Çok tuzlu bir yemek yediğinizde kanınızda sodyum seviyesi yükselir. Sodyum su çeker ve buna tutunur. Bu da kan hacminin artmasına sebep olur ve kişinin şişkin hissetmesine yol açar. Çok sodyumlu bir öğünden sonra fazladan su içmek sodyumun bir kısmının vücuttan atılmasını sağlayabilir.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Oranlar, yemeğin ne kadar tuzlu olduğuna bağlı olarak değişir, ancak orta boy bir patates, bir tencere aşırı tuzlu yemek için yeterli olacaktır. Patatesi soyun ve bütün veya kabaca dilimlenmiş olarak tencereye koyun. Yemekte çok fazla tuz varsa daha fazla patates ekleyebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Aşırı tuzlu yemeklerimiz, bir de tadına bakmadan bu yemeklere ekstra tuz eklememiz yüksek tansiyona neden oluyor. Hipertansiyon inme, kalp krizi, diyabet ve körlüğe kadar varan göz bozukluklarına yol açıyor.
Toparlamamız gerekirse, yemeğiniz: Hafif tuzlu ise içine 1-2 adet kesme şeker atın. Orta derecede tuzlu ise patatesi dörde bölüp yemekle birlikte kaynatın ve sonra çıkarıp atın. Fazla tuzlu ise hem patates kullanın hem de suyun bir kısmını kızarmış ekmekle dışarı alın.
Tuzun yetersiz alınmasının yanı sıra, aşırı tüketiminin de sağlık açısından önemli tehlikeler doğurduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi İyigün, 1 gram tuzun vücutta ortalama 250 gram su biriktirdiğini vurguladı.
Kas krampları, bitkinlik, sersemlik hissi, bulantı ve vücutta kuruma olur. Bu nedenle hemen gerekli tuz takviyesi yapılmalıdır. Müdahale edilmezse özellikle bebeklerde ve yaşlılarda ölüme bile yol açabilir.
Çoğunun kaynağı yüksek tansiyon
Yüksek tansiyon en çok kalp, beyin, böbrek, büyük atardamar ve gözlere zarar verir. Bu organları etkileyerek kalıcı hasarlara veya yaşamın sonlanmasına neden olabilir.
Deri, akciğerler, kalınbağırsak ve karaciğerde atık maddelerin atılmasını sağlar. Deri ter yoluyla fazla olan su ve tuzu dışarı atılmasını sağlar. Akciğerler ise hücre içi yapılan solunumun sonucunda oluşan karbondioksitin, su buharının atılmasını sağlamaktadır.
“Tuz konusunda yeni bir çığır açıyor”
Son yıllarda yaptığımız MR çalışmalarıyla şunu gördük; tuz herhangi bir su tutmaksızın deride ve kasta depolanıyor. Özellikle hipertansif bireylerde bu depolanma daha yoğun.
Sodyum yüksekliğinin (hipernatremi) olası nedenleri arasında yeterince su içmeme veya susuzluk hissetmeme, çok sık idrara çıkma, hastalık ve ilaç kullanımlarına bağlı aşırı sıvı kaybı, aşırı tuz tüketimi ve antidiüretik hormonun (ADH) yetersiz etkisi bulunmaktadır.
Ortalama bir yetişkin için tavsiye edilen günlük potasyum miktarı 4700 miligramdır. Çok fazla tuz tüketmekten kaynaklı şişkinliği gidermek için günde 30 dakika egzersiz yapmak da önerilir. Bu sayede vücudun sıvıları harekete geçer ve fazlalıklar atılır.
Yemeğin tuzu çok fazla geldiğinde öncelikle sütü tencereye birden eklemekten kaçının. Bir miktar yemek suyunu süt ile karıştırıp tencereye karışımı ekleyebilirsiniz. Sıcak yemeğe eklenen süt, kesilebilir. Bu konuda hassas olarak yemeğin tuzunu alabilirsiniz!
Böbrekler; vücutta su ve tuz atılımını yapan, tansiyonu düzenleyen, kan yapıcı hormonları üreten ve atık maddeleri idrar yolu ile uzaklaştıran işlevlere sahiptir.
Çok düşük tuz da vücuttaki sempatik sinir sistemi, kalp gibi bazı organlardaki hasar riskini artırabilir. Kişi sağlıklı ise, kan basıncı normal ise şeker hastası değil ise, kilosu iyiyse sıfır tuz gibi bir gıda önerimiz yok. Sıfır tuzun zararlı olduğunu söyleyebiliriz.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Sodyum, vücutta sıvı dengesini korunmada önemli bir mineraldir. Vücudumuzun günlük olarak 6 gr. civarında tuza ihtiyacı vardır. Fazla alınması halinde vücut ödem yapmaya başlayacaktır, aynı zamanda tansiyon, böbrek hastalıkları gibi sorunlara yol açmaktadır.
Belirli sürede ve doğru bir şekilde içilen tuzlu su, gerçek bir iksir görevi görür. Uzmanlar, yedi gün boyunca aç karnına içilen sıcak tuzlu suyun, vücudun her hücresini iyileştirebileceğini söylüyor. Ayrıca kemiklerin güçlendiriyor, kan şekeri seviyelerini normalleştiriyor, metabolizmayı hızlandırıyor.
İyotlu tuz, hormonlar için önemlidir ve tuz alımını tamamen keserseniz iyottan mahrum kalabilirsiniz. Sonuç olarak sorunlu ve kuru bir cilt, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, kilo problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Düşük sodyum diyetinin, özellikle kalp sorunları olan kişiler için birçok faydası olduğu belirtilmiştir.
Doğrulanmış Cevap
Merhaba, Tuz yiyen kişiye "o tuz yedi" denilmektedir. Bu espirili bir bilmece olarak karşımıza çıkmaktadır. "o tuz yedi" cevabındaki espiri "37" sayısıyla alakalıdır.
Bağırsak çalışmasını yavaşlatır, bağırsaklarda rahatsızlıkların görülmesini sağlar. Ve fazla tuz tüketimi felç geçirmeye de neden olmaktadır. Tuz böbrek taşları oluşturur ve böbreklerin bozulmasına neden olur.
Kendinizi sürekli susamış hissediyorsanız
Tuzda bulunan sodyum vücudunuzun sıvı dengesini sağlamasına yardımcı olur. Dolayısıyla çok fazla tuz tükettiğinizde kaslarınızın ve diğer organlarınızın düzgün çalışması için vücudunuz daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri