Panenteizm, diyalektik teizm veya kamusal tanrıcılık, panteizmde olduğu gibi Evren'in kendisinin Tanrı olduğunu, panteizmden farklı olarak da ilk devindirici olan Tanrının Evren ve tüm varlıkları özünden yarattığını ve Evren'e aşkın, Evren'in bilincinde mutlak ve değişmez bir varlık olarak egemen olduğu inancıdır.
Panenteizm, Tanrı'nın varlığını evrendeki kusursuz düzen ile temellendiren felsefi ve teolojik bir yaklaşımdır. Kozmolojik ve astronomik araştırmaların sonucunda elde edilen verilerin tamamı, kainatın tesadüfen değil bir Varlık tarafından yaratıldığını ispatlar.
Panenteizm ya da Kamusaltanrıcılık, panteizmde olduğu gibi evrenin kendisinin Tanrı olduğunu, panteizmden farklı olarak ilk devindirici olan tanrının evren ve tüm varlıkları özünden yarattığı ve evrene aşkın, evrenin bilincinde mutlak ve değişmez bir varlık olarak egemen olduğu inancıdır.
1705'de, Toland tarafından ilk kez kul- lanılan panteizm kavramı ortaya çıkana kadar, Spinoza'nın Kabbala'ya ve Tanrı-âlem özdeşliğine dayanan sistemi, ateizm kavramıyla ifade edilmeye çalışılmaktaydı.
Panteizm ya da tümtanrıcılık (doğatanrıcılık-kamutanrıcılık) ise evrenin bütününü Tanrı olarak kabul eden felsefî görüştür. Panteizm'de, her şey tanrının bir parçası olarak kabul edilir, Tanrı her şeydir ve her şey Tanrıdır. Panteizme göre Tanrı'nın evrenden ayrı ve bağımsız bir varlığı yoktur.
İlgili 45 soru bulundu
Panteizm ya da tüm tanrıcılık, her şeyi kapsayan içkin bir Tanrı'nın, Evren'in ya da doğanın Tanrı ile aynı olduğu görüşüdür.
Çoktanrıcılık ya da Politeizm, politeizm sözlük anlamıyla birden çok tanrıya inanmak, tapınmak manalarına gelmektedir. Sözcük, etimolojik açıdan, Yunanca πολύς poly (çok) ve θεοί theoiz (tanrı) sözcüklerinden türemiştir. Birçok antik din, geleneksel tanrıların toplandığı panteonlarla, politeistik bir yapıya sahipti.
Panteizm felsefesini ilk temsilcisi Kseofanes olmuştur.
Kseofanes'in ardından 1548-1600 yıllarında Giordano Bruno'da panteizmi savunmuştur. Tüm bu düşüncelerin ardından panrteizm Tanrı'nın eşyada, insanda kısacası her yerde her surette olduğunu savunan bir anlayış olarak ortaya çıkmıştır.
Panteizme göre kainat ve doğa Tanrı'dan ayrı düşünülemez. Yaratıcı, evrenin ötesinde değil içindedir. Tüm Tanrıcılık adı da verilen bu görüş Şamanizm ve Monizm ile benzer özellikler taşır.
Teizm ya da tanrıcılık, tanrı veya tanrıların var olduğu inancıdır. Teizm inanışına göre tanrılar din gönderebilir veya insanların yaşadığı Dünya'ya etki eden olaylara sebep olabilir. Günümüzde en yaygın teist inanışlar Hristiyanlık ve İslam'dır.
Panteizm, yaratıcı ile yaratılanı birleştirir. Buradan hareketle yaratılanları da tanrılaştırmış olur. Buradan da naturalizme ve materyalizme gidilir. İslam ise Yaratıcı ile yaratılanı ayırır ve yaratılanı tamamen yaratana bağlar, yaratılanı tanrılaştırmaz.
Din bilimlerinin terimlerinden birisi olan Panteizm, tanrı ve evrenin bir olduğuna dair bir görüşü ifade etmektedir. Dine dair bu felsefi inancı savunan kimseler ile Panteist olarak bilinir.
Sözü edilen Pan, Antik Yunan mitolojisinin Teke-Tanrı'sıdır. Pan, imgesel ve eylemsel olarak çok boyutlu, derinlikli bir figürdür. 'Panik'in isim babası Tanrı-Pan'ın öyküsü, yaşamlarının içinden panik yaşantısı geçenlerin öyküsünü anlamada yardımcı olacaktır (1, 2, 4, 14, 17).
Deizmin temel esası, dinin tabiatüstü yönünü yok sayarak otorite üzerine (vahiy) dayanmayan ve akılla temellendirilen bir din anlayışı benimsemesidir. Tanrıyı sadece ilk neden olarak kabul eden, O'na hiçbir nitelik ve güç tanımayan “akılcı din öğretisi”dir.
İlahiyat, teoloji (Yunanca: θεος, theos, "Tanrı" + λογος, logos, "bilim") veya tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunun sistematik olarak ele alan disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir ancak dini epistemoloji ve vahiy ile ilgilenir. Vahiy üzerinden tanrı ya da tanrıların varlığının kabulüne ulaşır.
Apatetik agnostisizm veya pragmatik agnostisizm, herhangi bir tartışmanın tanrı(lar)ın varlığını destekleyen veya desteklemeyen kanıtlar sunamayacağını ve bir tanrının var olması durumunda insanların kaderi ile ilişkisi olmadığını, dolayısıyla varlık veya yokluğunun insan hayatı üzerinde etkisi olmayacağını savunur.
Panteizm ile Panenteizm arasındaki fark şudur: Panteizmde her şey Tanrı'dır. Panenteizmde ise her şey Tanrı'dan sudur etmiştir; (oluşmuştur) ama Tanrı değildir, ruhun tek amacı, oluştuğu Tanrı'ya dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrimden (tekâmül) geçmektedir.
Temelde Panteizm tanrı ile evrenin özdeştiği yapısındadır, Ancak Pandeizm tanrının evrenden ayrı olarak bir varlık olduğu, hatta temelde Yaratıcı tanrının evren haline geldiğini ve ayrı ve bilinçli bir varlık olarak varlığının sona erdiğini savunur.
Panteizm "tüm tanrıcılık" anlamına gelen bir felsefi görüş ve aynı zamanda da bir inanıştır. Felsefede de panteizm karşımıza tanrı ve doğanın ayrı ayrı düşünülemeyeceğini ve hep iç içe olduğunu düşüncelerle anlatır. Bir nevi tasavvuf edebiyatı şeklinde de karşılanmaktadır.
Aydınlanmanın erken dönem düşünürlerinden olan Spinoza, evren ve insan hakkında modern fikirler ileri sürerek öncü ahit eleştirileri yapmış ve zamanla 17. yüzyıl felsefesinin en önde gelen rasyonalistlerinden biri olarak kabul edilmiştir.
Hegel “Her şey Tanrıdır” görüşüne şiddetle karşı çıkar bunun yerine “Her şey Tanrı'dandır” görüşünü benimser. Hegel (felsefesinin bu tür yorumlara imkan vermesine rağmen) açık bir biçimde panteizme ve Spinoza felsefesine karşıdır.
Panteizm: Her şeyi kapsayan içkin bir tanrının, evrenin ya da doğanın tanrı ile aynı olduğu görüşüdür. Panteistler kişileştirilmiş ya da antropomorfik bir tanrıya inanmazlar.
Monoteizm tektanrıcılık olarak bilinir. Bu inançta tanrının tek ve bir olduğu düşünülür. Monoteizm kelimesi Yunanca mono (tek) ve theoi (tanrı) sözcüklerinden meydana gelmiştir. İslam, Hristiyanlık, Yahudilik ve Burhancılık tek tanrılı inançlar arasında gösterilmektedir.
Hinduizm'in temel tanrılarını Üçleme (Trimurti) olarak tasvir edilmiştir. Bunlar Vişnu, Şiva ve Brahma'dır. Araştırmada bu üç Tanrının yanı sıra diğer önemli Tanrı ve Tanrıçalardan Lakshima, Durga, Sarasvati, Krishna, Rama, Hanuman, Ganesha, Kali, Nandi, Ganga ve Budha isimli tanrılardan bahsedilmiştir.
İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik monoteizmin en yaygın örnekleridir. Öte yandan, politeizm, "poly" kelimesinin "birçok" anlamına ve "theism" kelimesinin "tanrı inanışı" anlamına gelmesiyle, genellikle bir inanışın birden fazla Tanrı'ya inandığını belirtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri