Kısa cevap internetin sahibi yoktur. Çünkü internet elle tutulamayan ve bilgisayarların birbirine bağlanmasıyla çalışan bir mantığa sahiptir. Bir bilgisayar internete erişiyorsa artık o da internetin bir parçasıdır. Yani internet bilgisayarların birbirleriyle bağlanmasından sonra doğan bir adıdır.
Çeşitli mahkemeler ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) başta olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından Türkiye'deki internet üzerinde tanımlanan politika ve kurallar işletiliyor ve bu alanda en yetkili kurum BTK olarak görünüyor.
Şüphesiz bunlar ticari olarak bir merkeze sahiptir. Ancak bunların alt yapı olarak kullandığı internetin bizatihi kendisinin merkezi bulunmadığı yaygın bir kabuldür. Yani WEB denilen ve internet aracılığı ile kullanıcı cihazlara veri sağlayan yapıların bir merkezi, işleteni, yöneteni vardır. Ama İnternetin yoktur.
Çünkü interneti kim kontrol ediyor sorusunun yanıtı, açık bir biçimde ABD olarak veriliyor. Her ne kadar internet hiyerarşik olmayan, yatay ve merkezsiz bir sistem olarak kabul edilse de, dünya internet trafiği ABD merkezli. Dünya internet trafiğinin ABD merkezli olmasının birbirine bağlı üç temel nedeni var.
Cable.co.uk'nin verilerine göre Türkiye, GB başına 0,72 dolar yani 4,94 TL ödüyor. Bu da Türkiye'nin mobil internet fiyatları listesinde 20. sırada yer almasını sağlıyor.
İlgili 40 soru bulundu
Finlandiya devleti tarafından belirlenen yasayla, internetin 'temel insan hakkı' olduğu 1 Temmuz 2010'da yürürlüğe giren yasaya kabul edilmiş ve telekomünikasyon firmalarının her vatandaşa ücretsiz internet hizmeti vermekle yükümlü olduğuna karar verilmişti.
Türkiye'deki ilk internet bağlantısı ise ODTÜ ile ABD arasında 12 Nisan 1993'te gerçekleştirildi. Bugünkü internetin ilk öncüsü olarak 1960'ların sonunda ABD Savunma Bakanlığı'nın geliştirdiği “Advanced Research Projects Agency Network” (ARPANET: İleri Araştırma Projeleri Ajansı Ağı) kabul ediliyor.
Internet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Internet, insanların her geçen gün gittikçe artan "üretilen bilgiyi saklama/paylaşma ve ona kolayca ulaşma" istekleri sonrasında ortaya çıkmış bir teknolojidir.
Kablosuz internetin sağlığa etkileri konusunda çeşitli çalışmalar olduğunu belirten uzmanlar, alınması gereken önlemlere dikkat çekiyor. Uzmanlar özellikle çocukların uyuduğu odada modem bulunmaması gerektiğini belirterek gece saatlerinde modemin kapatılmasını tavsiye ediyor.
Hiç suyun altında internete bağlanmayı düşündünüz mü? Belki buna ihtiyaç duymadınız ancak dalgıçlar ve belgeselciler için bu giderek artan bir ihtiyaçtı. Mühendisler buna çare buldu: Artık suyun derinliklerinden de internete bağlanmak mümkün. Teknolojinin adı ise Aqua-fi.
Internet dediğimizde unutmamamız gereken şey, Internet'in decentralized (merkezsizleşmiş/özeksiz) bir sistem olduğudur. Bir çok çevrimiçi hizmetin aksine, Internet'in bir sahibi yoktur. Her cihaz ev sahibi (host) olarak adlandırılabilir ve bağımsızdır.
İlk olarak 1969 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde askeri amaçlar için oluşturulmuş olan ve ARPANET (Advanced Research Projects Authority Net) adı verilen proje, ülke savunmasında birbiri ile bağlı bilgisayarlar aracılığıyla iletişimin koordine edilmesi amacını taşımaktadır.
Artık onsuz bir hayat düşünülemeyen internet 30 yaşında. İnternetin en büyük şirketlerinden Google 1989'da icat edilen World Wide Web için özel bir doodle hazırladı. İnternet bundan tam 30 yıl önce İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'de çalışan İngiliz yazılımcı Tim Berners Lee tarafından icat edildi.
Modem açık kaldığında ev interneti sürekli aktiftir. Bu yüzden kötü amaçlı yazılımlar ve hacker saldırılarına açık hale geliyor. Modem kapatılmadığında saldırganların erişimine açık kalan ev ağından kişisel bilgiler çalınabilir.
Gece saatlerinde modem açık kaldığı için insan sağlığına ciddi zararlar veriyor. Modemlerin yaydığı elektromanyetik radyasyon kişi uyusa bile beyin ve sinir sağlığına zarar veriyor. Modemden yayılan radyasyona maruz kalmak kişide baş ağrısı, uykusuzluk, stres ve hatta kanser gibi ciddi sağlık sorunları oluşturabiliyor.
“Modem resetlemek nedir?” Modeme reset atma, fabrika ayarlarına döndürme işlemidir. Modeme reset atarsak, tüm ayarların sıfırlanmasını sağlamış oluruz. Resetleme işlemi sonrasında, bütün ayarlar tekrar yapılandırılır ve internet bağlantınız veya internet hızınıza ilişkin yaşadığınız sorununuz ortadan kalkar.
İnternetin Türkiye'ye gelişi 80'li yılların sonlarına rastlamaktadır. İnternet ilk olarak 1987 yılında Ege Üniversitesi'nin ön-cülüğünde kurulan Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı (TÜVAKA) ile ülkemize gelmiştir.
İnterneti genel olarak tanımlarsak, birbirine bağlı bilgisayar ağlarının hepsini bir arada kapsayan dinamik yapılı büyük bir ağdır. Bu bilgisayarlar arasındaki bağlantılar, eski moda bakır kabloların, fiber optik kabloların, kablosuz radyo bağlantılarının ve uydu bağlantılarının bir karışımıdır.
Singapur'un sabit internette ortalama indirme hızı 192,17 Mbps olarak zirvede yer alıyor.
Katar mobilde 169.51 Mbps indirme hızı ile liderliğini korurken Singapur ise sabit internet hızında ortalama 225.71 Mbps hız ile lider konumda. Sabit internet hızında Çin, yükselişi ile dikkat çekiyor. Singapur'un ardından ikinci sırada yer alan Çin'de ortalama sabit internet hızı 223.49 Mbps.
1-Türkmenistan
Ülkeyi yöneten hükümet tarafından sık sık keyfi internet kesintisi yaşanan, fiyatların da son derece pahalı olduğu bu ülke dünyanın en yavaş internetini kullanıyor. Türkmenistan 4.19 Mbps puanıyla en yavaş internet kullanan ülke oldu.
Bu tablolara göre dünyanın en hızlı kablolu internetine Tayland sahipken (saniyede 308 MBPS), en yavaş internet Türkmenistan'da tespit edilmiş (saniyede 3 MBPS).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri