FCL Nedir? Konteyner ile yük taşımacılığı çok sık tercih edilmektedir. Eğer ki taşınan yükler konteynerin tamamını kapsıyorsa o zaman komple konteyner yükleme olarak adlandırılır ve buna FCL (Full Container Load) denir.
FCL açılımı Full Container Load'dır. 20'lik ya da 40'lık standart konteynerleri dolduracak kadar yükü olan gönderiler için tercih edilen bir sistem. FCL yüklemede konteyner içinde bulunan yük tek bir kişiye ya da firmaya aittir. Bu yükleme şekli genelde büyük ve yüksek hacimli gönderiler için tercih edilir.
Komple Konteyner Yükleme (Full Container Load, FCL) hizmetimiz, dünyanın çeşitli yerlerindeki ana limanlardan hepsine gidiş ve geliş hizmetlerini sağlamaktadır. Parsiyel Yükleme (Less than Container Load, LCL), daha küçük, zamana daha az duyarlı ürünleri sevk etmek için en esnek ve en ucuz yoldur.
1) FCL/FCL (FULL CONTAINER LOAD) : Bir yükleyici tarafından konteynerin tümünün, bir alıcıya sevk edilmesidir. 2) FCL/LCL (FULL CONTAINER LOAD / LESS THAN A CONTAINER LOAD) : Bir yükleyici tarafından, birden fazla alıcıya mal yüklenmesidir.
FCL “Full Container Load” için kısaltma.Tek bir müşteri tarafından doldurulan konteyner.
İlgili 38 soru bulundu
Future Classroom Lab öğrenmeye ve öğretmeye 21. Yüzyıl becerilerini dahil ederek eğitimde değişen stilleri desteklemek ve geleneksel dersliklerin ve diğer öğrenme alanlarının yeniden düzenlenmesini sağlamak için oluşturulmuştur.
FTL, Full Truck Load yani Tam Kamyon Yükü anlamına gelirken; FCL, Full Container Load yani Tam Konteyner Yükü anlamı taşımaktadır. Bu terimler taşıma yapılan aracın ya da konteynerin tamamının tek bir gönderici tarafından doldurulduğunu göstermektedir.
İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
Bu teslim şekli de sadece deniz taşımacılığında kullanılır. CIF (Cost, Insurance and Freight): Navlun ve sigorta masrafları ödenmiş olarak teslim: Bu teslim şeklinin CFR'den farkı mallar varış limanına gelinceye kadar deniz sigortasını yaptırmak ve bedelini ödemek sorumluluğunun da satıcıya ait olmasıdır.
Cost, Insurance and Freight (CIF) kaydı, masraflar, sigorta primi ve navlun ödenmiş olarak teslimi ifade ederken; Free on Board (FOB) kaydı, gemi bordasında teslim anlamına gelmektedir.
Parsiyel yükleme (LCL - Less than Container Load), standart konteynerleri dolduramayacak miktardaki yüklerin aynı varış limanına başka firmaların yükleri ile bir arada gönderilmesidir. Bu işleme konsolidasyon da denilmektedir.
Denizyolu Parsiyel Servis (LCL) : Taşınacak yük bir konteyneri doldurmuyorsa içerisine iki yada daha fazla alıcısı olan yükler yüklenerek denizyolu parsiyel servis hizmeti sunulmaktadır. Konteyner gerekli limana ulaştığında, alıcıların gümrükçülerine kontrol edilertek teslim edilir.
Medial kollateral bağ (MCL). Dizin iç kısmına stabilite sağlayan bağ. Yanal kollateral bağ (LCL). Dizin dış kısmına stabilite sağlayan bağ.
LCL, yani less then container load ise kombine taşımacılık anlamına gelir ve kargonun bir konteynerde diğer şirketlerin kargolarıyla ortak taşındığı duruma denir.
Bir konteyneri dolduramayan (Less Than Container Load) LCL yüklemelerde ise; konteynerin içine iki ya da daha fazla alıcısı olan yükler konsolide edilerek yüklenir. Konteyner limana geldiğinde alıcıların gümrükçüleri kontrolünde açılarak mal sahipleri yüklerini alırlar.
Uluslararası nakliyede full yani tam konteyner tipi taşımacılık FCL kısaltmasıyla ifade edilir. Parsiyel yani konteyner yükünden az taşıma şekli ise LCL kısaltmasıyla ifade edilir. FCL, sevkiyatın veya kargonun konteynerin tüm alanını gerektirdiği durumlarda tam konteyner yükü anlamına gelir.
GEMİDE MASRAFSIZ / FREE ON BOARD (FOB)
Ülkemizde en çok kullanılan bu teslim şeklinde; satıcı malları belirlenen yükleme limanında, alıcı tarafından seçilen gemide veya belirlenen şekilde ulaştırılan malları temin ederek teslim eder.
FOB (FREE ON BOARD) – Gemi bordasında teslim
FOB teslim şeklinde satıcı FAS teslim prosedürünü aynen uygular ve farklı olarak limana indirilmiş malı gemiye yükler ve sorumluluğu alıcıya devreder. Taşıma: Ana taşıyıcının masraf ve sorumluluğu alıcıya aittir. Sigorta: Sigorta yaptırma zorunluluğu yoktur.
DAP (Delivered At Place, Belirtilen Adreste Teslim) DPU (Delivered At Place Unloaded, Belirtilen Yerde Eşya Boşaltılmış Teslim) DDP (Delivered Duty Paid, Gümrük Resmi Ödenmiş Olarak Teslim)
CIF, (ing. Cost, insurance & freight) uluslararası ticaretle ilgili bir terimdir. Sözcük karşılıkları mal bedeli, sigorta ve navlun anlamındadır.
Tüm taşıma türlerini kapsayan kurallar ve kısa açıklamaları şu şekildedir: EXW (Ex Works): Ticari işletmede teslim. FCA (Free Carrier): Belirlenen yerde taşıyıcıya teslim.
GEMİDE MASRAFSIZ / FREE ON BOARD (FOB)
"Gemide Masrafsız" kuralı, satıcının malları belirlenen yükleme limanında, alıcı tarafından seçilen gemide veya bu şekilde teslim edilen malları temin ederek teslim etmesini ifade eder.
FCL – Full Container Load yani konteynerin tek bir firma ya da kişi tarafından kullanılması anlamındadır. Bu durumda FCL delivery cut off da tamamı aynı firma tarafından kullanılacak konteynere, yüklenecek malın son telsim tarihi anlamına gelmektedir.
a) FCR Taşımacının Teslim Alındı Belgesi (Forwarder's Certificate of Receipt): Bu belge malların gönderilene sevk edilmek veya gönderilenin emrine hazır tutulmak üzere teslim alındığını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri