaklaştırması amacıyla kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri