Aynı örnek üzerinden devam edecek olursak; Toplam 10.000 TL dağıtılabilir kârı ve toplam 100.000 TL sermayesi (ya da 100.000 adet hissesi) olan bir şirketin hisse başına dağıtılabilir kârı 10.000 / 100.000 = 0,10 TL olacaktır. Yani, tüm ortaklar ellerindeki her bir hisse için 0,10 TL temettü alacaklardır.
100%'den fazla temettü ödemesine sahip bir şirket kazandığı kârından daha fazla temettü dağıtıyor demektir.
Yıllık temettü, cari pazar fiyatına bölünerek bir oran elde edilir ve bu oran hisse pazar fiyatını belirler. Temettü oranı olarak ifade edilen bu rakam, dağıtılan kâr payının dönem bilançosunu takiben açıklanan net kâra bölünmesiyle oluşur.
Temettü dağıtımı; bir şirketin yıllık net dönem kârından vergiler ve diğer ödemelerin çıkarılması neticesinde elde kalan miktarın en az %20'sine tekabül eden kısmın şirket hissedarları arasında bölüştürülmesidir.
Buna bağlı olarak hisse başına 60 kuruş temettü alırsınız. Elinizde 1000 tane hisse olduğu için toplamda 600TL temettü ödemesi almış olursunuz. Ancak burada bilmeniz gereken önemli bir nokta vardır. Hisse senedinin fiyatı, pay başına temettü kadar düşecektir.
İlgili 25 soru bulundu
Temettü ödemeleri, yatırımcıların uzun vadeli yatırımlarından getiri elde etmelerine yardımcı olabilir. Şirketler, temettü ödemeleri yaparak hissedarların yatırımlarını takdir eder ve yatırımcılarına karlı bir yatırım sunarlar.
Örneğin, bir şirketin bir yıl önce hisse başına 1 TL temettü ödediğini ve bu yıl hisse başına 1,20 TL temettü ödediğini varsayalım. Bu durumda, şirketin temettü büyümesi yüzde 20'dir.
Yani bir şirketin toplam sermayesi 100.000 TL ya da diğer bir deyişle şirkete ait toplam 100.000 adet pay bulunmaktayken, bizim elimizde şirkete ait 10.000 adet pay bulunması durumunda ortaklık oranımız 10.000 / 100.000 = yüzde 10 olur. Zaman zaman “Pay (Hisse) Başına Temettü” kavramı da kullanılabiliyor.
Bu hesaplama için şirketin sermayesini de bilmek gerekir. Eğer şirket 4.000.000'luk sermayeye sahipse şirketin temettü oranı: 100.000/4.0000.000*100 = %2.5 olur. Temettü genellikle hisse sahiplerine nakit ödeme yöntemi ile ödenir.
Temettü almak için hisseyi bir sene gibi bir süre tutmanız veya belli bir lot sayısından fazla almanız gerekmiyor. Temettü dağıtan bir şirketten kâr payı alabilmek için temettü tarihinden önceki günün kapanışında ilgili hisseye sahip olmanız yeterlidir.
Önemli bir kazanç kaynağıdır ve hisse senedindeki fiyat artışlarının yanı sıra ek bir gelir kaynağı oluşturur. Ancak uzun vadeli yatırımcıya fayda sağlayacağı da unutulmamalıdır. Eğer yatırımcı uzun süreli olarak belirli hisselerini elinde tutuyorsa temettü yatırımı mantıklı mı sorusunun yanıtı evet mantıklıdır.
Örneğin bir şirket yüzde 200 bedelsiz açıklarsa, elinizdeki 1 hisse senedinin fiyatı 2 adet olur. Hisse senedinin fiyatı 100 liraysa da 50 liraya düşer. Temettüde ise hisse senedi diyelim ki 100 lira değerine sahip ve yüzde 50 gibi astronomik bir temettü ödeyecek.
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Hesaplara otomatik olarak yansıtılır. Yatırımcılarımızın herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kayıtlı sermaye sisteminde bedelsiz hisse senetleri, sermaye artırımına gidilen günden (T+2) iki iş günü sonra hesabınıza geçer.
Temettü ödemesi yapacak bir şirketin hisse senetleri alınır. Temettü dağıtılacak tarihte şirketin hisselerine sahip olan kişiler, temettü almaya hak kazanır.
Temettüyü alabilmek için hisse senetlerine yatırım yapmanız yeterlidir. Hisseyi temettü tarihinden bir önceki gün alsanız bile temettü ödemelerinden faydalanabilirsiniz.
Temettü şirket hissedarlarına ortaklık payları oranında kar payı dağıtılmasıdır. Yıllık bilançoya göre belirlenen net kardan ya da bunun için ayrılmış yedek akçelerden dağıtılabilir. Kar payının dağıtılmasına anonim şirketlerde genel kurul karar verir.
Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeterli. Temettü almak için hisseyi belli bir süre tutmanız veya belli pay sayısından fazla almanız gerekmiyor.
Yani temettü dağıtımı oranında fiyatta bir ayarlama yapılması gerekecektir. Ancak hissenin fiyatının düşmüş olması yatırımcının zarar ettiği anlamına gelmez. Çünkü düşen miktar kadar nakit, hesabına zaten aktarılmıştır.
Temettü ödemeleri genellikle yıllık veya dönemsel olarak yapılır ve her hisse senedi sahibine sahip oldukları hisse senedi sayısına göre eşit oranda dağıtılır. Örneğin, bir şirket yıllık temettü ödemesi olarak 1 TL tutarında bir temettü açıklarsa, bir hisse senedi sahibi 100 hisse senedine sahipse 100 TL temettü alır.
Lot kısaca, borsada işlem birimini anlatır. Yani, 1 lot 1 adet hisse senedini ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak '1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot' eşitliği uygulanır.
Temettü verimi, pay başına brüt temettü miktarının hissenin temettü tarihinden önceki kapanış fiyatına oranlanmasıyla bulunur.
Temettü ödeme günü hisse fiyatı, önceki işlem günü kapanış fiyatından brüt temettü miktarı kadar çıkarılarak işleme açılır. Maliyet de hisse başına net temettü oranı kadar düşer. GYO ve Yatırım Ortaklığı hisselerinde ise maliyet brüt temettü oranı kadar düşer.
En çok temettü veren hisseler, temettü oranları karşılaştırılarak bulunabilir. Temettü verimi, hisse başına düşen temettü miktarının hisse fiyatına bölünmesiyle elde edilir. Hisse senetleri arasındaki temettü verimi karşılaştırılarak en yüksek temettü veren hisseler bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri